Половината бедни у нас "избягали" от бедността. Как?

Намирането на работа е основен фактор за измъкването от бездната
25 апр 2016 15:00,
43
Половината бедни у нас "избягали" от бедността. Как?
Снимка: Reuters, архив

За периода 2010-2013 година половината от бедните в България успяват да се изкачат по стълбата на доходите в обществото и да "избягат" от бедността, показва анализът на Института за пазарна икономика "Бедността в България".

Намирането на работа е основният фактор за излизането от бедност, показва анализът, който бе представен днес. Той проследява в динамика доходите на домакинствата у нас и изследва движението между отделните доходни групи през годините.

Домакинствата са разпределени в пет групи според дохода им, като първата са 20-те процента най-бедни домакинства, а в последната пета група са 20-те процента най-богати домакинства.

Анализът се фокусира върху групата на най-бедните домакинства, като посочва, че 41% от най-бедните в първата група през 2010 година са прескочили в по-горна група през 2013 година, или условно са "избягали" от бедност. Други 14% от най-бедните българи през 2010 година временно са успели да избягат от групата на най-бедните, но отново са се върнали в нея в рамките на периода. 45% от най-бедните в началото на периода са останали в бедност до края му, което означава, че 10% от цялото население е в трайна бедност, показва анализът на икономистите.

Главният икономист на ИПИ Петър Ганев определи като "донякъде изненадващо",  че 41% от най-бедните през 2010 година са прескочили в по-горна група за три години.

Икономистът отчете, че заетостта е водещият фактор за излизане от бедността, тъй като според данните две трети от избягалите от бедност в периода живеят в домакинство, в което има доходи от труд. А една трета от "избягалите"  от бедност са повишили доходите си значително.

Анализът показва още, че движението на домакинствата между доходните групи е значително. Бедността е динамична, тоест нейният състав се променя през годините, като около 40 на сто от домакинствата се изкачват по стълбата на доходите и не се връщат обратно в бедността в средносрочен план. Водещият фактор е заетостта, което значи, че политиките за създаване на нови работни места са ключови в борбата с бедността и повишаване на доходите на домакинствата.

Явор Алексиев, икономист от ИПИ, отчете, че е значителен дялът на пенсионерите, които са успели да избягат от бедност, тъй като са с твърди доходи и успяват в кризисните години без да подобряват благосъстоянието си, да се окажат в по-горна група на доходното разпределение. Причината е, че когато човек загуби работата си, доходите му падат много по-рязко, отколкото при пенсионерите, обясни Алексиев.

Вижда се, че е най-вероятно човек, започнал работа, да излезе от бедност и дори значително да повиши доходите си, каза икономистът. Доходът от заетост оказва влияние не само човек да повиши позицията си в доходното разпределение, но и зависимите от него лица се влияят от доходите от труд.

Наред със заетостта, наличието на твърд доход в условията на криза също има роля за изкачването по стълбата на доходите. С подобрението на икономиката и на пазара на труда можем да очакваме, че голяма част от "избягалите" от бедност може да се окажат обаче обратно в по-долна група заради повишаване на доходите на други групи в обществото, прогнозира Явор Алексиев.

Най-застрашени от бедност са хората без работа и с начално и по-ниско образование, висшето образование гарантира присъствие в горната част на стълбицата на доходното разпределение.

На практика по-високото образование, заетостта и трудовите доходи въвеждат по-горе в доходното разпределение.

Петър Ганев обобщи, че не бива да се спекулира с понятието "избягали" от бедност, тъй като това не са хора, които нямат проблеми с доходите си, но статистически е важно, че част от тях успяват да си подобрят материалното положение. Тъй като оказва, че заетостта е ключов фактор, ИПИ препоръчва подобряване на политиките по създаване на нови работни места и възможности за предприемачество, както и гъвкави форми на заетост.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Drache преди 7 години
Na 1 mai bg stachka protiv bg zakon za minim rabot zaplata! S beli burki beli robi po belite sinori na rbg!:-)
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е то това е като да се скриеш в някой от ъглите на кръгла затворена стая.
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България - страната в която работиш за да си беден
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може да имаме минимална заплата с която един човек не може да живее, пък камоли 2-3-*** и да говорим за "нормален живот"... Според мен мин заплата трябва да стига толкова, че да можеш да си посрещаш разходите (не говоря да спестяваш, а само да живееш). На фона на тези цени, мин заплата както и Мин пенсия трябва да е поне 800лв според мен!
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Умирането е основния фактор за избягване от бедноста
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези икономисти, специалисти и експерти в посочената статия, да хванат да си скъсат дипломите. Жалкото е, че виШу не се отнема, така както се дава. Повишили стандарта си, или работещи бедни? Четири показатела? По скоро два. Беден - богат. Средна класа в България няма, или е прекалено малка, за да се води като статистика. Намирането на работа не означава, че въжето около гушата стяга по-малко. Колкото да те държи да не се задушиш.
28
1
 
24
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
На всякъде в Европа в малките и средни фирми цялото семейство работи наравно с другите работници. В България един служител да имаш ще го оставиш сам да бъхта като вол и ще му търсиш сметка защо не е свършил дадена работа докато ти обикаляш по кафета, дискотеки и курорти, и ще му плащаш колкото да преживее 1 месец.
27
1
 
18
 
! Отговори
мнение преди 7 години
Соченият икономист или не живее в България, или са му платили за този "отчет".Не знам какво още трябва, за да се признае състоянието на гибил от бедността, което е обхванало 90% от населението.Мизирияна = геноцид е тотална.
26
0
 
21
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
Ха ха ха ха ха !В България за що годе нормален живот са нужни 1200 лв. брутен доход. При положение, че средният доход е на половината, как си го представяте това "бягство от бедността" ?Около 40% от работещите са в категория "работещи бедни" с доход под 400 лв.!
25
1
 
15
 
! Отговори
Занзибар преди 7 години
Гербария си умира като куче, овцете рупат руколата, простите, дебеловрати селяни в Парламента бият чела о обувките на Западните господари, черни *** мародерстват, идилията е пълна......
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много думи, никакви цифрикакво значи да си "избягал", ако член от домакинството е бил с 250 лева и сега е с 500 от какво точно е избягал? какви са ви мерките и теглилките
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Nyama spor shtom e hubavo v BG na krediti,depresii,droga chalga,chovek sam si izbira da patrioti razbira se,no ne sudete izbyagalite v chujbina che sa potursili sigurnost,hrana,dom i prochie.No za da otfovorya na vuprosa kak ,ima dosta hubavi komentari tuk,samo prochetete che imat dom,kola semeistva i si spomnete za kakvo ste na tazi zemya adjaba
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
i kak kak...begom v chujbina.
21
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До от ДанияИ в същия момент си зарязал родителите си в БГ на доизживяване, нали? А ние "лузърите" останахме тук, защото на първо място имаме ангажимет към родителите си. А ти се гордей. Но го прави някъде другаде, не тук.
20
0
 
2
 
! Отговори
da da преди 7 години
koi kude preskochil, kakva grupa kakvo bilo, fakt e horata nqmat za qdene i ostavat edni okolo 5000 choveka s podchineni prqko ili neprqko ot porqduka na 200 000 choveka sus semeistvata im, koito mogat da kajat che imat snosen standart (svurzvat dvata kraq), ostatuka sa go qli vulcite bukvalno, ako nqmat nqkoi v chujbina
19
1
 
23
 
! Отговори
Луцифер преди 7 години
,,Избягали от бедноста" го разбирам,като ,,Избягали от България".
18
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма високоплатени работни места и всеки робовладелец търси роби на минимална заплата с куп изисквания като за супермени и супержени. В държавния сектор заплатите са по-високи и без изисквания, но само по партийна или роднинска линия.
17
6
 
7
 
! Отговори
Румен преди 7 години
Бедността е различна и неясна. Има хора с недвижими имоти и едва намират пари да се хранят не са и стари. Други на село не работят с години и си имат всичко. Не плащат осигуровки, нямат и фирми.
16
1
 
12
 
! Отговори
смехурко:)))))) преди 7 години
Да четеш тъпите анализи на жалки псевдо специалисти от От ИПИ .Това е връх на наглостта от Пърдяния Ганев и Яворчо Пишманалексиев.ЛЪЖА И ИЗМАМА от тяхна страна.Но Бг действителност това е
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До успял българинАми като не те касае, какво правиш в коментарите на dnes.bg? Още малко и ще ти повярвам, комплексар.

Спонсорирани публикации