Наша гордост: 16-годишният Митко, най-младият бизнесмен

Засадил 150 лешникови фиданки, очаква 8000 лева печалба
14 юли 2016 12:37,
148
Наша гордост: 16-годишният Митко, най-младият бизнесмен
Снимка: БНТ

Най-младият предприемач у нас е само на 16 години и учи в столичното 23 училище "Фредерик Жолио-Кюри". В земеделски имот в Добричко, който се води на баба му и дядо му, е засадил 150 лешникови фиданки, като очакванията са му продукцията да му носи годишно по 8000 лева.

От съвсем малък Димитър Керанов се интересува от земеделие. Разказва, че засадил първото си дърво на 4 години. За това му помогнали баба му и дядо му, които го научили как да се грижи за земята, за да си осигурява прехраната.

Именно тези умения го насочили да се запише в паралелка по предприемачество и бизнес в 23-то училище в София. Миналата година Митко решава да се захване с отглеждането на лешници и да развие наученото.

"Стартирах бизнеса изцяло с мои пари, които съм си заделил от джобни, рождени дни, празници. И това в рамките на две години. След което ги инвестирах в закупуването на дърветата и в земята, която закупих", разказва младият предприемач пред БНТ.

Със спестените пари ученикът купува 2 декара земя в село Войниково край Добрич, където засажда 150 лешникови фиданки. Разказва, че цялото му семейство го подкрепило в начинанието.

Най-голяма помощ Митко получил от братовчед си, който освен с труд, го подпомогнал и със 700 лева и така стартирал бизнеса си с 1700 лв. Надява се резултатите да не закъснеят.

"Годишната ми печалба от тези 150 дървета може да е около 8000 лева. Като аз имам желанието да ги развия и да станат много повече", казва Димитър Керанов.

Ученикът вече е разговарял с фирми, които са заявили готовност да изкупуват продукцията му. Младият предприемач е категоричен, че земеделието дава много възможности за развитие: "Земеделието не е отживелица. От земеделието може да се печелят много пари. Това е много успешен бизнес. Особено сега, откакто България е в ЕС и може да се кандидатства по много европрограми, да се пускат проекти, което много може да помогне на такива млади земеделци като мен".

Освен със земеделие, младежът се занимава и с програмиране. Споделя, че в момента разработва проект за роботизирано напояване на растенията и следене на полезните вещества и минерали в почвата, тъй като няма възможност често да ходи до селото. А това лято планира да поправи машините на дядо си, с които е обработвал земята. Но най-вече няма търпение да стане на 18 години, за да се регистрира като земеделски производител и да кандидатства по Програмата за развитие на селските райони, за да разшири бизнеса си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
13
 
7
 
! Отговори
XaXa преди 7 години
Стига с тоя соц. Родил е предимно лентяи, това се вижда.И стига с тея носталгии по 250 лв. заплата от онова време. Сега взимам тук 3К и ми стигат за всичко. Нали за живеене трябват едни най-много 100 лв. (говоря за цам човек, естествено). Другото го инвестирам, купих си къща, ремонтирам я сега. Ще си купя и още един апартамент след някоя година.Та мисълта ми е, че който иска да учи и да се развива, може тук и сега да го направи. Възможности много!
70
5
 
31
 
! Отговори
Панайотова преди 7 години
Мили ми другарчета, слезте от задклавиатурния подиум и спрете да бълвате жлъч срещу всеки, който има желанието да направи нещо със собствения си живот! То зад монитора най-лесно се дава акъл. Нямало да му потръгне, нямало да ги продаде, нямал опит... и това какво ви касае вас? И какво правихте вие, като бяхте на 16? Дори и да се провали поне е опитал, а след това, ако не се получи,ще пробва друго - докато се получи. По-добре така, отколкото да бачка като роб, за да може някой друг да просперира.
69
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ми той хубаво може да очаква 8000 лева, но има още едно нещо, което може да се очаква - че неговият 17-годишен адаш, ромче, може да мине и да овършее по всяко време.
68
4
 
8
 
! Отговори
97 преди 7 години
постигнал съм всичко и си имам всичко.същото е и с децата ми.въобще не ми пука за соца.на нас ни е добре. още по добре е на твоите партийни вождове.само ако знаеше нещичко за състоянието на нинова или станишев,овчаров,гергов, щеше да разбереш защо соца никога няма да се върне
67
0
 
29
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Браво на момчето!
66
1
 
6
 
! Отговори
99 преди 7 години
за това ли луканов обяви дефолт и нямаше хляб по магазините а тока беше 1 към 3 режим.на кой ги разправяш тия простотии
65
1
 
9
 
! Отговори
98 преди 7 години
за това са си виновни българите и най вече проруския олигархичен мафиотски ***. виж полша чехия словакия естония,дали някой от тях иска мизерния соц. искат го лузърите и проруските отреп-и
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 95 Да уча ли? За кога , бе младеж? На 45 години? Ти си налягай зад.ника по-добре, че идат тежки времена за такива като теб, които не умеят нищо в живота си.
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
прочети последните икономически доклади на цк на бкп и ще разбереш че е била фалирала държава с 6-7 милиарда долара външен дълг.по сегашни цени са около 80 милиарда
62
1
 
7
 
! Отговори
92 преди 7 години
няма никакъв смисъл да ревеш по соца защото това време няма да се върне. соца го разтуриха твоите партийни вождове които станаха големи капиталисти. стягай се,учи и работи защото ще си останеш лузър
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
отлично е че има такива младежи,желая му успех и развитие.дано е помислил добре как ще опази продукцията си от кражби защото това е най големият риск
60
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За едно съм благодарен на соца- че бях сигурен за имуществото си. Бях сигурен, че никой няма да ми разбие апартамента и да ме окраде, да ми разбие колата...сега така сме се барикадирали с блиндирани врати с кодове и GPS-и, такъв страх! Благодарен бях тогава на Бай Тошо, че не вивеех в страх. Малко ли е?
59
6
 
7
 
! Отговори
Българин преди 7 години
До 82 и всички червени комунягиДа, България е била сред 20-те най-развити държави, но не по време на престъпния безбожен комунизъм, а преди 1944 г. Нека червените другари и другарки, възхваляващи богоборческия юдео-болшевишки режим да кажат защо през 1986 г. Гърция е 4 пъти по-развита държава от България, а преди 1944 г. по времето на Н.В. цар Борис Трети, България е била 5 пъти по-развита от Гърция, а българският златен лев е бил от най-стабилните валути в Европа?!?!?!
58
1
 
6
 
! Отговори
яя преди 7 години
Лично негови пари спестил ги от джобни и рожденни дни.Лично твои пари са като си работил за тях и си проливал пот,тези дето ги имаш ти ги е дал някой.Се едно на мен да ми даде някой 1 милион и аз да кажа спеатил съм го.Иначе евала ,ако има нещо вярно в статията
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, точно така е, при соца всеки имаше работа,естествено мизерна и колкото да се преживее.Нормално е мързелите или неспособни хора да са съгласни нещата да се разпределят поравно, а не по заслуги, макар че това е една голяма заблуда,защото пак имаше приближени до партията и работари,на които ни се даваше колкото да оцелеем. Добре е промит мозъка на някои хора.Искате социализъм,комунизъм-никой не Ви спира,държави по света изповядващи тези идеологии колкото искаш....
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 78За външен дълг говоря ве, мало.умнико! Тоя заем от Тиквата с лихвите става 27 милиардалева. Ясно ли ти е как се връща? Ще го връщат и нашите внуци докато гнием на дъното заробени с него То и аз мога да управлявам така- тегля заем, държавата в калта, защото не може да насмогне от заема и алелуя!
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 74 Виждам ти успешния бизнес- да висиш по цял ден в нета. Уахахаахаха
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 72 Я кажи за 45 години комунизъм защо имахме само 10 милиарда долара външен дълг? А я кажи сега за 25 години демокрация, защо имаме 30 милиарда евро дълг? Кажи, ве разбирач?
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 70Още не е спечелил нищо бре...какви 8 бона те гонят. Младежа си мисли, че може да спечели само... не четете ли?
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 65 И ти като се напъна, приятелю, к'во стана? Или само се ос.ра във форума ?