Ще сринат ли електромобилите петролните пазари?

70% от петрола се използва за нуждите на транспорта
14 окт 2017 13:41,
170
Ще сринат ли електромобилите петролните пазари?
Снимка: Булфото, архив

Развитието на електромобилите в следващите между шест и осем години ще срине цената на петрола до ниво от едва 10 долара за барел, прогнозира Крис Уейтлинг, изпълнителен директор на Longview Economics, пред CNBC.

Той коментира още, че едно от най-значимите събития за петролния пазар през 2018 година вероятно ще бъде IPO-то на саудитската петролна компания Aramco.

Въпреки очакванията за срив на цената на петрола в следващите години, в средносрочен план няма да има значителни изменения, коментира още анализаторът. Той припомня обаче, че 70% от петрола се използва за нуждите на транспорта. Затова и в дългосрочен план революцията при електромобилите ще повлияе толкова сериозно на търговията със суровината.

"Преди 120 години светът не живееше от петрол, той не винаги е бил двигател на икономиката", коментира още Уейтлинг и посочва, че ситуацията се променя и алтернативните горива навлизат много бързо.

В последните три години цената на петрола се понижи от 120 долара за барел до днешните около 50-60 долара, преминавайки и през нива от под 40 долара за барел. На пазарите влияние оказваха множество фактори и най-вече шистовата революция в САЩ, която "напои" пазарите със суровина.

Това накара и ОПЕК да предприеме действия и да ограничи производството си, за да балансира пазарите. Преди дни организацията съобщи, че това е факт и сега наред е следващата стъпка - премахването на лимитите, което може да се случи от пролетта на 2018 година.

Все пак не бива да се забравя и все още високата цена на електрическите автомобили. Тя зависи основно от батериите, коментира преди дни президентът на Mitsubishi Electric. Тенденцията е за намаляване на цената им и в "близко бъдеще" електромобилите ще струват колкото конвенционалните. А "някой ден" цената им дори ще бъде по-ниска...

Вероятно това не е чак толкова далечно бъдеще предвид факта, че електрически коли започнаха да произвеждат гиганти като General Motors, Ford и Volkswagen и те правят сериозни инвестиции в този нов сектор.

Остава и развитието на инфраструктурата - зарядни станции, както и времето за зареждане на автомобилите, също да върви в крак с усъвършенстването на батериите.

Още икономически анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Завързва я петролното лоби. Иначе хора мислят и работят, а ние маршируваме на място.
63
3
 
5
 
! Отговори
TIRаджия преди 6 години
Аз дърпам 2 цистерни, общо 63.5 тона. Всеки ден горя по 530 литра нафта. Т.е. колкото 175 дизелови малолитражки горят за ден.
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
72, прочети по- долу за супер кондензаторите, или потърси в тубата. Много леки, зареждат се за няколко минути, превъзхождат батериите с химическа реакция не само по капацитет, но и по това, че може да се изцедят до нула при максимален ток.
61
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дрън три одговора 1 климатика на колатати работи еднакво се тази дали с ток или навта 2 ел паркинги 3 там където си даваш и акомулатора
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДВГ, както и източниците на ток базирани на химична реакция отиват в историята!
59
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
-русия няма бъдеще -
58
3
 
0
 
! Отговори
JJivanov преди 6 години
Нашата външна охрана от няколко години изпробва мощни нови летящи тарелки..Имат проблеми стн ЛЕД осветление/нагло вредни AIDS активни skeneri вместо безвредно осветление..Всички возили се на летящи тарелки новопроизведени с екипажи 6 ,12,120 и повече человека/модификация иноземни летящи //следват данни/са развили специфични AIDS aktivatorni проблеми трудно лечими..Като AIDS activators вижте бели LED scaneri ,HG scanners, Xenon and halogen scanners.use infrared cameras to diagnostic please..
57
4
 
2
 
! Отговори
от Лада преди 6 години
До Дър Так --няма място за парен котел --ядрена инсталация уби тест шофйора а и половината град - с *** не мърда - за сега работим по Нямащия аналог в света проект за три4гално колело което е дълбока модернизация на предния ни проект за квадратно колело
56
3
 
1
 
! Отговори
Инфо от ефира преди 6 години
Проучване защо не е било разрешено внедряването на електродвигатели в края на 19 век и началото на 20 подава следното:ПРи движение на електромобили се появиха усложнения вкл електромагнитни пробиви в атмосферата и и..ПО този повод разрешихме ползването на НЕФТ и продукти с оглед създаване на специфична смазваща вългеродно окисна защита.подават от комисия проучила нашето настояще след 1848 година когаот тн НАУЧНА МАФИЯ ИДва на власт в зоната след Сатурн ../мед мафия,полицейска мафия,военна ,
55
0
 
6
 
! Отговори
ПАзете водата преди 6 години
Увредили с а огромни залежи на питейна и друга вода вкл с ИЗОТОПИ И ШИстов ГАЗ>
54
2
 
3
 
! Отговори
Дър Так преди 6 години
Москвич на ток....охаааа иновация.
53
1
 
0
 
! Отговори
JJIVANOV Warning преди 6 години
В природата има отправени предупреждения срещу источването на ГАЗ от залежите определени за ХРАНИТЕЛЕН РЕЗЕРВ ЗА БЛИЗКОТО НИ БЪДЕЩЕ>>ЛЕсно се преработват на храни и источването им може да доведе до страшни ПРОБЛЕМИ ПАК НА НАШАТА БЪДЕЩА ЦИВИЛИЗАЦИЯ>>Доколкото в този Благословен резерват с е прераждаме НИЕ риска е ЗА НАС Подават хора и приятели и други сегашни обитатели..визират време около 3000 година което е съвсем скоро.С СОНДАЖИ СА ЗАМЪРСЕНИ ОГРОМНИ ВОДНИ НЕПРИКОСНОВЕНИ ЗАПАСИ..УВреждат ги
52
1
 
0
 
! Отговори
Има МЕГДАН преди 6 години
Съвета е обезопасяване на всички автомобили..Монтаж само на доказано безвредни фарове/жълти/. Премахване на всички вкл нагло престъпни съоръжения обезпечаващи постоянно следене ,блокиране и обсебване на водачи и пътници както и предизвикване на катастрофи чрез ДМК..Много нови вкл дизелови и бензинови автомобили са снабдени с подобни нагло престъпни съоръжения
51
7
 
3
 
! Отговори
реалноста преди 6 години
на времето електри4ество + савецка власт уби русия ))) днес пак Електри4ество ще затрие руската федерация а савецката власт ще са евтините Китайски 4асти за ел колите)))
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече назравят 2 извода, които може да направим:1. Стана ясно че цените на горивата са били необосновано високи през 2000те десетилетието2. Парадоксално, но с тоя дизелгейт, може да се окаже, че САЩ се самопрострляха в коляното. В краткосрочен план VW трябва да платят, но в дългосрочен може да провали долара, който основно крепи имиджа си на петрола
49
1
 
1
 
! Отговори
КОфти преди 6 години
НОвост от тази година са тежко канцерогенни скенери увреждащи жестоко пешеходци и велосипедисти. Първи пострадали пристигнаха наскоро от Лондон.Там е констатиран и рязък скок на канцерогеннези..
48
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да разбера защо се пишат толкога неумни неща. Ако всички коли в Европа минат на ток то производството на ток ще трябва да се увеличи с 20%. Болшинството ТЕЦ там са на въглища или нефт. Германия ще се бръкне втори път да отваря закритите АЕЦ.Като вземем и скорошните изследвания,че за производството на една ел.кола се отделят много повече газова и е нужна повече вода се очертава новата световна далавера на монополите. Помните ли за проблема 2000 или за т.н. птичи грип?
47
2
 
5
 
! Отговори
ГАсете фаровете преди 6 години
За разлика от лъжите за Глобано затопляне уврежданията с подадени от извънземни наркомани нови оръжия вкл холограмни ,лед i podobni са видими от космоса.Чрез обсебени с холограми сателити с е облъчват и убиват ледници вкл през нагло вредни камери и скенери..Чрез пси препрограмиране полицията принуждава стотици милиони водачи ВЪПРеки ИЗрична ЗАБРАНА д а увреждат тежко и завинаги климата и земята с включени скенери и фарове денем и нощем.МИлиони водачи увреждат с тежко вредни халогенни скенери
46
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бъдещето е в електри4еството -- дори Путин си купи ел вибратор -- въобще не искам да знам къдеще си го поставя но с това име дето го носи БББББББББББ
45
3
 
1
 
! Отговори
JJIvanov warning преди 6 години
Заради исключително жестоко вредни скенери инсталирани вместо доказано безвредни жълти фарове засега електромобилите с е приемат ГНЕВНО от природата.Увреждат тежко ЗЕМЯТА И КЛИМАТА заедно с милиони нови автомобили с инсталирани тежко терористични жестоко вредни скенери като halogen,xenon,led and lazer..РАдияцията от тях е видима проникваща режеща земята и атмосферния океан.Предизвиква тежки увреждания трудно лечими вкл на пешеходци и велосипедисти..Ориеnтира вражески космически кораби..