Глоба от КЗК може да доведе до поскъпване на горивата

За картел или за монопол говорим на пазара на горива у нас
12 окт 2016 11:07, Екип на Bloomberg
22
Глоба от КЗК може да доведе до поскъпване на горивата
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако Комисията за защита на конкуренцията наложи глоба на шестте петролни компании, които обвини в картел, е възможно да видим поскъпване при горивата. Около това мнение се обединиха Георги Господинов от Fuelo.net и икономистът от ИПИ Калоян Стайков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

По думите на Стайков може да се наложи глоба до 10% от оборота на тези компании за последната година, но това не означава по-ниски цени веднага.

"Ако обаче това се превърне в първа стъпка от по-осъзната политика за подобряване на конкуренцията, тогава в дългосрочен план може да видим потребителят да го усети с джоба си", подчерта той.

Господинов представи данни за цените на горивата в България през тази и миналата година.

"Без никаква разлика във всички икономически показатели, които влияят на ценообразуването на горивата, миналото лято цените бяха 2,30-2,35 лв. за бензин и дизел, а тази година плащаме твърдо 2 лв. без никаква промяна", посочи той. 

Господинов обясни, че за разлика от предходните 4 години през тази те са се задържали на същите нива. Според него не може да се говори за картел, а по-скоро за монополизиране на пазара. 

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
електричар преди 7 години
е да ги оставим да ни държат на високи цени, че да не поскъпвали горивата
15
0
 
7
 
! Отговори
страх лозе пази преди 7 години
Как само заплашват! Ще вдигнат горивата, водата ще скача всяка година.....гадини! Кервана си лае, кучетата си вървят...докато не паднат на улицата и..."сгрешен адрес". Г-н Москов не беше от "Гражданаите за Евтанизиране на Робите в България", но се включи успешно. Дано Марешки отвори бензиностанция в София и да пусне горивата с 30-40 ст. по-ниски, пък кликата около г-н Златев да заплашва и да вдига цените. Докато има балъци, ще има и "тарикати". Само че и за тях ще закъснее линейката-Господ гледа
14
0
 
2
 
! Отговори
Мен преди 7 години
При всички случаи крайният потребител е все прецакан!
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Науру, Палау и Вануату - все признати офшорни зони от БЪЛГАРИЯ. Сещате ли се защо?
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи за това била цялата работа.Що ли не съм изненадан...
11
0
 
11
 
! Отговори
Враг на народа преди 7 години
Бре че *** - никой не се попита що монопол а не картел. Абсолютно прави са коментаторите монопол има Лукойл защото е изкупил от продажната държава всички акцизни складове. И държи фантастични наемни цени на които никой не се навива да внесе да кажем 100 тона бензин. И конкуренция няма няма и конкуриращи се цени на дребно. Виж *** бол . Които трябва да изискат от държавата да построи един-два поне държавни акцизни складове с поносими наемни цени.
10
0
 
5
 
! Отговори
А така преди 7 години
И пак ние да платим за хитростта им :) ами тогава затваряй и да идват нови
9
0
 
9
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Всъщност, от коментарите до момента се вижда защо сме на този хал. Изплъзва се основното внушение - "..благодарете на Бог, че още не са поскъпнали горивата..". Да, ама не. Монопол се съгражда, монопол се и руши. Това е функция на Държавата. Тя трябва да си влезе във функцията а не само да маркира предизборни ентусиазми. А основния проблем, за "ядосаните професионалисти" по долу - абе, цената на горивата се пренася във всичко. Значи, спирала на цените и инфлация. Боли го некой дали вие ще карате.
8
0
 
9
 
! Отговори
Влади преди 7 години
Глоби до откат, докато се научат на истински бизнес! Ще ни плашат с вдигане на цените, докога ? Да не се съпротивляваме на беззаконието, щото бандитите щели да се разсърдят!Какъв е тоя платен ***, че го цитират? Айде да си ...ва майката!
7
14
 
1
 
! Отговори
Гад с 950 лв заплата преди 7 години
Да поскъпват, че всеки кирпиден се е качил на кола и не се търпят тея задръствания! Бедняците поне да отпаднат! 2,50 да станат ще е добре! Евтино е сега!
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глобата на КЗК ще намали огромните печалби, който ви говори нещо друго се е объркал
5
0
 
8
 
! Отговори
Глоба от КЗК преди 7 години
би трябвало да доведе до ПОЕВТИНЯВАНЕ. това би значело че Топлофикация не се справя добре с услугата. Ако поскъпне имаме основание да ги осъдим.
4
0
 
26
 
! Отговори
Нека ги глобят преди 7 години
Ако вдигнат цената на горивото в бензиностанцийте на Марешки и малките бензиностанции.Ако Лукойл като единствен доставчик повиши цените на едро да се глоби рафинерията с годишниея си оборот и нещата ще си дойдат на мястото. Ръководството ще смени Златев и ще се съобразяват със законите в България. Ако не стане виновен е един - Бойко Борисов.
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кви са тия палячовци? Да ги глобяват докато разбият картела...
2
0
 
31
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Тия двамата дето се обединили около тази дивотия хабер си нямат от пазарна икономика. Продавача търси максимална цена независимо дали е глобен или не. Друг доказан принцип е, че "некартелната" пазарна цена винаги е по ниска. Ама нали трябва да се плаши народа и да се оправдават от КЗК Що не са ги глобили. Само не ми е ясно колко дебелокож трябва да си за да лъжеш така безочливо.
1
2
 
32
 
! Отговори
Момо преди 7 години
Дефакто глобата е за клиентите. :-DНе, няма такава държава!

Спонсорирани публикации