За какво и как харчи Софийският университет?

Още неизвестни: Не се знае какви активи стоят зад 10 млн. лв.
Обновена: 6 ное 2015 12:58 | 6 ное 2015 12:44,
9
За какво и как харчи Софийският университет?
Снимка: архив, Булфото

Не е ясно за какво и как се харчат парите и какви са активите на Софийския университет. Шефът на Сметната палата Цветан Цветков обясни, че има едни 10 млн. лева, зад които не стои никаква аналитична отчетност и не се знае какви активи стоят зад тези пари.

Още по темата

"Това е салдо, което не се знае по вид и количество какво е. Не е извършена и инвентаризация, което е безотговорност. Тези активи могат да бъдат бюра, компютри, автомобили. Не се знае дали ги има или няма, защото не е направена инвентаризация", обясни Цветков пред bTV.

Преди дни Сметната палата отказа да завери отчета на Софийския университет за 2014 година. Според одитния орган Алма Матер не дава в документа "вярна и честна представа" за финансовото си състояние.

"До момента от университета отказват съдействие и писах писмо на ректора, че ще му бъде наложена глоба, ако не съдействат", допълни Цветков.

По думите му ще се проверят обществените поръчки и управлението на имуществото.

"Алма матер" дължи на държавата и милиони за данъци.

47 милиона е субсидията от бюджета за учебното заведение, а в същото време университетът дължи на държавата 10 млн. лв. С лихвите от 2007 г. до 2012 г. милионите стават почти 14. СУ не плаща на държавата, но удържа данъци от заплатите на преподавателите.

Само за 2013 г. университетът е платил и 630 хил. лева за ваучери за храна на служителите, без обществена поръчка.

В края на 2014 г. Министерският съвет дава и 3 млн. за оборудване на лаборатория от мединциския факултет. СУ обаче не е изплатил целевите средства, парите ги няма и в сметката на учебното заведение.

Според образователния министър проф. Тодор Танев парите били дадени за заплати, но доказателства за това няма, поне не и в доклада на финансовата инспекция.

Междувременно СУ излезе с официална позиция:

"За четвърти път от септември 2015 г. сутрешният блок на bTV посвещава ефирно време на най-старото висше училище в България. Можем само да се надяваме подобен интерес да предизвика и образователната и научна дейност на Софийския университет, която за съжаление много рядко присъства в новинарските и публицистични предавания на медията.
 
Припомняме, че всички констатации от цитирания отново доклад на АДФИ са оспорени от Софийския университет. Изнесената информация за задължения на Университета към НАП не отговаря на действителното положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
ии преди 8 години
Малка далаверка стига пискахте.Кажете какво става с онази банка дето завлече няколко милиарда.Кажете какво става с новия дълг.Само разгледайте Обществените поръчки 90% мазни далавери
7
1
 
0
 
! Отговори
me преди 8 години
Хайде пак СУ ви е виновен. Очакваме разследване и срещу БАН. Някои хора изтеглиха в последните 2 години 21млрд. и в момента всички министерства казват, че не могат да изкарат годината. Хайде кажете сега как става тая работа. Щото ми е крайно неясно. И се събират пари от всякъде, по всички възможни начини - глоби, съкращения, намаления на заплатите, данъци от СУ (?! това не го вярвам между другото). Мрачна история.Иначе в СУ ако има нередности, те са под партиен чадър, както и в БАН.
6
0
 
1
 
! Отговори
четящ преди 8 години
Че в СУ има нередности е ясно.Не е ясно защо само с него се занимава БТВ.Това е поредната залъгалка,която скоро след изборите за ректор ще бъде забравена.На кого е потърсена отговорност за разпиляване и усвояване на държавни пари?Колко нехранимайковци(по всички етажи на властта,за кметовете да не говорим)лежат в затвора?Битивийските журналисти са големи борци за справедливост само когато е необходимо иначе се мазнят на управляващите. Погнуса.
5
0
 
1
 
! Отговори
Абе и др. преди 8 години
Прави са управниците на СУ. Граби колкото можеш и това е то, Няма контрол, няма дявол. Вземете пример от политиците. Интереса клати феса. Гласуват ли антикорупционен закон-не, гласуват ли ограничени заплати в държавните банки не, гласуват ли независима съдебна система - не. Т.с. нито те са будали нито избирателите хора.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те добре че са старите професори да работят без пари.. Студентите работещи на телефоните контактори взимат повече пари..
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Важно да има много студенти и 65-78! Годишни професори с изтекъл срок на годност
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията е манипулативна искат да довършат СУ.. Забележете 630 хил. за ваучери за храна , всеки знае че това са чекове с които можеш да пазаруваш в който искаш магазин.. И лицензираните фирми са 3-4 .. Пита са в загадката кой и как ще вземе комисионно от тези ваучери.. Издателя взима съвсем малки комсионни от до 2% , и още толкова от магазината мрежа. До 60 лв на месец са без данък.
1
3
 
18
 
! Отговори
Любиммец 13 преди 8 години
Тези структури са ми любими - хем независими, хем цоцат държавна субсидия. Куче влачи - диря няма.

Спонсорирани публикации