ЕС има недостатъци, но е твърде ценен, за да бъде унищожен

Две идеи за континента: "Голяма Швейцария" и "Голяма Франция"
21 май 2016 13:06, Бойчо Попов
225
ЕС има недостатъци, но е твърде ценен, за да бъде унищожен
Снимка: архив Reuters

Безспорно намиращият се в момента на кръстопътя (в криза) Европейски съюз има редица недостатъци, но все пак той е твърде ценен, за да бъде унищожен с лека ръка. Това мнение изказа в рамките на организираната от Brain Workshop Institute конференция "Бъдещето пред банковата система в Европа" Стефан Колев, професор по икономическа политика в Университета за приложни науки в Цвикау, Германия, и заместник-директор на Института Wilchelm Röpcke в Ерфурт, Германия.

Проф. Колев използва творчеството на германския икономист Вилхелм Рьопке, за да илюстрира възможното развитие на Европа досега. По думите му едната идея е Европа да стане "голяма Швейцария" и да следва пътя на голяма икономическа, но не и политическа интеграция. Другата траектория би била Европа да стане „голяма Франция"- политическа интеграция и централизация. "Винаги досега сме виждали преплитане на тези две траектории. Във всеки момент има феномени и за двете траектории, но напоследък сме свидетели по-скоро на втората насока".

Икономистът е на мнение, че на ЕС трябва да се гледа с повече внимание, защото в момента се сравнява нещо реално, продукт на сложни и дълги процеси (ЕС), с модели на политико-икономически структури, а това по думите му не е коректно.

Може би най-практичното предимство за нас днес е свободата на движение. "Но с това не искам да кажа, че ЕС е перфектен съюз. Наистина този съюз регулира твърде много, но пък и дава много свободи. Затова -твърде банално е да разрушим ЕС, само защото противоречи на някои принципи на либерализма", заключава икономическият професор.

Представата, че след разпада на ЕС стартира т. нар. рай на свободата със само хоризонтални отношения между хората, по думите му е утопия. "Ако приемем, че хората търсят и предлагат власт, то борбата на либерализма и на икономиката като наука може да се опише с метафората на Сизиф. Както Сизиф е проклет да бута постоянно камъка нагоре, такава е и борбата с представата, че властта трябва да бъде минимализирана или доведена до нула".

Ето защо според него и представата, че властта ще изчезне заедно със структури като ЕС и националната държава, е една илюзия.

"От днешна гледна точка дори и еврото и банковият съюз по-скоро се оказват динамит, а не цимент. Но пък динамитът проправя пътя напред", каза още проф. Стефан Колев.

Investor.bg е медиен партньор на събитието. 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още по темата: властЕСЕвропабанки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
8
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
19 Май ти куца христоматията , защото ЕС не се е разпаднал а напротив продължава да се организира . Скоро ще заработи Фротекс . Вече се чуват много гласове за преминаване на ново ниво на интеграция. На времето беше провален опита за обща европейска Конституция , но кой знае може трудностите ред които е изправена днес Европа а накарат народите да си променят мнението. Само да не трябва да се минава през нова война, защото има и такава опасност.
16
9
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
Точно така , каквото и а е все пак ЕС е най-добрата общественополитическа организация създавана някога на земята. Никак не е лесно да се организират в едно 28 държави.
15
1
 
7
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 7 години
До 17ЕС е като комунизма - големи надежди, но не се случиха.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Eла на Сънито да видиш крадливите партийци, как си построиха комунизма!Даже го дострояват в последните свободни квадратни метри!
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 15Не се нервирай,Чучи!Оди цуни кенийската мамуна отзад и Кончита Вурст по брадата!
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС е като комунизма - големи надежди, но не се случиха.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А стига бе! Недостатъци!
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разпадането на ЕС е заветна мечта на вашингтонския психопат и неговите слуги в България. Но ще си остане само мечта. И както казват човек е толкова голям колкото са големи и мечтите му. Макар, че малко трудно е да се нарече човек, този, който желае нещо да се разруши.
10
2
 
18
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 7 години
Идеята за Е.С. е добра-но неосъществима.А пък в този си вид-с неадекватни политици в Брюксел,с извратени ценности,със либерални възгледи,с емигрантската си политика и най-вече с послушанието си към САЩ--по-добре да се разпадне.Иначе Е.С. вече се превръща в СССР.--затова да отва на бунището на историята
9
0
 
12
 
! Отговори
Супер-Пупер преди 7 години
Нещо за голяма България не се ли споменава в доклада, или само за голяма Германие е правилно и демократично да се говори.
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затварай,закривай,разтурай това безумие Е.Съюз-сривайте го докато още не е късно.Че след 5 години ще е Евро-Халифат и законите на шириата ще са за всички .
7
2
 
17
 
! Отговори
Ес е Робство преди 7 години
Абе саксонците ще забият последният пирон в сандъка на ЕС и айде при СССР... Аман от съюзи комунизъм демокрация.... Върви се към Либерален Социализъм!!!!
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е.С. не е нужен-най вече за европейските граждани.Е.С. е нужен само на САЩ и банкерите.
5
19
 
3
 
! Отговори
Brexit преди 7 години
Историята е даказала, че империите се самоизяждат отвътре, първо умират малките и слабите. Kойто не помни историята е осъден да я повтори, но за всичко са виновни кремълските психопати.
4
0
 
17
 
! Отговори
Сорос преди 7 години
Не умувайте много!Ние сме богоизбраните.Ние решаваме, вие изпълнявате(Ран-Ът)!!!!!
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям Лондон.Мешавица,емигранти и каквото се сетиш.....
2
2
 
9
 
! Отговори
Brexit преди 7 години
ЕС сам по себе си е един голям недостатък, но тоя недостатък подплътен със върховна чиновническа некометентност е добре дошъл за Европейската централна банка сега да видим какво се сучи в държавите без централна банка Либия, Иран, Ирак.
1
4
 
28
 
! Отговори
Да го кажем направо преди 7 години
Ценен е Е.С. за кого???--за банкерите,корпорациите,холдингите,богаташите и 2-3 европейски държави--и най-вече е ценен за САЩ-чрез Брюксел прокарват и диктуват интересите си на всички европейски граждани----------демек за европейците Е.С. е вреден и убийствен.-ФАКТ