Отмяната на класовете ще изкара "работещите бедни" на протест

35% от доходите на голяма част от учителите са от добавката
56
Отмяната на класовете ще изкара "работещите бедни" на протест
Снимка: архив, БулФото

Добавката за прослужено време е почти единственият начин да се води неравна борба с инфлацията и обедняването, заявяват в позиция от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" по повод дискусията за премахването й и посочват, че заплатите на българите са "унизително смешни".

Още по темата

В позицията се посочва още, че българските работодатели неубедително, но много настойчиво се мъчат да докажат, че заплащането на клас прослужено време дискриминира младите специалисти.

Те естествено знаят, но удобно забравят за много други добавки – европейски практики, които биха могли да приложат и да стимулират младите хора да останат и работят тук, в България, допълват от синдиката.

В позицията се казва също, че в образователна система работят близо 100 000 учители и директори. Средната възраст е най-високата в Европа, поради което 35% от доходите на 75% от учителите и директорите се дължи на клас прослужено време.

"Засега инициаторите за отнемане на добавката за придобития трудов стаж и професионален опит някак са забравили, че този клас визира натрупания с годините опит, т.е. това е финансов израз на признанието за дългите години, отдадени на работното място от работниците и служителите, за мъдростта на опита им, за приноса им към културата, икономиката и просперитета на държавата и обществото", пише в позицията.

Премахването на добавката за придобития трудов стаж и професионален опит ще се отрази най-осезаемо върху квалифицираните "работещи бедни" – българските учители и би убило още повече желанието на учителите да останат в образователната система, смятат от синдиката.

Според Синдикат "Образование" подобно решение "ще взриви колегията и ще форсира готовността за стачка на хилядите български учители и директори".

От там критикуват и това, че идеята за отмяна на класовете срещна подкрепа в правителството в лицето на вицепремиера Валери Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Закривайте училищата и ще си решите проблема!
25
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ще се развие класовата борба, синдикатите на чия страна ще застанат?
24
0
 
3
 
! Отговори
практика преди 6 години
До Незнайкодали познават понятията "дълг", "ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ"
23
0
 
17
 
! Отговори
дарий 7 преди 6 години
искат въобще да не иска някой да стане учител, само увеличават огромните заплати на депутатите дето трябва да са 100 човека, дето вземат най-високо заплащане за спечелен глас на избори в целия свят, на един депутат с тези за спечелен глас му се падат 18 хиляди лева месечно, извършва се геноцид над българското, държава на далавери и неистини.
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Започва "Класова борба". Тези ни върнаха в дивия капитализъм и трябва отново да има класова борба за права. Борбата никога не спира, класовият опонент само очаква да ти свали класа, за да си купи още един S-класа мерцедес.
21
0
 
19
 
! Отговори
Панталеев преди 6 години
ГЕРБ + ПАТРИОТИ ,ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ С 20%, А ГИ ОРЯЗВАТ С 35% ,ПРОСТА МАТЕМАТИКА
20
4
 
7
 
! Отговори
процент преди 6 години
До МомоЗаплатата на учителите е строго регламентирана от бюджета с който разполага училището. Всяко училище разполага с толкова, колкото ученици има. Това се нарича делегиран бюджет.Процентът за прослужено време е 1% за всяка прослужена година. Тъй като повечето учители са вече с над 30 години стаж, има и такива, които са дори с 45, логично е да искат да се премахне. Това си е почти половин заплата повече отколкото взема млад учител... ама къде има млади за 600 лв стартова заплата.
19
2
 
12
 
! Отговори
Марги преди 6 години
До Момоами.ако имате 20г. трудов стаж е 20 %, АЗ СМЯТАМ ,че по справедливо да накарат вс.държавни служители да си плащат осигуровките,само на лекари полицай и учители да останат
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еее внимавайте, българина търпи, търпи, ама като му писне и повече неможе да търпи... гушва букета.
17
1
 
12
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
До #11. Читателка. В България работата няма да се оправи с милост,а със здрава тояга...
16
3
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Всичко това доказва ,че у нас труда е без значение за крайния резултат,за което вина имат и работодатели и работници и синдикати/ако изобщо има такива/.А защо е така ,спомнете си близкото минало и принципа:те ме лъжат,че ми плащат ,аз ги лъжа ,че работя.
15
1
 
31
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Слушах един по телевизията и много ми хареса. Да попитат Симеонов,ако му се наложи да му направят операция,той кого ще избере един току що завършил хирург или един хирург,който има над 1000 операции зад гърба си...
14
2
 
17
 
! Отговори
Анна преди 6 години
Българи и протест-магаре и космос....
13
3
 
10
 
! Отговори
Жиб. преди 6 години
До "зевс"Във всяка бивша съветска колония има подставени лица като Иванн Костович,Семьон Гянков и Пьотр Москоф,и във всяко демократично правителство: въпросът е дали тайните служби на всяка държава ще са на съответното ниво,за да ги хванат преди онези да са нанесли своя поразяващ удар в гърба на демокрацията. В Царска България такива бяха Гьор.Димитров и Василий Коларов а след тяхното разобличаване- Камион Гьоргиев,Димян Велчев и Андреюшка Луканов.
12
3
 
15
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Ще изкара на протест.... а дано, ама надали. По-вероятно е българинът да се свие още по-навътре в черупката си и да се успокоява с някое тъпо обяснение.
11
13
 
9
 
! Отговори
ss преди 6 години
като не ви харесва напускайте ! Като няма работници или ще затварят или ще започнат да плащат нормално !
10
3
 
34
 
! Отговори
читателка преди 6 години
Клас прослужено време е процент върху заплатата и се дава за прослужени години.Това увеличава мизерните заплати,пък и е признателност за това,че все пак въпреки всички простотии,си успял да издъэржиш някакви години.Не вярвам да увеличат заплатите със сумата на класа,ако го премахнат.Много се радват босовете,че вече ще плащат по-малко за заплати.Само това стига,за да не се приеме.Хора имайте милост към обикновения човек,който се радва и на 20 лв.
9
3
 
23
 
! Отговори
zeus преди 6 години
До ИстиДа, то на Бойко все някой друг му е виновен :)
8
22
 
5
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Предложението да бъдат отменени класовете за прослужено време е пореден опит за забиване нож в гърба на ГЕРБ и на Бойко: първото им правителство бе саботирано от Дянков,второто от Москов а третото ще бъде саботирано от това. Хора,на които демократичните и патриотичните идеи са им чужди са автори на това предложение,и московските шефове на БСП разбира се. Не чакайте да се изповядат и да си признаят,че нанасят удари "под пояса" на Бойко- тяхната "работа" няма да успее,ако не се свърши тихомълком.
7
4
 
22
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Нека да махнат добавките за прослужено време, но да се въведе минимална ставка за почасово заплащане, както е в нормалните страни, 8 лв на час!!! Даже 8 лв е малко. Иначе протести до дупка, и ББ си отива