Защо АЕЦ "Белене" не трябва изобщо да се строи?

Опасно е, че разговорът за подновяване на проекта е на дневен ред
Обновена: 25 окт 2017 23:59 | 25 окт 2017 22:52, Екип на Bloomberg
156
Защо АЕЦ "Белене" не трябва изобщо да се строи?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Опасявам се, че напоследък се появи възможността да подновим разговора за изграждането на АЕЦ "Белене" и то по начин, по който вече сме го водили.

Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria енергийният експерт и преподавател в НБУ Виктор Аврамов. 

"Тези, които подкрепят "Белене“, не са демонстрирали как пазарното търсене би подкрепило тази централа, как тя може да се реализира. Затова започнаха да говорят за друг модел, за държавно участие“, добави гостът в студиото. 

По думите на експерта аргументът за повишеното търсене на електроенергия не е релевантен, тъй като вътрешното такова се е увеличило само с 1 тераватчас. Този за това, че токът от новата ядрена мощност ще се използва за износ, също е незначителен, защото износът фактически намалява.

"Трябва да се направи анализ на търсенето в региона, но и на предлагането. Например огромният енергиен капацитет на една Украйна, чиито ядрени мощности не работят на пълен капацитет, защото няма пазар. Тогава може да се окаже, че търсенето не е толкова голямо", добави той. 

"Нова голяма базова мощност много трудно ще намери пазарна реализация", категоричен бе Аврамов. 

От какво се нуждае българската енергетика – от единен експертен консенсус по въпросите за нейното бъдеще с оглед на развитието на националната и европейската икономика с хоризонт от десетилетия.

В продължението на разговора обстойно бяха разгледани този и редица други въпроси от енергийната сфера.

Вижте повече във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Още един "експерт" с висшО образУвание.
31
14
 
13
 
! Отговори
Не на БЕЛЕНЕ преди 6 години
Народът каза окончателно НЕ на Белене като в преобладаващото си мнозинство умишлено не гласува на референдума ни преди около 3 години и го направи невалиден. Народът каза окончателно НЕ и на Южен поток.Тази теми завинаги са приключила за България. Руските под.логи в България обаче продължават да точат лиги за да крадат и се облизват с надежда... Жалко само за изядените милиарди за Белене и Южен поток(с тези пари Гоце подари хотел за 8 милиона на 20 годишния си син) от комунистическите правителства.
30
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Р. Овч. и неговата "партия" (секта) иска да л'апа още. Малко им беше 1 млрд.А тук червените *** за някакви стотинки като папагали повтарят опорните точки на сектата.
29
6
 
18
 
! Отговори
Бахур преди 6 години
Виктор Аврамов е специалист по "счетоводен мениджмънт" каквото и да означава това ....обаче като му платят да пищи срещу Българските интереси веднага става експерт и то по енергетика .... от която той и понятие няма ....каква е "пазарната" мотивация на САЩ да субсидира Тесла например ?и веднага "експерта" започва да говори за внос на ток от Украйна - демек да помогнем на хунтата с нашите пари
28
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия след няколко години като си затвори централите и спре дизела ще има нужда от много ток. Няма само на перки и слънце да карат я :-) Стройте има кой да купува.
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
25 Има предостатъчно време когато да се използват и да се акумулира енергия която не се използва за да покрива останалото време
26
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо аз като дънакоплатец да плащам втора централа след като немога да ползвам тока неограничено ??? Нали е наша ? Нали нашите родители и техните са е платили ? Защо сега аз немога да ползвам тока неограничен и евтин ? А всеки купува дурва, въглища и пелети ? Или се топли с онова подобие на нещо - климатик.
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВ тъмното ли на солари или зимата, бе "експерте"?!
24
4
 
7
 
! Отговори
до 17 преди 6 години
Тока е 20 стотинки защото след 20 години тая централа трябва да се разглоби и утилизира. Това струва два пъти повече от това да се построи, тия пари от сега ги събираме.
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
21 а защо не на солари
22
0
 
23
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
17 Имай предвид, че токът на Козлодуй отива за ИЗНОС иначе няма да е конкурентен износът ни. Ти не ползваш ток от Козлодуй . Ползват го ПЕТИМАТА ЕНЕРГИЙНИ ОЛИГАРСИ които лапат и папкат
21
7
 
12
 
! Отговори
баси преди 6 години
Заради такива "експерти" ние ще сме първата държава с електромобили с въглища...
20
4
 
14
 
! Отговори
Р. Овч. преди 6 години
Р. Овч. не харесва това. Р. Овч. обича платени ядрени реактори на склад.
19
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция строи, защото има нужда. Не са имали комунизъм и икономиката им се развива.
18
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбрахте ли защото аз разбрах едва днес че бюджета на РОСАТОМ за 2016 е бил 50 млрд рубли а нашият превод към тях е за 40 млрд рубли . Тоест ние сме основният контрагент за 2016 . А освен всичко друго Росатом прави и ядрени бойни глави и сигурно все някоя е насочена към нас. ПЛАЩАМЕ СИ ДА НИ ЗАПЛАШВАТ
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам въпрос . След като Белене щяла да се избие за 20 години ( според очилатия хамстер ) : Защо тока на Козлодуй , не е 0.02 лв в момента ??? А плащаме 20 стотинки и мръзнем ?
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A защо са ни роми? Енергийно и финансово изгодно ли е това? Да ги използваме като твърдо гориво в казанките за ракия, или като добавка към фуража и костено брашно. Или труповете им да бъдат ползвани като пълнеж за стена по границата с Турция по подобие на Китайската.
15
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция строи 2 броя АЕЦ и няма да има нужда вече от нашият ток. Няма на кого да продаваме.
14
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Платихме едни пари на Русия за да могат едни комунисти от БКП и "Единная Россия" да се нагушат.А и руснаците си взеха парите и искат още. Тяхното лоби си работи.
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TVA PRODAJNONLEINO KO RAZBIRA OT TOK?