50 – новото магическо число в петролната индустрия

Компаниите очакват цените на нефта да стигнат $50 за барел
27 апр 2016 18:23, Екип на Investor.bg
15
50 – новото магическо число в петролната индустрия
Снимка: Reuters, архив

Новото магическо число в петролната индустрия е 50. Петролният гигант BP, операторът на нефтени платформи Nabors Industries и компанията за проучвания Pioneer Natural Resources заявиха през последните 24 часа, че цени над 50 долара за барел биха окуражили повече сондажи или биха осигурили необходимия стимул за вливане на средства. С нива на петрола около 45 долара за барел индустрията, която съкращаваше разходи, за да остане конкурентна, е готова за знаци за стабилност, пише Bloomberg.

Средна цена от 53 долара за барел би означавала, че 50-те най-големи публични компании в сектора ще престанат да губят пари, изчисляват от консултантската компания Wood Mackenzie.

Nabors Industries, която има най-много наземни нефтени платформи в света, заяви, че вече говори с няколко големи клиента за планове да увеличава работата през второто полугодие, ако цените се повишат устойчиво над 50 долара за барел.

„Не става въпрос само да се достигнат 50 долара“, казва Фрейзър Маккей, вицепрезидент за корпоративни анализи в Wood Mackenzie в Хюстън. „Говорим за достигане на 50-те долара, поддържане на това ниво и схващането, че в бъдеще цените ще се задържат над тази граница, преди да се санкционират проекти, които са икономични при 50 долара за барел“, допълва той.

Глобалната петролна индустрия съкрати разходи на стойност над 100 милиарда долара миналата година и е изправена пред допълнителни съкращения, за да оцелее през периода, който Schlumberger, компания за услуги в нефтената индустрия, определя като най-лошата финансова криза в сектора. Само в Северна Америка тази година се очаква разходите да се понижат два пъти в сравнение с 2015 г.

Bloomberg припомня, че цените на суровината се възстановиха от 12-годишното дъно, достигнато през февруари.

Британският петролен гигант BP заяви, че при цена между 50 и 55 долара за барел би могъл да балансира приходите, от една страна, и капиталовите разходи и плащанията към акционерите, от друга.

Pioneer Natural Resources очаква да увеличи платформите за хоризонтален сондаж с 10 броя, когато цената достигне 50 долара и когато перспективите за търсенето и предлагането са позитивни.

За всяко повишение с 5 долара над основната цена от 37 долара за барел Continental Resources добавя към приходите около 200 милиона долара. Когато цената достигне 52 долара за барел, компанията за проучвания, базирана в Оклахома, вероятно ще се замисли за добавяне на повече платформи.

И все пак дори говоренето за увеличаване на работата връща болезнените спомени за миналогодишния опит за подновяване на активността прекалено бързо.

Кога точно цените на петрола ще достигнат това ниво и колко дълго те трябва да се задържат на него е въпрос, на който никой не може да отговори със сигурност. Според Nabors активността ще започна да се ускорява в средата на третото тримесечие или през последните три месеца на годината. Continental смята, че пазарът ще се доближи до баланс в края на годината и ще е в пълно равновесие или търсенето ще надвишава предлагането през 2017 г.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакъв проблем да се предлага и за повече. Само няма, кой вече да го купи.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За петролната индустрия не знам, но в бантустан магическото число е 2. @лв литър бенцин толкова са казали белотаджийтр!
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1мечти...мечти...
3
4
 
17
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
До АнонименЗа едно си прав-точно това БЕШЕ идеята-Русия да падне,да бъдат заграбени ресурсите и,а после да се вдигнат цените!Само дето се провали.
2
3
 
19
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Когато цената тръгна мощно надолу(за да събарят Русия) писах,че реалната е между 50 и 60$.Цена над 80$ е пладнешки грабеж,а под 50$-спъва инвестициите и води до трусове по-късно.Какво се получи-секторът е в криза,а Русия не пада и не пада.
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато на коча балансьорите падната,Русия ще се "разпадне".Питай за това Карл 12-ти,Наполеон,Хитлер...чакат се следващите "умници"!