ЕС има недостатъци, но е твърде ценен, за да бъде унищожен

Две идеи за континента: "Голяма Швейцария" и "Голяма Франция"
21 май 2016 13:06, Бойчо Попов
225
ЕС има недостатъци, но е твърде ценен, за да бъде унищожен
Снимка: архив Reuters

Безспорно намиращият се в момента на кръстопътя (в криза) Европейски съюз има редица недостатъци, но все пак той е твърде ценен, за да бъде унищожен с лека ръка. Това мнение изказа в рамките на организираната от Brain Workshop Institute конференция "Бъдещето пред банковата система в Европа" Стефан Колев, професор по икономическа политика в Университета за приложни науки в Цвикау, Германия, и заместник-директор на Института Wilchelm Röpcke в Ерфурт, Германия.

Проф. Колев използва творчеството на германския икономист Вилхелм Рьопке, за да илюстрира възможното развитие на Европа досега. По думите му едната идея е Европа да стане "голяма Швейцария" и да следва пътя на голяма икономическа, но не и политическа интеграция. Другата траектория би била Европа да стане „голяма Франция"- политическа интеграция и централизация. "Винаги досега сме виждали преплитане на тези две траектории. Във всеки момент има феномени и за двете траектории, но напоследък сме свидетели по-скоро на втората насока".

Икономистът е на мнение, че на ЕС трябва да се гледа с повече внимание, защото в момента се сравнява нещо реално, продукт на сложни и дълги процеси (ЕС), с модели на политико-икономически структури, а това по думите му не е коректно.

Може би най-практичното предимство за нас днес е свободата на движение. "Но с това не искам да кажа, че ЕС е перфектен съюз. Наистина този съюз регулира твърде много, но пък и дава много свободи. Затова -твърде банално е да разрушим ЕС, само защото противоречи на някои принципи на либерализма", заключава икономическият професор.

Представата, че след разпада на ЕС стартира т. нар. рай на свободата със само хоризонтални отношения между хората, по думите му е утопия. "Ако приемем, че хората търсят и предлагат власт, то борбата на либерализма и на икономиката като наука може да се опише с метафората на Сизиф. Както Сизиф е проклет да бута постоянно камъка нагоре, такава е и борбата с представата, че властта трябва да бъде минимализирана или доведена до нула".

Ето защо според него и представата, че властта ще изчезне заедно със структури като ЕС и националната държава, е една илюзия.

"От днешна гледна точка дори и еврото и банковият съюз по-скоро се оказват динамит, а не цимент. Но пък динамитът проправя пътя напред", каза още проф. Стефан Колев.

Investor.bg е медиен партньор на събитието. 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още по темата: властЕСЕвропабанки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По вероятно е ЕС да се трансформира в Европейски Съединени Щати с единна арми, единна здравна и осигурителна система, отколкото да се разпадне
36
4
 
0
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
49 Къде е тази спирала
35
8
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
44 Забрави соц уравниловките . Не можеш да взимаш колко в Германия защото производителността на труда ти е по ниска. Има професии и дейсности които се доближават до немските а дори и поради по-ниския стандарт на живота и по ниските данъчни тежести изпреварват немските .
34
0
 
3
 
! Отговори
Сорос преди 7 години
Нашите хора го създадоха.Пак нашите ще кажат "стоп".
33
5
 
2
 
! Отговори
Абу Али™ преди 7 години
Между другото, цветнокожите тука са по-ниски от тревата.Продват си *** кротко и уста даже не отварят, камо ли да досаждат по някакъв начин.Полицая като го погледне и навежда очи.Полицаите са стегнати и строги. Не се хилят малумно като руски войници на парад.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може да има съюз само ако има еднаква мин.раб.заплата за целия ЕСНапример 600 - 800 евроТогава ще се ограничи миграциятя и ще се вдигне снадарта на страни като нашатаСега Германия е богата а всички други са бедни
31
2
 
2
 
! Отговори
124 преди 7 години
ЕС е Cion-съюз, доста невъзможни усилия трябва за да го "разкъсаш"
30
10
 
3
 
! Отговори
Абу Али™ преди 7 години
А бе аз от центъра на Севиля не виждам някаква криза в ЕС.Хубави хора от цял свят, невероятна кухня, евтина и чиста храна, история.Не като ония темерути от Москва, дето нагъват палмов кашкавал и им се привиждат някакви бежанци и крахове. *** съм ви майката москалска, ше знаете... Айде, весели празници!
29
2
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
От 39Трябва икономическото превъзходство да го трансформираме и в политическо и военно
28
4
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
36 А какво предлагаш . Способни ли са малките европейски държави да отговорят сами на предизвикателствата на глобализма . Та Европа е най-малкият континент като изключим страната континент Австралия . Обединени сме сила . ЕС е първа икономика на земята . Единен пазар от над 500 млн души население при това най-платежоспособния . ори големи страни акто Германия , Франция , Великобритания не могат да отговорят на предизвикателствата сами . Само трябва икономическото превзходство да го трансформира
27
1
 
7
 
! Отговори
PD преди 7 години
Е само професори от новото време могат да раздуват големи и празни балони. Е няма Европа, просто още не го е осъзнала. Финансовия капитал я раздели на север и юг, а икономически не преодоля деленето на изток и запад. И за какво да бъде спасявана и от кого? Вероятно доволните от свободното предвижване, ще съберат пари за да стабилизират юга, а скъпо платените западняци ще заработят в източните икономики, а мъдрото ръководство ще напише нов план с върховенство на алтруизма и християнски ценности.
26
4
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
33 И ти Вилает или Губерня искаш а станеш
25
2
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
31 Всичко , не знаеш ли , не го ли виждаш . Малък ли си или си Алцхаймер.
24
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кризата в западна Европа е само в болните болшевишки мозъчета на които банковите им сметки са бъкани с долари и евро но не и с рубли
23
2
 
15
 
! Отговори
шоу преди 7 години
Кое му е ценното на ЕС!?окупирана и зависима от САЩ,кое?е ценното.....
22
3
 
1
 
! Отговори
rusia che rusia преди 7 години
v balgaria ima tokova mnogo rusnazi zashto ne pogovorite s tiah kak e v rusia i kak e vbalgaria i togava shte imash iformazia ot 1 raka kak e v ..... rusia
21
1
 
1
 
! Отговори
Путин преди 7 години
3а да бъде затрит ЕС, трябвб да следва модела Голяма България
20
1
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
25 Прав си ягоди в Сибир няма, така е
19
0
 
10
 
! Отговори
Лумпен Лумпенян преди 7 години
Ще градим Европа с араби и черни африканци! Как ще стане не знам. Те си знаят халифат и туй то.
18
10
 
3
 
! Отговори
Супер-Пупер преди 7 години
От Белия дом и политиката им на агресия към останалия свят усилено се работи против устоите на демокрацията и против ценния за всички ни ЕС. Kъдето можем да ходим да берем ягоди и да мием чинии. Долу Кремъл и техните ВАСАЛИ искам да ходя да бера ягоди в Испания разбрахте ли кремълски рубладжии.