Глад за кадри при над 70% от малките и средни фирми

Ниските данъци пък са основен елемент от държавната подкрепа
71
Глад за кадри при над 70% от малките и средни фирми
Снимка: архив, БулФото

Сред най-съществените трудности, които срещат малките и средните предприятия, изплува дефицитът на кадри. Това е обявила Мариета Захариева, директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, по време на форум.

Над 72 на сто от анкетираните предприемачи се оплакват от недостиг на работници, съобщиха от Агенцията.

Най-дефицитни се оказват средните специалисти - 77% от работодателите трудно намират хора с необходимата квалификация от тази група. Агенцията е направила проучване с анкетна карта с 21 въпроса, която е изпратена до 400 компании.

Ниските данъци са основен елемент от държавната подкрепа. Близо 70 на сто от запитаните предприемачи твърдят, че могат да разчитат на държавна помощ при започване на бизнес, каза Захариева.

Над 55 на сто се обединяват около мнението, че държавата съдейства за развитието на предприемачеството. Според 26% от запитаните, данъчните облекчения и ниските налози са основното, което бизнесът получава от държавата.

За 13% субсидиите, възможностите да участват в европроекти и програмите са подкрепата, от която имат нужда.

46 на сто от запитаните казват, че успяват да намерят пазари за продукцията си, също толкова обаче имат проблем с реализацията на стоката си.

Отново бизнесът поглежда към институциите - 43 на сто от предприемачите очакват помощ от държавата, за да успеят да пласират продукцията си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
44
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Сервитьори и бармани нали има, какви други кадри трябват. Другите кадри са отдавна в чужбина и пращат редовно пари към България.
20
1
 
75
 
! Отговори
Как да работа като . преди 7 години
Как да работя в БГ фирма като срещу заплата от 600-700 лева ме карат да бачкам и събота , нямам болнични нямам извънреден труд , нямам категория ,няма качествени работни дрехи, изпълнявам всякакви задачи въпреки че не са включени в трудовата ми характеристика и най - важното шефа все вика няма пари фирмата а си купува последни модели мерцедес .......... Гладът за кадри тепърва се задава .........
19
1
 
46
 
! Отговори
идеалния работник преди 7 години
Идеалният работник: сутринта работи на полето, в ранния следобед продава апартаменти (брокер), в късния следобед продава бързи кредити ("финансист"). За 430 лева на месец!
18
4
 
37
 
! Отговори
гарантирано преди 7 години
2015 в България са се родили 52 000 бебета, 45 000 са емигрирали и 110 000 са умрели. Гарантирано от т.н. ЕТ герб-буда.
17
1
 
43
 
! Отговори
Noname преди 7 години
В Европата на нашите маймуни им подхвърлят банани. Вярно, че са поомекнали и с петна тук - там, но са си банани, а в България все още се пробват да си хванат маймуни с трици. Някой по-хитри слагат и по някоя обелка от банан в триците за аромат, но *** с обелка не може да и задържиш вниманието и в крана сметка отива при скапаните европейски банани ;)
16
1
 
54
 
! Отговори
правилното заглавие преди 7 години
Правилното заглавие трябва да бъде: 80 процента от кадрите не могат да си намерят свестни шефове. Когато шефът е посредствен, той се заобикаля само с други посредствени. Така му е по-комфортно.
15
1
 
46
 
! Отговори
на всеки три месеца преди 7 години
Българският работодател е влюбен в нискоквалифицираните кадри. Дава им минимална заплата и ги сменя на всеки три месеца!
14
1
 
50
 
! Отговори
Ерхтбгхж преди 7 години
Как да няма кадри .....кадри колкото искаш у маалата!А ако там не ви стигат на лъвов мост може да намерите инженери,доктори, IT спецове ....Изгонихте работливите ,съвестните и кадърни хора от БГ с вашите 400лв и унижения....ДГД бг предприемачи!
13
2
 
30
 
! Отговори
Лотос преди 7 години
Тая Мариета Захариева да се обърне към Бойко и да го пита Защо аджаба ти изгони младите и кадърните хора и сега да няма кой да работи?
12
0
 
52
 
! Отговори
чарли преди 7 години
Колко плащат тези фирми,карат коли за 50 000 лева а на кадрите ако ги има дават по 380 лева / за месец /.
11
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на никой вече не му се работи за чест и слава и за едно благодаря.
10
1
 
42
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 7 години
Нали има вложени стотици милиони в Ромите за Квалификация , даже от родилния дом още .Защо не ги издирят и да им предложат работа ?
9
0
 
48
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
Таз година глад-догодина "баровците" ще си бачкат самички....
8
0
 
26
 
! Отговори
Така е преди 7 години
В началото на демокрацията имаше призив от БСП : Елате н България , тук има високо квалифицирана и евтина работна ръка. И ето до къде стигнахме.Незабавното увеличение на мин. пенсия на 30 лв. и мин. роб. заплата на 800лв. и маже да се намери някой и друг " кадър"
7
0
 
39
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
КВИ КАДРИ ,БЕ......ТЪРСЕТЕ СИ "СОЦ-РОБИ НА ТРУДА"!НАЛИ ИСКАТЕ ----РАБОТА ЗА.... "без пари"!!!??????????АЗ, СЪМ БЪЛГАРИН------РАБОТЯ ЗА ПАРИ !!!!!!!!!!!!!!!!!
6
0
 
26
 
! Отговори
Експертно становище преди 7 години
Е какво ? Какви са тези лъжи бе????Ниските данъци пък са основен елемент от държавната подкрепа???ЛИберасовите корпорации си имат подкрепа по ЗНИ освен това ни данъци плащат нито каквито и да било други такси или осигуровки !
5
0
 
45
 
! Отговори
майнатайм преди 7 години
Глад за гладни кадри.Ами измряха .
4
0
 
45
 
! Отговори
само да предложа преди 7 години
Как така няма кадри? Готов съм на секундата да докарам бригада от строители. Заплащането което обаче получават работниците е 60-65 GBP дневно заплащане за общите работници и 100-150 GBP за монтажници
3
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бе за какво са ви кадри ,нали си имате роби?
2
0
 
40
 
! Отговори
ss преди 7 години
"43 на сто от предприемачите очакват помощ от държавата, за да успеят да пласират продукцията си." ей за тва ще фалирате !!! а за проблема с кадрите --> започнете да плащате като на европейци и може и да стане работата ! всичко европейско даже и с печалбата само не и заплатите ... ами не става така !