Наша гордост: 16-годишният Митко, най-младият бизнесмен

Засадил 150 лешникови фиданки, очаква 8000 лева печалба
14 юли 2016 12:37,
148
Наша гордост: 16-годишният Митко, най-младият бизнесмен
Снимка: БНТ

Най-младият предприемач у нас е само на 16 години и учи в столичното 23 училище "Фредерик Жолио-Кюри". В земеделски имот в Добричко, който се води на баба му и дядо му, е засадил 150 лешникови фиданки, като очакванията са му продукцията да му носи годишно по 8000 лева.

От съвсем малък Димитър Керанов се интересува от земеделие. Разказва, че засадил първото си дърво на 4 години. За това му помогнали баба му и дядо му, които го научили как да се грижи за земята, за да си осигурява прехраната.

Именно тези умения го насочили да се запише в паралелка по предприемачество и бизнес в 23-то училище в София. Миналата година Митко решава да се захване с отглеждането на лешници и да развие наученото.

"Стартирах бизнеса изцяло с мои пари, които съм си заделил от джобни, рождени дни, празници. И това в рамките на две години. След което ги инвестирах в закупуването на дърветата и в земята, която закупих", разказва младият предприемач пред БНТ.

Със спестените пари ученикът купува 2 декара земя в село Войниково край Добрич, където засажда 150 лешникови фиданки. Разказва, че цялото му семейство го подкрепило в начинанието.

Най-голяма помощ Митко получил от братовчед си, който освен с труд, го подпомогнал и със 700 лева и така стартирал бизнеса си с 1700 лв. Надява се резултатите да не закъснеят.

"Годишната ми печалба от тези 150 дървета може да е около 8000 лева. Като аз имам желанието да ги развия и да станат много повече", казва Димитър Керанов.

Ученикът вече е разговарял с фирми, които са заявили готовност да изкупуват продукцията му. Младият предприемач е категоричен, че земеделието дава много възможности за развитие: "Земеделието не е отживелица. От земеделието може да се печелят много пари. Това е много успешен бизнес. Особено сега, откакто България е в ЕС и може да се кандидатства по много европрограми, да се пускат проекти, което много може да помогне на такива млади земеделци като мен".

Освен със земеделие, младежът се занимава и с програмиране. Споделя, че в момента разработва проект за роботизирано напояване на растенията и следене на полезните вещества и минерали в почвата, тъй като няма възможност често да ходи до селото. А това лято планира да поправи машините на дядо си, с които е обработвал земята. Но най-вече няма търпение да стане на 18 години, за да се регистрира като земеделски производител и да кандидатства по Програмата за развитие на селските райони, за да разшири бизнеса си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
6
 
! Отговори
маке преди 7 години
666,66лв на месец от 2 декара за таквая заплата ората на село могат само да мечтаят хи хи хи ама да ги разправят на други
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво, добре си насадил, че да има *** да берат.В тези 8000 лева печалба охраната предвидил ли си я?
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей Митко, от мен да знаеш, от земеделие гладен няма да стоиш, но пари няма да изкараш.
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво, най- хубавото е да си млад и наивен с желание да правиш добри неща. Завиждам му :)
27
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Българи! Да садим лешници по почина на младия бизнаемен Митко!
26
0
 
19
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
Единствения му проблем на момчето ще бъдат местните ***, които ще му опоскат продукцията, ако не я пази.
25
1
 
17
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Браво на това младо момче, дано повече българи го последват и се върнат на село, за да изкарват с труда на ръцете прехраната си. Иначе момчето да не разчита на каквито и да било програми и фондове, защото те са само за приближените на престъпниците от ГРОБ /Граждани за Разбойническо Ограбване на България/. Казвам го от личен опит!
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А амунджите ще ги берат ли?
23
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
25Според младежа, засяваш лешниково дръвче и хоп 8 бона в лешници на годината! Пък каква ще е продуктивността, не го интересува- той е казал че толкова по толкова 8 бона прай. Няма му се бъркаш на дитету!
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един познат насадил си праскова градина, отива след време да слага капкова инсталация, а дръвчетата ги няма...
21
2
 
14
 
! Отговори
г1 преди 7 години
още тая година ли ще дават лешници
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега младият бизнесмен ще тегли бърз заем за пръти за брулене. С катеричките е голям проблем, трябва да се споразумее.
19
8
 
9
 
! Отговори
КОК преди 7 години
от КОГА работещите на полето станаха ПРЕДПРИЕМАЧИ
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както казва МОМО, той ако си мисли, че от разстояние ще гледа тия лешници...за пазач предвидил ли е заплата поне младежа?
17
6
 
16
 
! Отговори
Луди идеи преди 7 години
Много балък, много нещо. Затвориха АЕЦ"Козлодуй" с ток за милиарди, сега яко лешници ще се брулят. Може и с лов на жаби. Една порция бутчета в Париж минава 20 евра. При соца МК"Кремиковци" даваше годишно пхродукция колкото цялото селско стопанство.
16
2
 
14
 
! Отговори
Спонсор преди 7 години
До 3 и 6Напълно съм съгласен с вас. Браво на момчето, че иска да направи нещо полезно за себе си и семейството си, но мисля, че трябва да предвиди и разходите за денонощна охрана на продукцията. За месец - поне 1200 лв., плюс разходите за ограда, иначе *** - те ще му вземат всичко.
15
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДАНО САМО МЕЖДУ ЛЕШНИЦИТЕ ДА НЕ ЗАПОЧНЕ ДА СЕЕ КАНАБИС
14
0
 
30
 
! Отговори
предприемач преди 7 години
Супер тръгва момчето, дано не се разочарова, ако нещата не му се получат. Аз до тук съм фалирал 3 пъти със собствен бизнес, но това не ми пречи да пробвам пак. Не мога и не искам да работя за бг-шефовете тумбаци за мизерни пари!
13
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз така почнах - обрах лешниците на съседа, докато той дремеше по кръчмите в града.
12
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още вижда живота в розово в България момчето... Нищо, ще порасне.