Ще сринат ли електромобилите петролните пазари?

70% от петрола се използва за нуждите на транспорта
14 окт 2017 13:41,
170
Ще сринат ли електромобилите петролните пазари?
Снимка: Булфото, архив

Развитието на електромобилите в следващите между шест и осем години ще срине цената на петрола до ниво от едва 10 долара за барел, прогнозира Крис Уейтлинг, изпълнителен директор на Longview Economics, пред CNBC.

Той коментира още, че едно от най-значимите събития за петролния пазар през 2018 година вероятно ще бъде IPO-то на саудитската петролна компания Aramco.

Въпреки очакванията за срив на цената на петрола в следващите години, в средносрочен план няма да има значителни изменения, коментира още анализаторът. Той припомня обаче, че 70% от петрола се използва за нуждите на транспорта. Затова и в дългосрочен план революцията при електромобилите ще повлияе толкова сериозно на търговията със суровината.

"Преди 120 години светът не живееше от петрол, той не винаги е бил двигател на икономиката", коментира още Уейтлинг и посочва, че ситуацията се променя и алтернативните горива навлизат много бързо.

В последните три години цената на петрола се понижи от 120 долара за барел до днешните около 50-60 долара, преминавайки и през нива от под 40 долара за барел. На пазарите влияние оказваха множество фактори и най-вече шистовата революция в САЩ, която "напои" пазарите със суровина.

Това накара и ОПЕК да предприеме действия и да ограничи производството си, за да балансира пазарите. Преди дни организацията съобщи, че това е факт и сега наред е следващата стъпка - премахването на лимитите, което може да се случи от пролетта на 2018 година.

Все пак не бива да се забравя и все още високата цена на електрическите автомобили. Тя зависи основно от батериите, коментира преди дни президентът на Mitsubishi Electric. Тенденцията е за намаляване на цената им и в "близко бъдеще" електромобилите ще струват колкото конвенционалните. А "някой ден" цената им дори ще бъде по-ниска...

Вероятно това не е чак толкова далечно бъдеще предвид факта, че електрически коли започнаха да произвеждат гиганти като General Motors, Ford и Volkswagen и те правят сериозни инвестиции в този нов сектор.

Остава и развитието на инфраструктурата - зарядни станции, както и времето за зареждане на автомобилите, също да върви в крак с усъвършенстването на батериите.

Още икономически анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Седя и чакам, от 25 години електромобилите да изместят двигателите с вътрешно горене.Дали ще го дочакам някога? Остават ми само още около 30-40 години съзнателен живот...
103
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BlackradioЛекомоторната, свръхлеката, ултралеката авиация, микроавиацията, авиацията с общо предназначение и т.н. са с бутални двигатели и представляват огромен брой летателни апарати.-------------------------------Глупости.99% от пътническите и товарни превози по въздуха се правят със самолети с реактивни двигатели. Нищо не ти разбира простата тиква, клошар.Преписал си темини, които не разбираш.
102
6
 
7
 
! Отговори
42 преди 6 години
ДО 104ЛИЧИ СИ, ЧЕ НИЩО НЕ СИ РАЗБРАЛ ОТ ТОВА, КОЕТО СЪМ ПИСАЛ. ИНТЕРНЕТЪТ И СМАРТФОНИТЕ ГУБЯТ НА ХОРАТА ДОСТАТЪЧНО ВРЕМЕ, ТАКА ЧЕ ДА НЕ МОГАТ ДА СЕ УЧАТ НА ДРУГИ ДАЛЕЧ ПО- СТОЙНОСТНИ НЕЩА. ТЕ МОГАТ ДОРИ ДА СЕ УЧАТ И ОТ ИНТЕРНЕТ. НО, ЗАСЕГА РЕЗУЛТАТЪТ Е В ПОСОКА КЪМ ОГЛУПЯВАНЕ И ОПРОСТАЧАВАНЕ ОТ МРЕЖАТА, ОТДАВНА ДОКАЗАНО. НЕ СЪМ ИЗЦЯЛО ПРОТИВНИК НА НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ, НО НЕ МИСЛЯ ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОЛЗВАТ САМО ПОВЪРХНОСТНО, ЗА ГЛЕДАНЕ НА КЛИПЧЕТА И ЗА РОВЕНЕ И ПРАЗНИ ЧАТОВЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ.
101
0
 
2
 
! Отговори
добре бе пич преди 6 години
До Анонимен 127Това ясно за акционерите и банкерите и т.н. Ама теб на те ли доят че злобееш толкова? Или ти си част от някоя от банкерските фамилии :))) ако е така какво киснеш в този скапан сайт ?
100
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До aide na gurbet"айде" да използваш кирилица? Изнасилих си очите да ти чета буламача
99
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То бива бива безхаберие но някои хора тука чак се уливат. Злобеят как петролните компании щели да фалират. Абе Ганчовци, та нали акционерите на петролните компании са същите дето инвестират и в електромобилите. Тия дето са ви доили и ви доят в момента за петрол ще ви доят и в бъдеще. А вие си злобейте безхаберно
98
5
 
5
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 6 години
ОСТРОВ МАЛТА ...Е НА ПЛОЩ , КОЛКОТО МАЧКА ДА ПИКА...!ТАМ МОГАТ ДА СИ ОБИКАЛЯТ ОСТРОВА И НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТРОТИНЕТКИ..!ВНЕСЕТЕ ИМ СТАРИ ЕЛЕКТРОКАРИ НА "БАЛКАНКАР" за АВТОБУСИ--тъкмо ще се прочуем...КАТО МОДЕРНИ "ИЗНОСИТЕЛИ".СТРАХОТНО , НАЛИ.....?!?!!
97
2
 
1
 
! Отговори
ac/dc преди 6 години
Преди повече от 100г. *** и писатели фантасти са обявили, че Марсианците и другите извънземни задължително би трябвало да имат електрически оръжия,такава е била модата.
96
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Компанията от Малта Silex Power, разпространи първи изображения и техническа информация на електрическия си автомобил от премиум-сегмента Chreos.Машината разполага с 4 електромотора по един на всяко колела, а запасът на батериите позволява пробег от 1000 км. с едно зареждане при скорост от 125 км/ч. При това пълното зареждане на акумулаторите може да се осъществи само за 10 минути при използване на специално оборудване.
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нефт,това е войната на 20 век!
94
0
 
3
 
! Отговори
до 115 seira преди 6 години
Гледаш много филми
93
0
 
2
 
! Отговори
до 115 seira преди 6 години
Къде го прочете това ? Дай линк.
92
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"BMW Group е първата автомобилна компания в Европа, която използва 40-тонен електрически камион за превоз на товари по обществени пътища", споделят от германския концерн. И уточняват, че ако машината докаже своята надеждност, в близко бъдеще проектът ще бъде разширен.
91
7
 
5
 
! Отговори
seira преди 6 години
До Анонимен 111:АВТОМОБИЛЪТ НА МАЛТИЙЦИТЕ Е СЪЗДАДЕН ПРЕЗ 2013 г., КАТО ПОСТИЖЕНИЕТО Е 1000 км. ПРОБЕГ С ЕДНО ЗАРЕЖДАНЕ, КОЕТО ПРИ 100% ОТ КАПАЦИТЕТА НА БАТЕРИЯТА Е ЗА 10 мин.!!!"ВСИЧКО ЧРЕЗ ЕЛЕКТРИЧЕСТВО!" ("КАПИТАН НЕМО" - ЖУЛ ВЕРН)СВИКВАЙТЕ!!!
90
3
 
3
 
! Отговори
Емзеперикс преди 6 години
Те вече са ги сринали. През 2317-та година.
89
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в Норвегия минаха ИЗЦЯЛО на електромобили, вече няма да произвеждат ИОЗОБЩО автовобили с бензин.
88
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За колко минути зареждаш колата с бензин и за колко време се зарежда батерията на един електромобил ? И най важното : Колко километра се изминават с електромибил ?
87
9
 
8
 
! Отговори
до 109 seira преди 6 години
Кво бъдеще имат тиа електрукари ? Неставай смешен бе.
86
10
 
11
 
! Отговори
seira преди 6 години
ТЪРСЕТЕ В НЕТА:"МАЛТИЙЦИ НАПРАВИХА ЕЛЕКТРОМОБИЛ С 1000 КМ ПРОБЕГ"БЪДЕЩЕТО Е НА ЕЛЕКТРОМОБИЛИТЕ!СВИКВАЙТЕ!!!
85
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** пак отече в канала...язък...