Разходите за труд продължават да растат най-бързо у нас

За третото тримесечие ръстът се ускорява до 7,4%
17 дек 2015 18:29, Миглена Иванова
11

България остава лидер в Европейския съюз (ЕС) по ръст на почасовите разходи за труд в частния сектор и през третото тримесечие на годината, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Средният ръст на разходите за труд у нас достига 7,4% за периода юли-септември спрямо 6,8% през предходното тримесечие и 5% година по-рано, сочат данните на Евростат. За трето поредно тримесечие обаче основен двигател на увеличението е ръстът на заплатите, а не на другите разходи за труд (осигуровки, обезщетения, отпуски, болнични и т.н.), показва статистиката.

Ръстът на почасовите заплати се ускорява до 7,6% през третото тримесечие спрямо 6,9% през второто тримесечие и 4,6% през третото тримесечие на миналата година. Същевременно другите разходи за труд отбелязват ръст от 7,1% спрямо 6,3% през второто тримесечие и 6,6% година по-рано.

Евростат обаче отчете по-рано тази година, че въпреки силния ръст на разходите за труд, България остава на опашката в ЕС по отношение на техния размер. През 2014 г. работодателите в частния сектор са плащали средно по 3,8 евро на час при средно за ЕС ниво от 24,4 евро и 42 евро в Дания – лидерът в съюза по този показател.

През третото тримесечие разходите за труд на час в ЕС се увеличават с 1,8% на годишна база, а в еврозоната – с 1,1%. Драстична е разликата в ръста на заплатите и другите разходи за труд. В еврозоната ръстът на заплатите достига 1,4%, а различните от заплащането разходи на работодателите – със само 0,1%. В ЕС увеличението е от съответно 2% и 1,1%.

Латвия споделя лидерската позиция на България по ръст на разходите за труд през третото тримесечие със също 7,4%. Следват Румъния със 7,3%, Естония с 6,1% и Литва с 5,7%. На другия полюс са Португалия, Словения, Кипър, Италия и Люксембург, където е отчетен най-силен спад на разходите за труд – от съответно 2,8%, 1,5%, 0,5%, 0,4% и пак 0,4%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: разходи за труд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В една от предните статии Рокфелер казваше "Не страхувайте от големите разходи, а от малките приходи".
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди месец ме пращат командировка в едно село. Изграждане на обект е спечелен от 2 фирми. Едната българска и една полска. Цените и на двете фирми са еднакви, а заплатите на поляците 2000?, а нашите 500?.
4
1
 
5
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Днес е весело няколко статии една след друга които взаимно си противоречат чудя се вече къде живеем.
3
2
 
13
 
! Отговори
ж.стоев преди 8 години
Вашта ***.. червени гадове
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не гледат ръста на заплатите на министри, депутати, шефове на комисии и други кръгове около властта? Че моята заплата не е мърдала от....
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До кога братя питам докога ще спите????