ЕС има недостатъци, но е твърде ценен, за да бъде унищожен

Две идеи за континента: "Голяма Швейцария" и "Голяма Франция"
21 май 2016 13:06, Бойчо Попов
225
ЕС има недостатъци, но е твърде ценен, за да бъде унищожен
Снимка: архив Reuters

Безспорно намиращият се в момента на кръстопътя (в криза) Европейски съюз има редица недостатъци, но все пак той е твърде ценен, за да бъде унищожен с лека ръка. Това мнение изказа в рамките на организираната от Brain Workshop Institute конференция "Бъдещето пред банковата система в Европа" Стефан Колев, професор по икономическа политика в Университета за приложни науки в Цвикау, Германия, и заместник-директор на Института Wilchelm Röpcke в Ерфурт, Германия.

Проф. Колев използва творчеството на германския икономист Вилхелм Рьопке, за да илюстрира възможното развитие на Европа досега. По думите му едната идея е Европа да стане "голяма Швейцария" и да следва пътя на голяма икономическа, но не и политическа интеграция. Другата траектория би била Европа да стане „голяма Франция"- политическа интеграция и централизация. "Винаги досега сме виждали преплитане на тези две траектории. Във всеки момент има феномени и за двете траектории, но напоследък сме свидетели по-скоро на втората насока".

Икономистът е на мнение, че на ЕС трябва да се гледа с повече внимание, защото в момента се сравнява нещо реално, продукт на сложни и дълги процеси (ЕС), с модели на политико-икономически структури, а това по думите му не е коректно.

Може би най-практичното предимство за нас днес е свободата на движение. "Но с това не искам да кажа, че ЕС е перфектен съюз. Наистина този съюз регулира твърде много, но пък и дава много свободи. Затова -твърде банално е да разрушим ЕС, само защото противоречи на някои принципи на либерализма", заключава икономическият професор.

Представата, че след разпада на ЕС стартира т. нар. рай на свободата със само хоризонтални отношения между хората, по думите му е утопия. "Ако приемем, че хората търсят и предлагат власт, то борбата на либерализма и на икономиката като наука може да се опише с метафората на Сизиф. Както Сизиф е проклет да бута постоянно камъка нагоре, такава е и борбата с представата, че властта трябва да бъде минимализирана или доведена до нула".

Ето защо според него и представата, че властта ще изчезне заедно със структури като ЕС и националната държава, е една илюзия.

"От днешна гледна точка дори и еврото и банковият съюз по-скоро се оказват динамит, а не цимент. Но пък динамитът проправя пътя напред", каза още проф. Стефан Колев.

Investor.bg е медиен партньор на събитието. 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още по темата: властЕСЕвропабанки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС блести със силата на умираща звезда, докато лидерите му се борят за време. Със цената на милиарди те ще се опитват да задържат структурата цяла.
76
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 98Абе с това "сриващо" се евро мога да пазаря в целия свят. Навсякъде ми ги вземат тези евра, мамка му! А ся ти се опитай някъде извън *** да пазариш с рубли!! Ххахахахахах!
75
7
 
2
 
! Отговори
Мисия "НЕВЪЗМОЖ преди 7 години
"ДА СЕ РАЗРУШИ ЕС!"-----ха,ха,хааааааааааааааИНАЧЕ , КАК ЩЕ ПРОСПЕРИРА ДР.ПУТИН...??!!!!
74
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да разбера copocoдите що не си гледат евpoгейската *** ами се занимават с Русия под статия за ЕС. Кво ви става бре, някое ново "безполово" оръжие няма ли да ни представите? Давайте, че деня свърши!
73
6
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
93 Тези там в пенсионерския клуб по интереси ако обичаш си ги разправяй не на мен . България беше последна в СИВ и фалира на ТРИ пъти по време на социализма . Плащаме и о днес последния и фалит.
72
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Двата стълба, на които се базира ЕС - Шенген и еврото - са в процес на срив.
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Швейцария е офшорна зона на италианската и американската мафии, а Франция пие кръвчицата на колониите си в Африка.
70
7
 
4
 
! Отговори
тролгеносен преди 7 години
Не мога да разбера путинистите що не си гледат руската *** ами се занимават с ЕС. Кво ви става бре, някое ново "безаналогово" оръжие няма ли да ни представите? Давайте, че деня свърши!
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е с най-много мюсюлмани в ЕС. Като процен са 5 пъти повече от Франция и 3 пъти повече от Белгия. България ще бъде първият халифат в Европа.
68
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С падане на визите за Турция ЕС се превръща в най-голямата ислямска държави, джамиите никнат като гъби и папата говори за човешки права.
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"87 Не си познал , не само че не е изпята, но все още не е и запята . Това са само началните акорди . Какво значи за историята 50 или 60 години"Само за 25 години България от бедна аграрна през 60те и 70те години беше развита индустриална страна със среден европейкси стандарт. А при евоатлантизма за 25 години удари дъното. Ти ако искаш чакай да още 50-60 години да дойде светлото евроатлантическо бъдеще - ха ха хаааа...
66
4
 
4
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
Чакай ти Русия да стане халифат... Ислямът завладява Западна Европа, той взел на чужди гробища да плаче.-----------------82 халифат не знам но техния проблемс мюсулманите е дост по-голям от тои на Европа , все пайк при тях те са 15% а в Европа са 5% и само у нас или Франция гонят 10% . За да стигне Европа сегашното процентно съотношение на Русия относно мюсулманите би трябвало 50 млн бежани да дойдат или да се разплодят
65
3
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
89 Ще видим колко от тях искат да излязат Между впрочем те имат в пъти по силни аргументи от нас например защото са страна ДОНОР а и има миграционен поток към тях, който атакува социалната им система .
64
6
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
87 Не си познал , не само че не е изпята, но все още не е и запята . Това са само началните акорди . Какво значи за историята 50 или 60 години
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо британците искат да излизат от ЕС? Не им ли харесва?
62
10
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
85 При комунизма нямаше никаква независимост а имаше 100% зависимост от една страна познай коя
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съвсем няма да бъде преувеличение твърдението, че песента на Европейския съюз вече е изпята.
60
1
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
83 ЕС все пак има ръст колкото и мижав да е ,а тази година ръстът му е още по значителен до момента
59
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При USSR имахме повече независимост и национално достойнство. При EUSSR всичко това изчезна и самите ние сме на път да изчезнем.
58
3
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
83 Никак не е добре , изостава за миналата година с 3,9% , тази ще видим