КЗК не се отказва, картелът за горивата действал от години

Комисията обяви, че има "убедителни доказателства" за нарушенията
13 окт 2016 16:32,
47
КЗК не се отказва, картелът за горивата действал от години
Снимка: архив, БулФото

Шест вериги търговци на горива - "Лукойл", "Петрол", "НИС Петрол", Еко България, OMV България и Shell България, постоянно са съгласували ценовата си политика, поне от 2012 година насам. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има "убедителни доказателства" за това, стана ясно от разясненията на регулатора, направени пред журналисти днес.

Още по темата

"Няма основание да се прекрати процедурата - има достатъчно убедителни доказателства за нарушенията", категорична беше шефката на комисията Юлия Ненкова. Тя отхвърли обвинененията, че процедурата стартира придизборно.

Предявеното в началото на седмицата твърдение за картел е резултат от секторния анализ на пазара на горива, извършен от предишния състав на Комисията. Тогава имаше подозрения, че седем търговци на горива са имали паралелно поведение на пазара, което нарушава свободната конкуренция и ощетява потребителите. Впоследствие обаче "Ромпетрол" отпадна от обвиненията, защото няма доказателства за участие в картел.

Събраните доказателства са писмени, но Ненкова отказа да уточни дали става дума за свидетелски показания или за самите договорки между компаниите. Тя уточни, че компаниите са съгласували цените помежду си непрекъснато и за различни периоди - ежедневно, ежеседмично или ежемесечно.

В следващите дни търговците на горива, за които има предявени твърдения за картел, ще се запознаят със събраните доказателства и след това Комисията ще определи размерите на санкциите.

Според законодателството те могат да бъдат до 10% от реализираните обороти на нарушителите на дадения сегмент на пазара за периода на нарушението.

От регулатора са категорични, че ако някой от уличените сътрудничи и даде доказателства за картела, обвиненията срещу него ще отпаднат. Размерът на санкциите зависи от тежестта на нарушението, дали е първо нарушение или не и други обстоятелства. Санкцията може да бъде обжалвана пред Върховния административен съд (ВАС).

В секторния анализ от февруари, извършен от предишния състав на КЗК, беше започнато и още едно производство - срещу "Лукойл Нефтохим" за злоупотреба с господстващо положение на пазара за горива. В момента то е на етап събиране на доказателства, уточни зам.-председателят на Комисията Димитър Куюмджиев. Проверяват се цените, свързани лица и поведението на рафинерията на пазара.

Според европейските правила могат да бъдат завеждани и индивидуални искове за пропуснати ползи от картела. Тази директива обаче все още не е имплемeнтирана в българското законодателство, макар че Ненкова има уверение, че има законопроект, който да бъде разгледан от Министерския съвет и бързо одобрен от Народното събрание.

Ненкова уточни още, че КЗК в момента прави проучване и събира информация за нуждата от секторен анализ във фармацевтичния и банковия сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще наложат глоба на участниците в картела и те ще я прехвърлят на клиентите си, като калкулират загубите в цената. Борбата с картел не се прави с глоби, а със създаване на условия за реална конкуренция. Ако бяха подкрепили Марешки и малките бензиностанции с ниски цени - това наистина би било атака срещу картелите. Ама подозирам, че ще направят точно обратното - ще смачкат конкуренцията и ще разчистят полето за повече картел в същото време, докато говорят против картелите.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До нема и такива банкиЗамазаха очите на българина, че се борят със сивата икономика и направиха задължителни плащанията през банки за суми над 5000 лева. Това де факто прави задължително поддържането на сметка в банка и развързва ръцете на банките на произвол в налагането на каквито и да е условия и такси, защото си задължен да им ползваш услугата със закон. Иначе политиците винаги измислят благовидни предлози, когато защитават нечий бизнес и получават нещичко срещу услугата.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лицемерие! КЗК всъщност работи в полза на картелите. Сега са решили да изискват една голяма сума като гаранция от продавачите на горива, което ще разчисти конкуренцията пред големите в бизнеса и ще им позволи съвсем лесно да стигат до картелните споразумения. Същото направиха с данъчните складове за горива - въведоха измервателни системи, които всъщност не гарантират абсолютно нищо, но имат такава цена, че ликвидираха конкуренцията на "Лукойл" и няколко по-големи играча. Зад тях е държавата.
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Високите цени на горивата значат повече коли, по - бързо шофиране, повече пътни инциденти, респективно повече ранени, физически осакатени, психически осакатени, човешки жертви, мъка, страдание, жалейка, медена пита, дружба с червеите под земята! Отделно от това и материални загуби, водещи до финансови такива! Това се случва след като паднаха цените на горивата! Горивата трябва да поскъпнат ДВОЙНО, за да се намали потреблението, за да се запази здравето и животът, околната среда, атмосферата!
12
1
 
1
 
! Отговори
Е преди 7 години
цени от Валенсия - А95-1,165=2.27лв., дизел-1.031=2.01лв. - у нас. колко са?
11
0
 
13
 
! Отговори
както винаги преди 7 години
До БРАТЯ БЪЛГАРИ!!!! ''РЕВОЛЮЦИЯ'' ??РЕВОЛЮЦИЯ , АМА ПРЕД ЛАПТОПИТЕ.
10
0
 
20
 
! Отговори
нема и такива банки преди 7 години
А как е в банковото дело ?Още по-голям картел , все били зле , а колите им само са за ''някакви си 100 -тина хиледарки , та даже и повече , раздут щат , мацки на повикване , банките повече от парите и от хората в Бг , лихвите на вложителите са под 0,0002 %, а на кредитите ,над 16 % ...ИМА ЛИ ТАКваз дРъжава ?
9
1
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Ахааа значи държавата ще вземе 10% от доста голяма сума, която картела е взел от нас - потребителите. Демек държавата ще прибере парите от нас. Да ги накарат да занижат цените да речем..... за 10 години, с толкова, колкото е необходимо за да бъдем реванширани. Иначе излиза, че нас са ни бухали, пък и глобата ние ще платим, а картела ще остане с реалната печалба.
8
1
 
26
 
! Отговори
реалист преди 7 години
ТАКА НЕ СА НИ ГРАБИЛИ И МАЧКАЛИ И ПРЕЗ ТУРСКО
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Боко Картаджията към кой картел е ?
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това е трик на гербераското недоразумение
5
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като минат изборите друга песен ще запеят тези от КЗК !Това е трик на ББ ! Както и Свинетка миналата година 100 пъти повтори, че цените на винетките ще се запазят и 1 ден след изборите обяви увеличение !
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А на Лукойл сложиха ли им водомерите на слкадовете, както искаше Танов, и щеше да им се зима лиценза, или и това се забрави? И тия въобще в коя държава плащат данъци?
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Картел има и при банките - поддържат високи лихви на кредитите и ниски на влоговете и скубят бедния българин!Господ да ги убий!
2
2
 
20
 
! Отговори
Коментатор преди 7 години
Единствената революция която сам мога да направя, е да спра да посещавам изброените бензиностанции, което и вече правя.Съветвам и всички останали да направят същото. Това си е един вид една лична персонална революция.
1
1
 
17
 
! Отговори
БРАТЯ БЪЛГАРИ!!!! преди 7 години
РЕВОЛЮЦИЯ!!!!!