Добив на ток от Черно море - технологията на наши учени

Уникалният проект е на финален етап
Обновена: 11 юни 2016 07:49 | 11 юни 2016 07:45, Петя Славова
53
Добив на ток от Черно море - технологията на наши учени
Снимка: архив, Булфото

Уникалната технология за добив на ток от сероводород в Черно море е на път да пробие на пазара. Проектът е на финален етап, остава ни да направим последната крачка, съобщи за „Труд“ ръководителят му проф. Венко Бешков от Института по инженерна химия при БАН.

Идеята на учения е неизчерпаемият ресурс от сероводород в нашето море, на дълбочина под 150 метра, да снабдява с ток страната ни за поне два века. Екипът му тества пилотна инсталация на експедиция край Варна през 2014 г. Тогава експериментът отчете висок коефициент на полезно действие и че 90% от сероводорода може бъде използван.

Добитата енергия можеше да захрани часовник. Целта на учените обаче е токът от нашето море да се използва за двигатели, а технологията да бъде изцяло екологично чиста.

Сега екипът се бори най-вече с агресивността на сероводорода, който има силно корозионно действие. Проф. Бешков е оптимист, че всички предизвикателства пред проекта могат да бъдат преодолени до края на годината. Вече има и заинтересовани фирми.

Така България ще бъде първата държава с такава технология в света, въпреки че Китай и Южна Корея също разработват подобни проекти.„Те не са съпоставими с нашия, защото работят с малки инсталации и химикали, които биха увредили тежко морската среда“, обясни ученият.

Затова при нашата технология се използват екологично съвместими вещества и апаратура. „Така ще връщаме в морето окислените съединения след получаването на енергията. Те ще служат на бактериите да произвеждат нов сероводород. Това е много елегантно решение, единствено в света“, категоричен е проф. Бешков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 20И като произвеждат, какво от това ? Нали ние ще имаме евтин и практически безкраен ток ?
12
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така се прави. Започва се с една лампичка/часовник и се свършва с АЕЦ. Не като руснаците, една кола не могат да направят, но ще се мислят за велика технологична нация.
11
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То Черно море не е българска собственост и много други страни граничат с него и ако това за производство на ел.енергия е вярно дали другите ще стоят със скръстени ръце и няма и те да добиват ток. току виж тока свърши преди да е почнало производството.
10
18
 
11
 
! Отговори
Поп Грую преди 7 години
Аха. А наш Бидоний ни обещаваше милиарди куб. метри газ, руснаците на колене, цяла Европа опасана с тръби... Сега този захранвал будилник с 1.5V, утре щял да захрани часовник с кукувичка - КУ-КУ-КУ-КУУУУУУ!!!
9
8
 
17
 
! Отговори
бря преди 7 години
*** ние имаме учени?Не знаех.Мислих си че сме нация на борчета,простаци и бедняци.
8
2
 
10
 
! Отговори
Петър преди 7 години
Много хубаво че се разработва и мисли за нещо по различно. Ама не разбирам - Китай и Корея разработвали и правели подобни експерименти, обаче били по малки от нашата инсталация . Хубаво , много хубаво дори . Тя нашата е толкова голяма че захранва часовник . Да ме поправят учените обаче един часовник не е ли с консумация от няколко миливата ? Една опитна инсталация за да докаже ефективност не трябва ли поне няколко крушки да захранва ?
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Престанете да оскъпявате електрическата енергия . Дастатъчни ни са подробните махленски сметки на кака Сийка от ЧЕЗ , ЕВН и т.н. Информационното поле бъка от но- вости , които и след 1000 год. няма да навлязат в бита на хората .
6
3
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
Нещо май сте прекалил рано сутринта с дрогата.....
5
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма лошо и такива технологии да се развиват, но при положение, че затваряш готови реактори, за да те потупат по рамото от ЕС, то изпускаш питомното а гониш дивото. Дано да намери реализация и поне да се използва нещо тази идея, но практиката показва, че всичко се скапва от управляващите. Затова в България хората или емигрират или ходят на работа за да вегетират. Останалото е контролирано крадене.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е, кой е казал, че е лесно
3
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зарежда часовници.... Ха, браво бе.
2
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нови приказки
1
5
 
43
 
! Отговори
bolbov преди 7 години
Това е истинска новина,на която трябва да се обърне внимание,а не тъпанарските истории за мутри ,с които ни заливат от всякъде.

Спонсорирани публикации