Глад за кадри при над 70% от малките и средни фирми

Ниските данъци пък са основен елемент от държавната подкрепа
71
Глад за кадри при над 70% от малките и средни фирми
Снимка: архив, БулФото

Сред най-съществените трудности, които срещат малките и средните предприятия, изплува дефицитът на кадри. Това е обявила Мариета Захариева, директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, по време на форум.

Над 72 на сто от анкетираните предприемачи се оплакват от недостиг на работници, съобщиха от Агенцията.

Най-дефицитни се оказват средните специалисти - 77% от работодателите трудно намират хора с необходимата квалификация от тази група. Агенцията е направила проучване с анкетна карта с 21 въпроса, която е изпратена до 400 компании.

Ниските данъци са основен елемент от държавната подкрепа. Близо 70 на сто от запитаните предприемачи твърдят, че могат да разчитат на държавна помощ при започване на бизнес, каза Захариева.

Над 55 на сто се обединяват около мнението, че държавата съдейства за развитието на предприемачеството. Според 26% от запитаните, данъчните облекчения и ниските налози са основното, което бизнесът получава от държавата.

За 13% субсидиите, възможностите да участват в европроекти и програмите са подкрепата, от която имат нужда.

46 на сто от запитаните казват, че успяват да намерят пазари за продукцията си, също толкова обаче имат проблем с реализацията на стоката си.

Отново бизнесът поглежда към институциите - 43 на сто от предприемачите очакват помощ от държавата, за да успеят да пласират продукцията си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
6
 
! Отговори
ЗзЗ преди 7 години
до Алисискренно се радвам за Вас. Все пак преполагам, че за да получава въпросната заплата съпругът ви не работи "обща работа", а е посветил част от живота си на научи нещо което го отличава от повечето хора на борсата, търсещи работа. Освен това, предполагам и че съпругат ви се отнася сериозно и съвестно към повереното му оборудване/техника а не небрежно понеже не било негово а на фирмата...
40
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЗзЗМен не ме интересува проблема на работодателя. Искяш да правиш бизнес - добре. Плащаш дадена заплата, а няма хора - значи нещо не е наред. Проблема пак е твой. Писна ми да ви съчуствам и да ви слушам. Няма квалифицирани хора, значи е дефицитна стока и тогава плащаш повече. Ако не ти харесва спираш да работиш. Аз си продавам труда, квалефекацията и опита и преценявам колко искам. Аз си нося отговорността. Пазар - това е. И никой не е задължен на работодатля ли той на мен.
39
1
 
3
 
! Отговори
До Хм (41) преди 7 години
Явно или си много зелен или си от къра.
38
1
 
22
 
! Отговори
гтф преди 7 години
затваряйте, като нямате кадри... или си внасяйте, или мигранти вземайте - те са най-квалифицирани
37
13
 
9
 
! Отговори
Хмм преди 7 години
Аз в моя отдел също търся човек. И това със специалистите наистина е много трудно. Истината е че аз търся ентусиазиран, а не опитен. Всеки който има ентусиазъм ще се научи. От опит съм видял че ако искаш добра заплата за БГ трябва доста да се потрудиш преди това. Никой не дава хубави заплати на хора които не си харесват работата и сами не се ангажират в нея.
36
5
 
19
 
! Отговори
Алис преди 7 години
До ЗзЗ.Има свестни работодатели и в България.Един от тях е работодателят на моя съпруг,който казва,че на първо място е работника и Бог вижда всичко.Заплатата се плаща на определената дата.Получава 2500 лева на месец.Фирмата на тоя работодател просперира.защото се държи с работника,като човек.А вие,където вярвате само в ПАРИТЕ,при вас ще е така!
35
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 38Може ли да споделиш с нас какво работиш, каква заплата взимаш и в какъв тип населено място? Както и това хващал ли си се някога с частен бизнес и колко си плащал?
34
0
 
26
 
! Отговори
ДоЗзЗ преди 7 години
Няма защо да се хващаш да правиш нещо, ако си заложил да плащаш по 500 лв.заплата за цял месец! Тогава ти си не бизнесмен, а робовладелец. Вземи си и камшик да си налагаш робите!
33
12
 
3
 
! Отговори
ЗзЗ преди 7 години
До 34това го обясни на хората дето си мислят че няма нищо по-лесно от това да си работодател. Обясни им и това че да си работодател не означава по цял ден да си бараш .... Защото най-лесно е да гледат в чуждата чиния и да плюят, но те самите не се хващат да правят нещо сами
32
1
 
15
 
! Отговори
емигрант преди 7 години
Мразя бо бизнес и ненавиждам мошенническите бг фирми
31
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да си търсят роми и мигранти,които да обучат.Умряха тези дето им работят за без пари
30
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЗзЗ.Ало,тук в заглавието пише,че фирмите търсят работници,а не за начинаещи фирми,които започват бизнес.Нали разбираш,че никой не е виновен за твоите мечти,да станеш бизнесмен,за да дойде да ти работи за без пари.Когато теглиш заем от банка,знай,че няма как да оцелееш толкова лесно,защото лихвата,ти изяжда печалбата.Чувал ли си за активи и пасиви.Ако нямаш никакви спестени активи,не започвай бизнес!
29
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямаме политици които да защитят народа пред другите страни.Договаряме ниски квото за зеленчуци - земеделието ни страда.Договаряме супер ниски квоти за мляко - няма кой да проивжда мляко.Кунева договори закриване на 4 реактора на АЕЦ - народа плаща скъп ток!Приватизираме всички печеливши компании - за ток, вода, телефон... - народа плаща скъпо.Съда и полицията закрива мафията - честния бизнес страда.Айде да си ги кажеш право в очите защо се вземат ниски заплати.
28
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германците ви го казаха още преди 4-5 години - ако спрете нелегалния внос от Туриця за Европа - заплатите на шивачките могат да станат максимум 850-900 лева. Толкова! Повече няма как. Не случайно на Запад такива професии почти няма (с изключение на дизайнерските). Като искате високоплатени работи в България, развивайте високоплатен бизнес. С мотика и брадва никой не е забогатял
27
31
 
7
 
! Отговори
ЗзЗ преди 7 години
Колко от ВАС които пюят по работодателите са хващали собствен бизнес? Колко от ВАС са теглили заеми и после не са спали по цели нощи, мислейки как да върнат парите и къде ще спят със семействата си ако не успеят? Видели сте 100-200 мутри дето се правят на работодатели и за вас вече всеки работодател е мутра. Само който не е патил плюе.
26
1
 
27
 
! Отговори
Алис преди 7 години
А работниците не искат да умират от глад,затова вие ще изпитвате глад за работници.Имали проблем,за реализация на стоката,ами попитайте,търговските ни представители,които са във всяка по просперираща държава в света какво правят?Обаждат се в България,когато има някакви изложения на стоки.През останалото време получават огромни заплати и си бъркат в дупките.Не предлагат български стоки,не търсят търговски компании-Не работят!Обадете им се,да се поразмърдат и ще реализирате стоката.Стига спаха!
25
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е нали ви работих преди да се изнеса! Мислехте си че съм зависим от вас? Плашехте ме че отвън чакат 50 човека за мястото ми и мислехте че ще остана да ви работя за 500 лв? Не! Нито успяхте да ме уплашите нито да ме задължите да ви работя за без пари. Напуснах не само работата ви а и територията на Мутрите. От 10 години живея като бял човек със заплата която не накърнява човешкото ми достойнство. Създадох семейство което е задовлено със всичко. Ако бях останал нямаше да мога и хляб да им осигуря.
24
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
с 400 лева заплати още много ще гладуват
23
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аман от тоя комунистически преход.Край няма.Не видяхме нищо добро от никое правителство до ден днешен!Всяко правителство гласува и определя минимална работна заплата,колкото работниците да не умрат от глад.Кой политик чухте да се изправи на тая трибуна, в *** наречена парламент и да каже-`Така не може.Трудът трябва да се заплаща,както в Европа.`Видяхте ле един такъв-НЕ.Всичките са от едно кутило,и еднакво възпитавани,да лъжат преди избори и после си правят техните сметки.
22
3
 
45
 
! Отговори
Бобчо преди 7 години
100 процента от работодателите изпитват глад за кадри защото не разбраха простата истина - в нормалните държави, 30 процента от добавената стойност от труда на работника е за него. В БГ тази стойност е 11 процента....ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПЛАЩАТЕ ЗА ТРУДА НА ХОРАТА БЕ ГОМНАРИЙЙ!!!!!