Нулева година за минималните прагове – без апокалипсис

Според бизнеса това няма да попречи на ръста на приходите
7 сеп 2016 18:00,
10
Нулева година за минималните прагове – без апокалипсис
Снимка: архив, БулФото

И четирите национално представени работодателски организации за пореден път заявиха отказ от преговори по определянето на минимални осигурителни доходи (МОД) за следващата година.

Месец, след като обяви отказа си от преговори по МОД, бизнесът повтори аргументите си за това.

За бизнеса минималните прагове са ненужен инструмент, който увеличава сивата икономика, води до загуба на работни места и дисонанс в заплащането от отделните фирми. Бизнесът изтъква и порочната практика на административния подход на държавата за налагане на прагове и то на базата на минималната работна заплата, която също е определена административно.

Работодателските организации обявиха, че ако се спрат преговорите по МОД, ще има нулева година, в което според тях няма нищо лошо. "Няма да има апокалипсис", заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Работодателите напомниха, че подобна нулева година вече е имало за минималните осигурителни прагове, когато социален министър беше Тотю Младенов и затова според тях и сега това е възможно.

По думите на Васил Велев няма пречка да се планират приходи в бюджета без ръст на осигурителните прагове. Той се мотивира, като посочи, че икономиката расте, а сивият сектор намалява. Пазарът на труда е единственото място с ръст на сивия сектор, а данъчните могат да си свършат работата там, каза Велев. Той е сигурен, че ще има ръст на приходите в бюджета и без ръст на праговете.

Велев призова без да се губи време да се определи нов механизъм за минималната работна заплата по обективни критерии.

Работодателските организации настояват МОД да се договарят по икономически дейности, а не да са еднакви за страната. Също така да се договарят МОД по браншове с препоръчителни индекси за нарастване.

Продължението четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При биене на цени прага се бил смалил ба интересно мие нап как отчита реално 300 и 600 това е по странно еи оттам иде сивата икономика щото тия осигоровки и тия наеми господа дънакоплатци не вървят с вода или друг вид отчитане има
7
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 7 години
как да има квалифициран персонал в малкия град народа гледа евтиното що щото така му кеф гледам един комшия пове щерка си за курсове бас ловя че са минали по всички школи и автоцентрове да знаят цените еи така за да им е кеф не че ще се запишат но да злословят от любопитство честно казано на такива мога да им кажа едно *** нее за тука коментара и на тоя при които иде тия мамините честити да са им и не само за това
6
0
 
5
 
! Отговори
велев - пед*л преди 7 години
После само да не ревете, че няма квалифицирани кадри. Такиви екземпляри като този могат да накарат и последните патриоти останали в БГ да напуснат, защото на хората им писна да се подиграват с тях.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"че ще има ръст на приходите в бюджета и без ръст на праговете"Това е най-същественното изречение от цялата статия. Понеже вдигане на преките данъци е непопулярно. Правитествата си гарантира повишаване на приходите в бюджета чрез ръст на осигурителните прагове (т.е вдигане на осигуровките) Или казано по друг начин осигуровките не са нищо друго освен един допълнителен данък служещ за полълване на дефицити.
4
0
 
13
 
! Отговори
petef преди 7 години
минималната замразена за три години на 420 лв.не се наядохте мама ви алчна...
3
0
 
11
 
! Отговори
x преди 7 години
На бас че Бойко и компания ще легнат за пореден път на работодателите!!Министър председател съобразяващ се с олигарсите.После да не се чудите че емиграцията НЕ СПИРА.
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като няма синдикати, така ще еБлагодарим на Иван Костов, Иван Нейков и Тренчев, които погребаха синдикалния плураризъм със закона за " синдикалното преброяване".
1
3
 
26
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Много скоро с това темпо няма да има нито работодатели,нито работници, а само контрольори и анализатори на процеса.