Експерт: КЕВР не трябва да се меси на свободния енергиен пазар

ЕРП-тата нямат право да вдигат тока заради разходи по мрежата
8 юни 2015 14:40,
12
Експерт: КЕВР не трябва да се меси на свободния енергиен пазар
Снимка: bgonair.bg

Комисията за енергийно и водно регулиране не трябва да определя цената на електроенергията на свободния пазар, коментира в ефира на телевизия България Он Ер председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Според нея отговорността на бизнеса към държавата е да плаща всичките си данъци, а таксата "задължение към обществото" ще натовари допълнително големите енергийни потребители. Кукушева е на мнение, че трябва да се намали ДДС, който плащат българите, за да се увеличи потреблението на електроенергия.

Тя е категорична, че ЕРП-тата нямат право да настояват за повишаване на цените заради разходите им по поддръжката на електропреносната мрежа. Дружествата имат 15% признаваеми загуби, които напълно се покриват от държавата, уточни експертът.

Председателят на Съюза на енергетиците Николай Драгомиров е на мнение, че влиянието на КЕВР върху свободния енергиен пазар се дължи на политически натиск. Според него реалната цена на електроенергията за битовите потребители е с 30 ст. по-висока от сегашната, но политиците не искат поскъпване на тока заради предстоящите избори.

Той допълни, че Министерството на труда и социалната политика има отговорността да подпомага финансово хората, които не могат да си покрият задълженията за електроенергия. По този начин трябва да се намалят дълговете на битовите потребители към сектора.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що ривеьте, благодарете дружно на мадридския мушеник и шайката му, които разпродадоха и преносната мрежа и централите!
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 7 -8АБЕ СТИГА С ТЕЗИ ИЗМИШЛЬОТИНИ ЕРПЕТАТА ФАЛШИФИЦИРАТ 99% ОТ РАЗХОДИТЕ СИ И СЕ ИЗКАРВАТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МАЛКО ПЕЧЕЛИВШИ! Не плащат ДДС , не плащат данъци и т.н. само си източват печалбите чрез консултанти , ремонти и всякакви счетоводни еквилибристики ! В други държави това се нарича организирана престъпност и се преследва!
7
2
 
3
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Енергийния пазар е по-скоро силов монополен картел от колкото "свободен пазар" !Всяко ЕРП трябва да отнесе глоба по 5 млрд.лв. а след което да им се отнема лицензите!
6
1
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
Явно и ти не си наясно, че от сметката която плащаш за ток, само 0.67% отиват при ЕРП-тата.Защо не попиташ къде отиват останалите 99.33% или те е страх да не ти строшат главата.
5
3
 
5
 
! Отговори
живи да ги ожалиш преди 8 години
Милите ЕРПта,15г продават все на загуба,но седят в родината само за да ни подаряват пари,токът трябвало да е два пъти и половина по-скъп,но те само от благородство и алтруизъм се натискат да са в България
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както със златото и тук държавата се прави на ни чула ни видяла.
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, и аз съм на мнение, че такова нещо като енергиен микс няма, ама едни тарикати са ни го нахързулили. Сутринта ни плакнаха как всичко се прави с алтруистична цел, но предвидливо пропуснаха да ни осведомят що АЕЦ-а като иска да продава тока скъпо, го дава на търговците с ~25% оф от производствената цена и как ни се гарантира, че те не ни го препродават през т.нар. микс, а наистина го изнасят. И защо държавната НЕК има едва 0.4% дялово участие от износа, за разлика от фирмичките на брат'чедите?
2
3
 
3
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Само да уточним, че такова животно като свободен пазар без необходимата регулация няма. Много бързо се създават картели и други подобни субекти, след което пазара вече не е свободен. Госпожа Кукушева или не е учила никога икономика, или е бягала от лекции в първи курс.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честито 50ст за коловат час колкото плаща дойчовците!