КЕВР не знае за сигналите на бизнеса за некоректни фотоволтаици

Председателят Иван Иванов обаче отказа коментар по случая
7 окт 2015 16:52,
5
КЕВР не знае за сигналите на бизнеса за некоректни фотоволтаици
Снимка: архив Reuters

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не е запозната със сигналите, които национално признатите работодателски организации внесоха в прокуратурата в края на септември. Председателят на регулатора Иван Иванов посочи пред журналисти днес, че няма да коментира внесените от бизнеса обвинения, насочени към Комисията, защото по тях вече се водят активни действия от страна на органите.

Още по темата

Припомняме, че четирите работодателски организации - БСК, КРИБ, БТПП и АИКБ, сезираха прокуратурата относно нарушения на фотоволтаични централи, произвеждали електричество през нощта или присъединени към мрежата, още преди да бъдат изградени. Бизнесът съобщи и за нередности по отношение на договорите с т.нар "американски" централи в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал. Според председателя на КРИБ Кирил Домусчиев има и промяна в клаузата "експлоатирай и предай", според която двете централи ще станат собственост на държавата след изтичането на договорите за изкупуване на енергията. За AES Гълъбово срокът е 2026 година, а за КонтурГлобал - 2024 година.

Иванов беше категоричен, че не е запознат с подобна промяна в договорите. "Цитирайте ми точната клауза и ще я коментирам", каза той в отговор на въпрос на Investor.bg.

Що се отнася до това дали сключените договори с двата инвеститора представляват нерегламентирана държавна помощ, единственият орган, който има правомощия да се произнесе за това, е Европейската комисия, категоричен беше Иванов.

"Не може не само регулаторът, но и българските съдилища да се произнасят по този повод, съгласно Договора за функциониране на ЕС", категоричен беше Иванов. Той прогнозира, че до края на годината ще има решение на европейския регулатор по казуса, подаден от българските органи още преди година, но призна и че няма краен срок за подобно становище.

Представителите на бизнеса поискаха още и оставката на председателя на регулатора, както и внесоха в прокуратурата сигнал за нарушение при взимане на решение на КЕВР относно изчисляването на произведената електроенергия от фотоволтаични централи.

Въпросът за исканата оставка Иванов препрати към Народното събрание, което според процедурата избира и освобождават състава на енергийния регулатор. Обвиненията срещу КЕВР остави без коментар с мотива, че те са обект на разследвания.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: цена на токакевр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е...как ше знаят ,бе....ха,ха,хааааааааааа...нали ония са от "един отбор"...!!????Кой гарван вади окото на другия.....???!!
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЩото ги е срам да напишат че работят с държавна протекция....
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЩото ги е срам да напишат че работят с държавна протекция....
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди бяха ДържавнаКЕВР. Защо сега са само КЕВР?
1
2
 
6
 
! Отговори
БИЗНЕСА преди 8 години
Кои са пък тия КЕВР