Зелена светлина: Фрапорт ще оперира на 14 гръцки летища

Концесията е задължително условие за спасителния пакет
19 авг 2015 14:08,
10
Зелена светлина: Фрапорт ще оперира на 14 гръцки летища
Снимка: bgonair.bg

Днес предстои Бундестагът да гласува третия спасителен пакет за страната. Германският канцлер Ангела Меркел има подкрепата на коалиционния си партньор Социалдемократическата партия и Зелените, което означава, че положителният вот не подлежи на съмнение.

В това време Гърция обяви, че ще даде разрешение на германската компания Фрапорт да оперира на 14 регионални летища, включително такива на популярни туристически дестинации. Това е част от амбициозната приватизационна програма на Атина.

Гърция и Фрапорт постигнаха предварително споразумение за концесията на 14-те летища още миналата година, но сделката, която е на стойност 1,2 млрд. евро беше замразена. Това стана, след като правителството на СИРИЗА пое управлението на страната и поиска то да бъде преразгледано.

Така или иначе, Атина съобщи, че в следващите седмици ще даде зелена светлина на концесиите, без промяна на договорените преди 1 година условия.

Когато приватизацията бъде ратифицирана, тя ще бъде първата финализирана такава от кабинета на Ципрас, който силно се противопоставя на продажбата на стратегически държавни активи. Концесията обаче е сред задължителните условия за това Гърция да получи нова спасителна помощ.

Говорител на Фрапорт заяви, че все още няма нищо официално и договор за концесията не е подписан. Това обаче изглежда само въпрос на време, след което германският оператор ще експлоатира аерогарите за срок от 40 г. В първите 4 г. инвестицията на компанията ще достигне 300 млн. евро.

Вижте повече във видеото на България Он Ер:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Нещо си се объркал, Бургас и Варна ги оперира една друга фирма ;)
3
4
 
5
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До ДрелкинХа, че гърците какво си въобразяваха, че ще им дават едни пари заради черните им очи ли. Да да, Германия ако няма изгода нищо нямаше да направи за Гърция, така щяха да ги оставят да си излезнат от еврозоната и да се върнат към драхмата. И имат основание, в крайна сметка обикновения германец работи здраво, за разлика от обикновения грък, който се чуди каква далавера да скрои че да не плати данъка. И да реве за пари, които не е изработил.
2
4
 
5
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Те ни плащат на нас луди пари - не знаеш ли какво е концесия?Скоро и София ще даваме, държавата е доказано най-лошият стопанин.
1
5
 
12
 
! Отговори
Дрелкин преди 8 години
Германците започнаха да разпарчетосват Гърция.