Във Великобритания е най-трудно да си купиш дом

90% от хората не мислят, че намеренията им ще станат реалност
11 сеп 2015 15:28, Миглена Иванова
6
Във Великобритания е най-трудно да си купиш дом
Снимка: Архив Reuters

Великобритания е най-лошият пазар за купувачите на първи собствен дом, сочат резултатите от международно проучване на ING, цитирано от онлайн изданието themovechannel.com.

Компанията е анкетирала 15 хил. души в 15 държави, за да разбере мнението на широката общественост за цените на жилищата и достъпността им.

Данните показват, че за четирима от всеки петима участници в изследването в момента е трудно да си купят дом, въпреки че икономиката се възстановява от рецесията.

Повече от половината от респондентите (56%) очакват цените на жилищата да се увеличават през следващите 12 месеца, което обаче влошава достъпността за купувачите на първи дом.

Имотите във Великобритания са най-недостъпни за тези, които се надяват един ден да притежават собствено жилище. Близо 90 на сто от анкетираните поставят под въпрос амбициите си да си купят дом.

Испания е вторият най-недостъпен пазар. Почти деветима на всеки десет запитани се съмняват, че някога ще могат да си позволят собствено жилище. Трета е Белгия с 87 на сто от участниците в проучването.

Един силен пазар на жилища може да се разглежда като знак за икономически просперитет на нацията. Въпреки това заради недостъпността на пазара за по-младите купувачи 72 на сто от анкетираните, които са наематели на жилище в момента, вярват, че за обществото ще бъде от полза, ако цените на жилищата се понижат. Това се усеща най-силно в Испания, Великобритания и Франция.

Повече от две трети от собствениците на жилища са на същото мнение – че цените трябва да се понижат. Това мнение се споделя най-вече от собствениците в Турция – 90% от анкетираните в страната, и в Испания – 83%, въпреки сериозния срив на цените в страната през последните години.

Същевременно в Германия само 47 на сто от собствениците смятат, че цените на имотите имат нужда от спад. В страната обаче преобладават наемателите и собствеността не е чак толкова разпространена.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
но пък е лесно да се сковат бараки за нашествениците
4
0
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Да не е забранено да имаш собственост?Да не е дошъл комунизма ?
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А в България всеки има частен имот и пак се олаква, че е беден !
2
2
 
2
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
а защо трябва да си купиш дом???
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те затова не си и купуват и живеят цял живот като номади с обществени перални.