Отлагането на новите цени на тока е фатален за НЕК

Секторът е в колапс, заяви Теменужка Петкова
Обновена: 27 юни 2015 11:07 | 27 юни 2015 10:57,
47
Отлагането на новите цени на тока е фатален за НЕК
Снимка: Булфото, архив

Отлагането на повишението на цените на тока за бизнеса ще се отрази изключително негативно върху Националната електрическа компания, защото тя генерира ежедневно дефицит. Това каза пред Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Вчера Комисията за енергийно и водно регулиране отказа да реши ще удължи ли регулаторния период с един месец. А предния ден парламентът даде възможността за отлагането на началото на регулаторния период с един месец с промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергетиката.

В рамките на този месец отсрочка правителството трябва да финализира работата по наредбата за облекчение на бизнеса срещу скъпата зелена енергия, както и да приключат проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) във ВЕИ-сектора, където има данни за редица нарушения.

Колкото по-бързо се намери решение на това как да се излезе от тази ситуация и НЕК да спре да генерира дефицит, толкова по-добре, коментира днес Петкова.

„С бизнеса водим много активен диалог”, заяви Петкова и отхвърли правителството да се е уплашило от протестите на бизнеса.

Теменужка Петкова беше категорчина, че не става въпрос за съкращаване на персонал и намаляване на заплати в държавните фирми в енергетиката, а за търсене на възможност за оптимизиране на разходите за консултантски договори, транспортни и други. Министърът допълни, че в момента всяко дружество изготвя анализ за това колко средства може да спести.

Тя припомни, че още докато е била директор на Агенцията за държавна финансова инспекция, са направени поредица от финансови инспекции в сектор „Енергетика”.

„Тези проверки - на „Белене”, „Цанков камък”, ясно посочват как точно са се случили нещата, посочват хората, времето, по което са с случили тези нарушения. Предали сме ги на органите на прокуратурата. Секторът е в колапс, а е изключително важен за българската икономика. Аз и моят екип сме концентрирали усилията си секторът да бъде стабилен, да се управлява прозрачно, по начин, който да спре течовете в системата”, заяви Теменужка Петкова.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
18
 
! Отговори
Shark До Демократ преди 8 години
Демократe, да си жив и здрав да ги взимаш тези 6500. ОБАЧЕ ПЪРВО в Българи няма пазарна икономика, още по-малко демокрация и ВТОРО- тази нагласа на хора като теб, в стил "Аз съм добре другите да му мислят" ще ти изиграе лоша шега. Защото когато държавата, икономиката и законите не са добре и ти рано и или късно ще станеш зле. Това е, не можеш дълго да си добре в държава която е тотално зле. Да вдигнат тока с 200-300% за да може хора като теб да станат зле и да се усетите че трябва да сме единни!
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Начи ръководството некадърно та чак пращи
9
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При тези цени за изкупуване на ел. енергията от Марици-те и 3880 лева средна заплата в сектор Енергетика - може и с 200% да ни вдигнат тока. Колко му е.
8
12
 
11
 
! Отговори
енергетик преди 8 години
Другарите от БКП и БСП загробиха милиарди в Белене . Другари Доган загроби милиарди в Цанков камък и сега реват червените *** , че заплатите са високи. Не не са високи , а нормални. Тази зима да си висял по стълбовете да оправяш скъсани жици при - 15 градуса . Другарите са свикнали само за тях да има . Да ама не .
7
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 8Kaт не ти харесва бегай на село и се топли на камина!
6
1
 
17
 
! Отговори
до Демократ преди 8 години
Наистина сте прав но според мен вашата заплата е много ниска за кадърен и интелигентен човек като вас. Иначе според мен цената на тока трябва да се вдигне тройно за да може други "демократи" като вас да се хвалят с високи заплати.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова ли е трудно да се прехвърли НЕК на някой ромлянен като преди това активите се прехвърлят на НЕК2 - дедесарите го правят ежедневно!
4
40
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 8 години
Заплатата ми е 6500 лева чисти. Дори не знам колко ми струва тока, плащам го автоматично през банковата сметка. При пазарната икомомика и демокрацията ако си кадърен и кфалифициран живееш добре, който е смотан и неквалифициран да взима ниска заплата и го мързи да работи по 16 часа на две работни места ще си брои стотинките за тока.
3
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Секторът е в колапс" , но средната работна заплата е 3000лв и не се планира да се намалява.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Che kakva e polzata ot NEK po rano kato ne e imalo kakvo da a zskrivat i bez tova obslugva chugdi intetesi
1
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е НЕК да фалира. По-късно ще стане ясно, какви конкретно са причините. Макар, че и сега е ясно,но голяма част от истината е засекретена.

Спонсорирани публикации