България и Словакия ще работят за газов хъб "Балкан"

Газовите оператори на двете страни подписаха меморандум
12
България и Словакия ще работят за газов хъб "Балкан"
Снимка: Министерство на енергетиката

Газопреносните оператори на България и Словакия ще си сътрудничат за реализацията на хъб "Балкан", съобщиха от Министерството на енергетиката.  

"Булгартрансгаз" ЕАД и "Еustream" a.s ще работят за подобряване сигурността на доставките на природен газ в региона на Централна и Югоизточна Европа и за реализацията на инфраструктурни проекти -  газов хъб "Балкан" и газопроводът "Ийстринг“.

Двете страни подробно ще анализират и ще разгледат техническите възможности за координираното изпълнение на двата проекта.

Това предвижда подписаният днес, в присъствието на министърът на енергетиката Теменужка Петкова, Меморандум за разбирателство между българския и словашкия газопреносен оператор.

Със споразумението се потвърждава свързаността между проектите. Газопроводът "Ийстринг" ще служи като приоритетен западен маршрут за междусистемното свързване на регионалните пазари и газов хъб "Балкан".

С цел гарантиране сигурността на доставките на природен газ в региона на Централна и Югоизточна Европа, в меморандума се предвижда подкрепа за включването на други страни, заинтересовани от развитието на двата проекта.

"Булгартрансгаз" и "eustream" ще си сътрудничат с информация по проектите, ще обменят ноу-хау и най-добри практики, съгласно съществуващите политики и регионални инициативи на ЕС, следващи принципите за развитие на единен европейски газов пазар.

В меморандума е записано още, че двете дружества ще работят за насърчаване конкурентоспособността и подобряването на либерализацията на единен газов пазар. Отчита се също и общата регионална цел и необходимостта от развитие на междусистемно свързана газопреносна инфраструктура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: природен газХъб Балкан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
bob преди 7 години
решението за този "балкан" е повече безплатен боб за населението и няма да има проблем със запълването му
6
0
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 7 години
Ти му думаш- а оно рупа ли рупа.... Газ нема, обаче хъб има. Хаха.
5
1
 
14
 
! Отговори
Българина преди 7 години
По тиквено време България стана една дупка заобикаляна от всички, включително и от българите....
4
2
 
14
 
! Отговори
Да бе! преди 7 години
На туй му се вика "чувай гергино", след дъжд - качулка или на *** български - за е..но дупе цяр няма...
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ок, събираме газа в хъба и ще го пращаме на запад. Но от къде ще пълним тоз хъб с газ?!Това е основният въпрос, на който трябва да се отговори, за да се случат нещата след това.Рибата в морето, а ние сме сложили тигана?!
2
0
 
19
 
! Отговори
и кво ? преди 7 години
РАВНОСМЕТКАТА , за 26г. :Хъб=земетресения!ГМО /САЩ/=смърт!Заеми =робство!Бежанци = мизерия!
1
0
 
22
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Нито ние, нито те имаме газ, ама иначе подписваме, какво точно, никой не знае. Да видим как ще е транзита тази година през Украйна, че ако рашките им врътнат пак кранчето за кражби ще седим на студено, макар и с хъб.