Сервитьорки, камериерки – кът! Да си внасяме от Украйна, Беларус, Молдова...

Липсват кадри в туристическия бранш, заплащането било ниско
21 апр 2017 10:45, Василия Пейчева
190

9300 гледания   |  Още видео
Гласувай: Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Ще внасяме сезонни работници от Украйна, Беларус, Молдова и Грузия. Идеята лансира служебният зам.-министър на туризма Ирена Георгиева. По данни на бизнеса на прага на сезона в туристическия бранш търсенето на персонал в морските ни курорти е три пъти по-голямо от предлагането на трудовия пазар.

Камериерките в Слънчев бряг не достигат. Валя от Русе е дошла да работи в курорта. Казва, че има опит в професията, но за първи сезон  е в Слънчев бряг. По думите й изискванията на работодателите са високи, а заплащането ниско.

"В България е ниско заплащането. Като камериерка 500-600 лв. са малко наистина, но това е вече практика, политика на работодателя, на политиците, но за жалост в нашата България така се развиват нещата", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Не достигат и сервитьори, бармани, но най-сериозен е проблемът с намирането на рецепционисти, които да владеят поне два езика. Затова на първо време мениджърът на хотела ще настанява туристите.

Хотелиерите са готови да отпускат стипендии на ученици и студенти, а те да са задължени с договор да работят в съответния туристически обект поне 5 години. От Министерството на туризма обаче предлагат внос на кадри от трети страни.

"Надявам се да можем да улесним процедурата с това да се изискват по-малко документи, свързани с кандидатстването за работа на специалисти от трети страни и съответно при визите, които са необходими за трудова заетост в рамките на 90 дни", коментира зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

В позициите на министерството обаче и на местния туристически бизнес има сериозно разминаване, предвид наличието на опитни учебни заведения в областта на туризма у нас, както и безработицата.


190
Напиши коментар Коментари
24
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
хехехехе, в камерун заплатите са по 450 долара на месец, какви 500 лева, кого ще 'внасят' тия бе? я марш в столипиново, там персоналът говори 2 езика :)..и 'почиства' много добре, кабел няма да остане
23
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ще дойдат от украйна или Беларус друг път - в съседната им Полша взимат за най-мизерната работа двойно повече пари. Няма вече балъци. Вместо да вдигнат заплатите и условията на труд, забележете, от МИНИСТЕРСТВОТО предлагат да се внесат отвън хора... Властта работи за благото на бизнеса, не на народа!
22
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
и колко давате на рецепционисти с два езика? две заплати? за 12 часови смени? болни мутри, с неадекватни мениджъри! от 2000 лв. нагоре почваме пазарлъка, иначе нека ви работат братчетките с по два езика - устен и писмен!
21
0
 
40
 
! Отговори
Оруел преди 6 дни
Ми за 500 кинта за робски труд 24/7 кой ще се хване ве , кръвопийци!
20
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 17

И ка се попълва бюджета на НОИ с осигуровки върху близки до минималната заплата доходи?
19
0
 
37
 
! Отговори
Чудомир преди 6 дни
- Ся, като ги уплаша, че ще внеса роби от чужбина и ще останат и биз мизерните 500 кинта ще се спукат да ми бачкат и няма да мрънкат - си мислеше мутробизнесмена, пресушавайки поредната бутилка..
18
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ХАХАХАХ
Вече и ромите не искат да работят за 300 лева и парче хляб на нашите робовладелци
17
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
За персонал не знам ... ами кой ще ви плаща пенсиите другарки и другари като всички млади са навън.

Сега Бойко ще вземе нов ЗАЕМ за да може да ви плаща пенсиите
16
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Редно е подобни "работодатели" и "бизнесмени" да опъват каиша от айде до зайде, вместо да си развяват байряка колко са големи... Съгласен съм за внос на служители от други страни, но само при условие, че при предлагана заплата от поне 1500лв няма желаещи да я вършат.
15
0
 
48
 
! Отговори
Kruger преди 6 дни
Номрлано, нашите кадри са в Англия и Швейцария.
14
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Освен това на какъв език ще общуват шефчетата с персонала ? Щото хора владеещи езици работят по истински курорти за истински заплати.
13
0
 
33
 
! Отговори
смЕх преди 6 дни
"Гладна кокошка просо сънува" и там глу.паците са на свършване.
12
0
 
31
 
! Отговори
украинката преди 6 дни
Има ли безплатна водка на корем? Че много работя и после много пия
11
0
 
65
 
! Отговори
Hahah преди 6 дни
Кой ще ви дойде за 600лв заплата, БГ "бизнесмени"????
Много се радвам, че все по лошо става положението с човешките ресурси. Вярно че са бивши бармани и свинари елитът на БГБизнеса, ама крайно време е да започнат да вдяват, че тези заплати не става!! То и сега малкото читав бизнес си внася от чужбина, ама плаща 3000-5000 за да се навие все пак някой да дойде в България да работи. Вдявате ли разликата? Скоро ще я вденете, вместо да плащате по 1500 на бълхгари, трябва да давате по 3000 на чужденци
10
5
 
27
 
! Отговори
zeus преди 6 дни
В ЕС ни е отредено място на обслужващ персонал на големите, така като гледам се движим по план.
9
10
 
21
 
! Отговори
морски преди 6 дни
Палави камериерки заработват нощем добри пари със специални услуги.
На печелившите, честито !
8
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
От Украйна и има много и всичките са с консумация.
7
0
 
53
 
! Отговори
scbg преди 6 дни
Ей сега като се засилят да идват.. не можем да ги спрем. Кой нормален човек от изброените страни ще дойде... човек като ходи в чужбина отива за пари... с 300 $ заплата преди данъци... такъв наплив ще настъпи. А това с 5 години дето си търсят крепостни ще имат да вземат...
6
0
 
79
 
! Отговори
Циник преди 6 дни
Ааааахахаха....за 250 - 300 евро на МЕСЕЦ ...украинки, и молдовки ще си счупят краката да работят по 10 часа на ден у нас!
Желая успех на бо клуците...ъъъ..упс...бизнесмени...в набирането на персонала!
5
7
 
51
 
! Отговори
1234 преди 6 дни
И те ще избягат, като се убедят какво е заплащането и отношението на работодателите. Закривай този бар.дак наречен България, да го взема я султан Ердоган, я цар Путин, по добре ще е. Българина се оказа, ще е по жесток към собствения си народ и от най-големите тирани!