Защо АЕЦ "Белене" не трябва изобщо да се строи?

Опасно е, че разговорът за подновяване на проекта е на дневен ред
Обновена: 25 окт 2017 23:59 | 25 окт 2017 22:52, Екип на Bloomberg
156
Защо АЕЦ "Белене" не трябва изобщо да се строи?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Опасявам се, че напоследък се появи възможността да подновим разговора за изграждането на АЕЦ "Белене" и то по начин, по който вече сме го водили.

Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria енергийният експерт и преподавател в НБУ Виктор Аврамов. 

"Тези, които подкрепят "Белене“, не са демонстрирали как пазарното търсене би подкрепило тази централа, как тя може да се реализира. Затова започнаха да говорят за друг модел, за държавно участие“, добави гостът в студиото. 

По думите на експерта аргументът за повишеното търсене на електроенергия не е релевантен, тъй като вътрешното такова се е увеличило само с 1 тераватчас. Този за това, че токът от новата ядрена мощност ще се използва за износ, също е незначителен, защото износът фактически намалява.

"Трябва да се направи анализ на търсенето в региона, но и на предлагането. Например огромният енергиен капацитет на една Украйна, чиито ядрени мощности не работят на пълен капацитет, защото няма пазар. Тогава може да се окаже, че търсенето не е толкова голямо", добави той. 

"Нова голяма базова мощност много трудно ще намери пазарна реализация", категоричен бе Аврамов. 

От какво се нуждае българската енергетика – от единен експертен консенсус по въпросите за нейното бъдеще с оглед на развитието на националната и европейската икономика с хоризонт от десетилетия.

В продължението на разговора обстойно бяха разгледани този и редица други въпроси от енергийната сфера.

Вижте повече във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Айде някой от професорите да обясни , като се вложат 20 милиарда в нова централа - как ше се избиват? След като сегашната не е натоварена на 100 процента ?"При соларната технология логично през нощта имаш ти пада производството на електричество, при ветрогенераторите като няма вятър не произвеждаш нищо, с водни електроцентрали няма как да покриеш цялата територия, електроцентралите на въглища ЕС ги забранява, АЕЦ-а работи постоянно без тези проблеми.
51
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 48По твоята логика да постройм 10 ядрени центтали да стане тока 0.00.До 50Прочети какво означава процент от нещо. Централата работи на 30 процента останалите 70 няма къде да продава. Такива като вас говорят за икономика ...опазил ни господ.
50
13
 
12
 
! Отговори
БСП окраде България преди 6 години
Българите не са забравили: 1) Чрез АЕЦ "Белене" БСП отмъкна около 2млрд./два милиарда лева. 2) Не много отдавна, само преди някакви си пет или шест години Станишев отмъкна от българските данъкоплатци около 4млрд,/четри милиарда лева/ със заменките на ниви и гори срещу апетитни земи по черноморието! 3) Чрез "Южен поток", който Стойнев от кабинета на Орешарски се биеше в гърдите,че бил направил необратим, БСП отмъкна от нас още 2 милиарда лева. 4) Когато правителството на БСП, ДПС и Атака с премиер Орешарски фалира КТБ, окрадоха още 4 милиарда лева. 5) Сега, ако допуснем отново тези пладнешки
49
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Айде някой от професорите да обясни , като се вложат 20 милиарда в нова централа - как ше се избиват? След като сегашната не е натоварена на 100 процента ?"Сегашната АЕЦ няма как да е натоварена на 100%, след като изключиха няколко реактора от схемата, плюс разните измислени евро изкисвания част от електроенергията да се произвежда от алтернативни източници, чието ниво на производство варира заради определени условия, за разлика от енергията на АЕЦ, която не зависи от външни фактори.
48
8
 
13
 
! Отговори
Руски мекерета преди 6 години
"Излезе решението на Арбитражния съд за АЕЦ Белене и ни осъждат да платим 550 млн. евро. " Осъждат ВИ: Гоце, Р.Гечев, Р.Овчаров, Гея Станишев, Р.Петков и ще трябва да платите от партийната си каса. Защото никой не е питал българския народа дали е съгласен да плаща 20 милиарда на путинските колонизатори. А Гоце заедно с останалата партийна *** без да сключвате договор решихте да ги дадете милиардите на руските мародери и да си вземете тлъсти комисионни разбира се от джоба на българския народ. Затова сега плащайте с откраднатите от вас пари !
47
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз не съм "експерт" като господина ама се си мисля че като има още една централа сигурно и цената на тока ще падне,ама те сигурно не искат това да стане и искат само да ни скубят,скубят и пак да ни скубят..и не знам до кога така..това си мисля незнам дали съм прав нали не съм "експерт"..
46
4
 
3
 
! Отговори
haha преди 6 години
До 44Със сигурност не ги прави от самолети , кораби_________________________________________Да от самолети и кораби пари правят тия които ги проивеждат не тия които ги купуват. Май откри топлата вода.От централи пари правят тия които ги имат.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде спрете се най-после на нещо !И без това сте разработили толкова други способи за кражба на Стадото,с които замотавате достатъчно добре (без)съзнанието на овцете!
44
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Защо АЕЦ "Белене" не трябва изобщо да се строи?"Момко, наясно ли си, че гръбнакът на една държава е в дългосрочното обезпечаване на енергийните й нужди 24 часа в денонощието за десетилетия напред, независимо от климатичните условия? Наясно ли си, че тези нужди нарастват постоянно? Ядрената енергия НЯМА РАВНОСТОЕН ЗАМЕСТИТЕЛ! НЯМА! Набий си го в кратуната! Уестингхаус фалира преди няколко месеца, реакторите на Козлодуй са пред умирачка, Атомстрой е на линия, капиш?
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 43 Със сигурност не ги прави от самолети , кораби и централи. Пъпеш. Това че ти, не правиш е твой проблем.
42
4
 
9
 
! Отговори
haha преди 6 години
Нека държавата да прави пари още 15 години ._________________________________________И от какво Бг прави пари??? От заеми ... Българси икономист акъл да ти дава... ахаххахахха
41
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде някой от професорите да обясни , като се вложат 20 милиарда в нова централа - как ше се избиват? След като сегашната не е натоварена на 100 процента ? Кой ще купува тока ? Кой ще плаща задълженията и лихвите ? Вие с 8 клас ли сте ? Сегашната централа покрива нашия пазар, следователно новата 100 процента от тока и ще е свободен и не продаваем ???? Кво правим после ?
40
3
 
11
 
! Отговори
беле НЕ преди 6 години
А бе агент Гоце от Сирищник, тоя фъфльо Стойнев, "дългият инкасатор" Румен Овчаров и бившия червен министър Петър Димитров плачат за затвора във връзка с далаверите около Белене, ама дано да стане по-скоро.
39
3
 
12
 
! Отговори
Самолети не са нужни преди 6 години
Самолети въобще не са ни нужни. Дали ще имаме 4 нови самолета или не, няма никакво значение при един конфликт с Русия или Турция. Даже е смешно да си го помислим. Много по-добре би било тези 4 милиарда лева да бъдат похарчени смислено в увеличение на доходите (заплати и пенсии), за доближаване на средно Европейското ниво на доходите, а не безсмислено, защото иначе в България няма да останат хора и въобще няма да ни е нужна армия.Ние сме в НАТО и в ЕС и това трябва да се използва оптимално.
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 37 Нека държавата да прави пари още 15 години ...Като имаш пари и ти спре старата ...бързо се намери кой да ти направи ново. Не се кахъри толкова. Не си толкова богат да плащаш 2 централи.
37
2
 
11
 
! Отговори
далаверата Белене преди 6 години
А бе тоя Стойнев, "дългият инкасатор" Румен Овчаров и бившия червен министър Петър Димитров плачат за затвора във връзка с далаверите около Белене, ама дано да стане по-скоро.
36
8
 
13
 
! Отговори
Бахур преди 6 години
Белене е необходима на България за да не зависим от САЩ и Европа за внос на ток !За това са и неистовите писъци на про-западните предатели, които искат България да изчезне и да се превърне в колония на западна Европа и САЩ
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дон35За мен ти си предател. Защото , когато няма икономика и работа - нашите деца заминават на вън. А това е истинското предателство. С твойте 5 самолета ...Нищо няма да направиш. А с 10 предприятия хиляди, ще работят.
34
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредния платен предател
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Воените искат самолети , Морските кораби , Политиците проценти от централи . Обаче за да купуваш трябва да имаш ПАРИ. За да имаш пари трябва да имаш икономика. За да имаш икономика трябва да има инфраструктура, кадри и производства. Мисля е ясно, куде трябва да се инвестира. И аз искам С класа ...Ама ако е поръчам ...Как ще е платя ? Военните са последна гадулка в момента. Защото НИЕ трябва да платим тези играчки , не някой извънземен.