Клас "прослужено време" – дискриминация към младите

Защото не се отчитат количеството и качеството на работата
26 юли 2017 14:45, Екип на Bloomberg
159
Клас "прослужено време" – дискриминация към младите
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В една пазарна икономика увеличението на трудовото възнаграждение трябва да е свързано с увеличение на производителността и на продажбите, а не със законово нареждане. Това коментира изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Добрин Иванов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Проблемът според него е, че работодателят се задължава да доплаща да увеличава трудовото възнаграждение с административна намеса, без да се отчитат количеството и качеството на свършената работа.

"Дискриминацията по отношение на младите служители се явява в това, че добавката към основното трудово възнаграждение на възрастните служители се изчислява автоматично към всяка прослужена година, без да се отчитат качествата на работника и производителността", посочи той.

По думите му такава добавка е отживелица и е наследство от социализма.

"Ние смятаме, че повишаването на доходите минава през ускоряване на икономическия растеж, тоест увеличаване на производството и на БВП, което несъмнено ще се отрази върху увеличаването на доходите на работниците и служителите", каза още Иванов. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все не мога да разбера коя е дискриминацията към младите, добавката прослужено време е за всички?! А вече стартовата заплата може би наистина е дискриминация към младите, но не са малко случаите, когато го има и обратният случай.А от, така наречените "бизнесмени", които са назначени за такива - умни приказки няма да чуем...Дайте да видим как ударно да се повиши жизненият стандарт на българина, докато не са имигрирали всички.
93
0
 
9
 
! Отговори
До Василев преди 6 години
Абе Василев, какво ти стана? Правилни неща започна да пишеш??? Да не си пропуснал някое хапче или си взел двойна доза?
92
1
 
22
 
! Отговори
Румен преди 6 години
А не е ли дискриминация и нарушаване на основния Закон Конституцията на България ,като не плащат управляващите детски надбавки на всяко дете???Така ,че за клас прослужено време .....на кого му пука.....Много заспал и търпелив народ сме!!
91
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз се чудя, кой им е дал диплом на тези така наречени бизнесмени. Много ще ми е интересно как ще формулират прозиводителност на труда и продукт в сферата на услугите. Маса глупости изчетохме, само и само да махнат няколко левчета увеличение на заплатата всяка година.
90
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Му-ха-ха, това било дескриминация към младите??? Към кои млади бе, бизнес - мошеници? Умните млади отдавна изчезнаха по странство. Остана неграмотното и полуграмотното. И тези крадливи бизнесмени - лъжци, които се мръщят на 200% печалба, как така се загрижиха за младите??? Искат това за да не плащат нормални заплати. Слушах днес един издъхнал чичка, Данев. Тоя си е за пребиване заедно с Гела, раградския мошеник.Големи грижовници станаха, милеят за работника тези бурсуци.Важното е да плащат малко
89
0
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Вие драги форумци - виждате последните стъпки преди "СМЪРТТА" на БГ бизнесът- Той изгони за 27 г 5 мил българи в трудоспособна възраст- Сега ще изгони и последните останали балъци--Но хората от Украйна и Молдова ще се усетят ,че ги мамят по най долният начин - Както каза министър Ангелкова-Това решение на внос от Трети Страни е ВРЕМЕННО )) Ами после -Ко прайм ) питам по селски защото с селяни БайГаньовци бизнесмени така се обръщам - ЕвроПазара на ТРУДА е 200 мил работника - вземете си от там)
88
15
 
2
 
! Отговори
ТРЗаплати преди 6 години
Тука няма никаква пазарна икономика.Зада има трябва всичко да е приватизирано . Тук действа 70% сива икономика. Толкова е и корупцията.Прослужено време е от военните който го измислиха през 70 години. Заплатите им вървяха и развиваха стратегии и маневри по едно две в годината.Другото беше проспано добре платено ВРЕМЕ. ЦИВИЛНИТЕ ИМ ЗАВИДЯХА И ГО ВКАРАХА В КОДЕКСА НА труда през 80 те години.НаЙ се облажиха научните работници и работниците от съдебното проИЗВОДСТВО.
87
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе да го махнат и като ми вземат 400лв от заплатата директно заминавам за държава където поне ще получавам нещо срещу 2та бона които внасям в хазната! *** профаните! Заспужавате си *** изнасилванията и всичко!!!ПС сега е момента да направят и прогресивен данък че да няма някой който да остане с впечатление че трябва да остане в тая пропаднала дупка бИджИ
86
1
 
23
 
! Отговори
Елена преди 6 години
Да,да,когато като ментор уча младата колежка да попълва правилно дневник,протокол за изпит и т.н.,а вземам колкото нея,не съм дискриминирана ,нали?Ами,да се учи сама и да я глобяват тогава за грешки в документацията!
85
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този умник знае ли как бързо лети времето. Да не измени след някоя година мнението си. Не стига, че възрастта натежава, а те умниците и малкото пари към заплатата искат да отрежат.
84
0
 
18
 
! Отговори
Пламен преди 6 години
При тоя стандарт 2600 ле, инимална заплата,и може да се мисли за падане на надбавките,със прогресивно покачване 30%на трета година,50%след 5 години и така можете да имате добри резултати,господа бизнесмени,иначе проблема е без решение,И тия дето останаха ште ви напуснатДобре че се изселих,какви *** сте самоНикога няма да си простя ,че живях 30 години в България,не я напуснах нея,а вас,барабар с некадърните,крадло политициОгън да ви гори,и в ада мир да не намерите
83
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като е дискриминация прослуженото време, значи е дискриминация и изискването за трудов стаж, при заемане на дадена длъжност. Защо почти във всяка обява работодателите изискват стаж, а в същото време не искат да го плащат.
82
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В една нормална държава (в т.ч. не слагам България), щом един работник изкара 5 години в една частна фирма това значи, че той е ценен за фирматам доказал го е работата си и фирмата всяка година предоговаря заплатата с цел да го задържи. Това на запад се нарича партньорство между работни и работодател. При нас се делим на хитреци и будали. 61554
81
0
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Както е тръгнало, май само нашите "работодатели", ще си останат в България! Щом и пенсионерите напускат страната, значи положението е плачевно!
80
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добре е на работниците да не се плаща.
79
2
 
6
 
! Отговори
АкоСиЧовек на Шефа, преди 6 години
дори и да махнат клас прослужено време, той пак ще намери начин да ти даде същите пари към заплатата.Ако пък си млад кадър, но под протекция, ще стане това, за което по-долу пише Анонимен 77 - може да е току що постъпило момче или момиче, без никакъв стаж, шефът ако реши, ще му даде "допълнителен стимул" и няма да се постарае да измисли някакви аргументи "от кумова срама". У нас още не сме преодолели нагласите от времето на социализма, когато, назначат ли те за шеф, ти си Господ за подчинените
78
0
 
14
 
! Отговори
И още нещо преди 6 години
До до 69Вчера някой беше казал (от работодателските организации), че държавните служители нямали подобно нещо, но беше премълчан факта, че осигуровките им се плащат от бюджета!
77
0
 
20
 
! Отговори
Разбира напълно, но преди 6 години
До до 69Да разбирам гледната точка, но защо да се съгласяваме да ни манипулират "работодателите". Зашото е факт, че си купуват скъпи коли и др., но не вдигат заплатите. Също така ако младите са доста по-кадърни да им се предложат по-високи заплати!Всъщност нещата ще си дойдат на мястото от самосебе си! Като не остане кой да работи - тогава ще дойде веселбата!
76
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В медицината един току що излязъл от университета дали е по-кадърен от един Професор изпълнил хиляди животоспасяващи операции? Същото се отнася и за стругар и за редица др. професии. Основният проблем в БГ ни е ниските нива на възнагражденията и вместо да се набележат адекватни мерки за повишаване на производителността, образоваността и класификацията на нацията, ние мислим как да продължим да намаляваме заплатите и да дълбаем дъното на дупката в която се намираме.
75
0
 
20
 
! Отговори
И да, и не преди 6 години
Вярно е, че в нормални държави, в които към заплатите не се предвижда надбавка за прослужено време, служителите са много по-мотивирани не само за да работят старателно и отговорно, но и да повишават непрекъснато квалификацията си.Само че това е валидно за нормалните държави.У нас премахването на този клас само ще намали възнаграждението на стотици хиляди хорица, които, колкото и да се стараят, все са нищожни заплати дори пред пенсия. И това е така, не защото те са мързеливи и неинициативни!