Бургас, Пловдив, Варна – новите аутсорсинг дестинации

Инвестициите във сферата ще продължават
25 апр 2016 18:42, Елена Кирилова
17
Бургас, Пловдив, Варна – новите аутсорсинг дестинации
Снимка: Архив Reuters

Бургас, Пловдив и Варна стават все по-привлекателни за компаниите от аутсорсинг индустрията, опериращи на територията на България. Това сочи проучване на Investor.bg, направено сред 23 компании от аутсорсинг сектора.

Резултатите от него разкриват, че 30% от анкетираните планират да инвестират в бизнес операции в Бургас през тази година, а по 26% - във Варна и в Пловдив. Русе също излиза нагоре в класацията като нова опция за аутсорсинг бизнеса, а София се нарежда чак на пето място по планирани инвестиции за 2016 г.

Инвестициите през 2015 г.

Най-голям процент от анкетираните (35 на сто) посочват, че са инвестирали по над 1 млн. лева в България през календарната 2015 г. Малко по-малко – 30 на сто, са инвестирали между 50 хил. и 100 хил. лева, а тези, инвестирали между 500 хил. и 1 млн. лева, са 17%. Интересно е да отбележим, че има една компания, която посочва, че през 2015 г. не е правила никакви инвестиции в страната.

Наемането на нови служители и преквалификацията на човешките ресурси са сред основните области на инвестиции за миналата година. В първото средства са вложили 22 компании (96%), а във второто - 83 на сто от респондентите (19 компании). Дълготрайните материални активи остават на трета позиция с 65%. Само една компания твърди, че е инвестирала в дълготрайни нематериали активи, имала е разходи за научноизследователска и развойна дейност, както и такива за придобивания.

61% от компаниите са инвестирали на пазари извън България. Значителен процент (26%) са инвестирали по над 1 млн. лева извън страната през 2015 г., което показва тенденция за големи инвестиции в сектора. 22% пък са вложили значително по-малко средства в чужбина – до 50 хил. лева.

Инвестициите през 2016 г.

През 2016 г. България ще продължи да привлича големи инвестиции в аутсорсинг индустрията. 39% от всички 23 анкетирани фирми планират да инвестират по над 1 млн. лева в страната през тази година. Делът им е по-голям от този на инвестиралите подобни суми през 2015 г., което показва, че аутсорсинг бизнесът става по-привлекателен за големите играчи в сектора. 17% от анкетираните компании планират да инвестират между 100 хил. и 500 хил. лева, а 13% - между 500 хил. и 1 млн. лева. Две от фирмите са категорични, че не планират да инвестират през календарната 2016 г.

"След като 2015 г. се очерта като една от най-успешните за нашата индустрия, съм оптимист, че тенденцията на стабилен растеж и ръст на наетите ще продължи и пред тази година. Разбира се, тази прогноза е на база запазване на макроикономическата рамка на страната", коментира пред Investor.bg Стефан Бумов, председател на Българската аутсорсинг асоциация.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами нямаше да ходят в Бургас да инвестират, ако софиянчетата не настояваха толкова много Лукойл да си плаща данъците в София, а ги бяха оставили навремето да ги плащат в Бургас. Сега там заплатите щяха да са доста по - високи, като се има впредвид, че нефтохима е най - богатото и печелившо предприятие на територията на България. Че и най - големи данъци плаща. Само че в София... Отворените шопи пак ломотят като телета тука. А на бургазлии децата им се разболяват. Малко срама имайте!
13
2
 
5
 
! Отговори
До Умник преди 8 години
Тезата ти е много хубава и романтична, но... ти предлагам да свалиш розовите очила.Няма как да сравняваме БГ и в западна европа. Това, че примерно в Пловдив 1500лв са голяма работа,неозначава че живееш добре. Пак всяка сутрин като станеш ти смърди на казан или л**на, пак комшията ти е надрал колата, счупил огледалото, огънал бронята, пак гледаш пияниците пред входа всяка вечер, цените в магазините са двойно по-високи от европейските...Аз лично се аутсорснах в чужбина и съм доволен от това реше
12
2
 
8
 
! Отговори
Умник преди 8 години
Аутсорсингът не е вид робство, а е форма на работа. Ако за някой работата е робство, то той явно е от "онзи" етнос. Аутсорсингът не е задължително и кол център, но истината е само за тези, които наистина се интересуват от нея. Най-важното е, че това е квалифицирана работа за млади хора с чужди езици (най-често), млади хора които иначе трябваше да са продавачи на дънки в мола или сервитьори. А този, който даже от чуждицата "аутсорс" се дразни, предполагам, че не ползва и "смартфон" и "есемеси" :)
11
8
 
7
 
! Отговори
Maks преди 8 години
Аутосорса = ишлеме = робство . Тук са защото им трябва евтин а работна ръка , тези компании не създават добавена стойност , т.е просперитет.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дечица учете за инженери , програмисти и физици.. Такива кол центрове , телефонисти след 5 години ще ви бият шута и ще изгаснете като напикан фас.. Единствения келепир е дека сте научили езика на окупатора.
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са телефонисти .. В Бургас няма университет или има някакво жалко подобие на университет..
8
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аутосорсинг?Няма ли българска дума?Защото не съм длъжен да зная чужди езици, щом чета статии в български сайт!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не го слушайте този в София немало работници.. по взимат кьораво и сакато.. За телефонисти може.. Търсят се програмисти и инженери ама негодници не взимат . . Това ми е първата работа искаха да вземат 20-25 човека , взеха само 15 човека , защото от 300 човека на интервюто нямало подходящи само 15 взеха
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво е аутсорсинг бе - телефонисти ли .. не моа са сетя.. Ако е за програмисти и инженери би трябвало да пишат IT сектор
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няяяяма лошо:-)))))А в Кърджали кога???
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баце ви каза търсим овчари да аутсорсват овце!
3
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
демек там е по-евтината работна ръка :) Що да плащаме по минимум 3к нв София като може 1.5 из тези градчета нали? Сметчици разни...
2
4
 
26
 
! Отговори
Анчо преди 8 години
Бургас, Варна и Пловдив - новите Бангалор, Пун и Хайдерабад. София пък е делхито ни.Напред народе към колцентровете! :))))))
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ех че сте модерни с тия английски термини. Добре ще бъде да се прочете "Криворазбраната цивилизация",защото бг журналистите сте обновена версия на тази драма с ......

Спонсорирани публикации