22% е руският икономически отпечатък в България

През 2014-а у нас е имало над 2000 компании с руски собственик
18 окт 2016 12:44, Екип на Bloomberg
147
22% е руският икономически отпечатък в България
Снимка: Reuters

Икономическият отпечатък на Русия върху икономиката на България е 22% за десетте години, 2005-2015, за които Института за изследване на демокрацията е направил анализ. Това каза Тодор Галев от Център за изследване на демокрацията (ЦИД) в ефира наBloomberg TV Bulgaria.

"Това е най-високият дял на икономически отпечатък върху страна, като за другите изследвани държави, Унгария, Латвия, Сърбия и Словакия, той е по-нисък. Границата е 12%. Можем да смятаме, че над 12% води до засилено политическо влияние", пресметна той.

"Втората държава, която има най-голямо икономическо влияние в България, е Германия. Тя в част от показателите изпреварва Русия, но има много по-ниско политическо влияние", настоя експертът.

Галев коментира прокета на ЦИД по изчисляване във финансови и икономически стойности на руското влияние в България и в още четири държави от региона - Централна и Източна Европа така:

"Ние се спряхме на четири основни индикатора. Преки чуждестранни инвестиции, наличие и операции на компании, които имат краен собственик Русия. За компаниите ползваме стандартните финансови показатели, като оборот, броя заети, капитал и т.н. Международната търговия с Русия - внос и износ и нещо, което е специфично за целия регион - вноса на енергийни суровини - най-вече петрол и газ. По тези показатели се вижда ясно, че руското икономическо влияние в България започва да намалява след 2012 - 2013, което съвпада с налагането на санкциите и контрасанкциите спрямо Русия".

През 2014 в България е имало над 2000 компании с краен собственик Русия, които са инвестирали в българската икономика, каза Галев.

"От 2005 руските чуждестранни инвестиции са нараснали от 0,8% от БВП на 4,4% от БВП. Оборотът на компаниите, регистрирани в България, но с краен собственик Русия, от 5,4% са нараснали до 8,5% през 2012, но през 2014 намаляват с около 2%, именно заради санкциите. Експортът е нараснал от 1,3% от БВП през 2005 до 2,7% - малко над двойно, през 2012. След това има спад с около 0,5% до 2014".

Тодор Галев коментира и бъдещето на проекта Турски поток в съпоставка с Южен поток.  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Shopp 127Са или не са БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИАКО НЕ СА има процедура и доста преселили се в други страни които не позволяват двойно гражданство са се отказали от Българското те не влизат в нито една статистика нали?АКО СА - Плащат или не осигуровки в България - АКО НЕ ПЛАЩАТ СА ПОСТОЯННО БЕЗРАБОТНИ според закона.
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Удрят със санкции шамар на Русия - България пада в икономически туш.
98
1
 
0
 
! Отговори
помните ли? преди 7 години
Москва - Одеса - Лос АнжелисОбединилис В один колхоз
97
1
 
0
 
! Отговори
помните ли? преди 7 години
Москва - Одеса - Лос АнжелисОбединилис В один колхоз
96
2
 
3
 
! Отговори
ами преди 7 години
Аз не купувам нищо руско. За мен руския отпечатък е 0,00%
95
1
 
4
 
! Отговори
мужик преди 7 години
какво ми хвалите Русия и кои я хвалят -чеда и отрочета на шумрари и безделници -терористи болшевики които винаги се именуват, както каже руският император!! Свършиха Бандитските пенсии и привилегии и ви се припикава.КАКВА ИКОНОМИКА ИМА ТАЯ страна ? Половината приходи идват от смучене на природните богатства на СИБИР !!!АМИ АКО и ТЕ КАТО В КРИМ ПОИСКА САМОСТОЯТЕЛНОСТ ,КАКВО ЩЕ ПРАВИ РУСКИЯТ ИМПЕРАТОР .Война ли ще им обяви или ще отворят отново лагерите ГУЛАГ ! .
94
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До 112Умноко статистиката от 6% е след като се изкл всички Българи избягали в чижбина. Тези Българи не плащат осигуровки и данъци. Да реалната БЕЗРАБОТИЦА е над 60%
93
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ганимедов.Незнам,дали ще си по добре,ама когато започнеш работа,ще разбереш.10000 РУБЛИ СА 150 ЕВРО.До обяд колегите ти руснаци вече ,ще са пияни.Ако трябва да вършиш и тяхната работа,ще ти дойде в повече-не рублите,а работата.Като ти писне излез на улицата и ще видиш Русия право в очите.Жени и мъже лекинко се клатушкат,после събират по няколко рубли за водка,а в късния следобед вече са паднали,кой в канавка,кой пред някое заведение.Ех такъв живот,не си и сънувал.И най никой не му е интересно
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименА американофила може ли?
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 123.Никой не знае колко тона злато се изнасят от България,защото никой не проверява този добив КОЛКО И КАК.
90
1
 
2
 
! Отговори
Ганимедов преди 7 години
Престъпността в Русия по ниска ли е от средната за ЕС? А пътните произшествия? Ако отговора е да, веднага ставам пръв рушкофил, ако е нем за какво изобщо говорим за Русия?
89
2
 
6
 
! Отговори
Референдум за народа преди 7 години
До 111.Този канадец,никой не го следи ,какво и колко изнася последните 7 години.Нашите управници са му дали шанс вече 20 години,да краде здраво.На 100 килограма злато,в България остава 1 килограм и половина.Това го няма о в най бедните Африкански държави.Най лошото е,че в България му го позволяват всички правителства.Много специалисти в това отношение го доказаха,че под българската земя има над 500 милиона тона злато и други скъпоценности..Само,че нашите калайджии-комунисти му го подаряват.
88
3
 
2
 
! Отговори
Приятно е преди 7 години
когато изложиш някоя нелицеприятна истина за Русия, при което в знак на безсили, рушкофилчетат злобно цъкат минуси.
87
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен......обясни ми какво е русофил.......Русофил е руски слуга и национален предател.
86
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 115"Говеждо *** обясни ми какво е русофил и защо мразиш Русия?" Мразя Русия, защото това е най-големия български враг през последните 140 години. Защото всичките действия на Русия през тези години са насочени към ликвидацията на българската държава и българският народ. В своята антибългарска дейност Русия не подбира начини и средства. Преследване, убийства затриване на цели български родове. Убийства на най-видните българи Ст. Стамболов и В. Левски дело на русофили и Русия.
85
1
 
4
 
! Отговори
Брацигов преди 7 години
Шефът ми е руснак. Голяма пнтия е. Все ме прецаква и все от мен да мине става накрая, все едно че аз имам големите пари , а не той.
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 115Не мразя Русия. Тя е империя иима своите имперски интереси. Мразя нейните слуги с български паспорти, които продават българските интереси на тази империя и унижават българския народ с искането да се държим сервилно към Русия. Същества като вас няма никъде другаде по света, толкова сте уникални със своята продажност и мрзост.
83
6
 
2
 
! Отговори
Ура, другари! преди 7 години
Дружбата с Русия е като слънцето и въздуха да българския народ! За благоденствие нищо не ни трябва, освен Лукойл, Газпром и Атоменергоекспорт! Самолети - само МИГ-ове, танкове - Т-72! Каквото е останало в Белене, давай на Русия! Всичките имоти по морето - на руснаци! Така ще просперираме! Вън от евро--ейския съюз и НАТО, напред към Евразия. Путин е велик и в Сирия! Който мисли другояче - до стената! (Ама плащането в долари или евро, моля, както е в договора, мани ги тия рубли).
82
1
 
2
 
! Отговори
До анонимния смешник преди 7 години
"В края на 2013 г. *** закъсва икономически и затова минава към "продължение на икономиката с други средства".Данните от Световната банка показват друго. А именно, че съотношението и на БВП, и на БНП е поне 1:4 през 2013. И то в полза на "***". Но добре е да демонстрираш тъпота и говориш неща, от които не разбираш нищо - колкото повече излагаш себе си и себеподобните, толкова по-добре. Нека всички видят каква тиня сте.
81
0
 
4
 
! Отговори
Патагонофил преди 7 години
Русофили-русофоби; нещо българофилите се губят под всички подобни статии. А българското стопанство къде е в цялата тая картина, българският икономически интерес има ли го?

Спонсорирани публикации