Без атомна енергия в България – тройно по-скъп ток

Станислав Георгиев пред Bloomberg TV Bulgaria
23 май 2018 14:23, Екип на Bloomberg
39
Без атомна енергия в България – тройно по-скъп ток
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-изгодният вариант е България да стане собственик на бъдещата АЕЦ "Белене". Нашите деца ще плащат за АЕЦ "Белене", казват протестиращите срещу проекта. Ние, като потребители, така или иначе ще плащаме за тока, който използваме. Въпросът е какъв ток ще ни се дава. Това каза Станислав Георгиев, изп. секретар на "Булатом", в ефира на Bloomberg TV Bulgariа. Гостът коментира рестартът на проекта "Белене". Вчера протестиращи излязоха против опита на правителството да бъде възобновен проектът за изграждане на АЕЦ "Белене".

"Живеем вече в нови условия. В България вече работи енергийната борса. Ясно е, че бъдещето на енергетиката е, че който произвежда добре и на приемливи цени, той ще продава. Ние, като крайни потребители, така или иначе ще си плащаме тока. Енергийната борса е гаранция, че на нас ще ни се предлага продукт, който е на най-приемливи цени".

Обръщаме се към реалността, която е в момента. Ако не е АЕЦ "Козлодуй", с неговото евтино производство, след 30 години на експлоатация, след удължаване на периода на експлоатация, това е балансьорът, който ни дава възможност да плащаме далеч по-ниска цена за киловат час, отколкото в Европа. В момента най-високите цени в България са около 8 евроцента, а в Европа плащат между 20 и 30 евроцента. Това е реалността в момента и тя е благодарение на съществуването на АЕЦ "Козлодуй". Той е балансьорът в нашата система, подчерта събеседникът.

"Решенията в ядрената енергетика винаги са били политически. (...) Какъв ще бъде начинът за изпълнение на проекта "Белене"? Това зависи от начина, по който ще изпълни решението на парламента енергийният министър, а то е до края на юни месец да се даде пътната карта, която ще даде вариантите, по които може да се продължи проектът".

Най-изгодният вариант е България да стане не само участник, но и собственик на бъдещата електроцентрала, каза Георгиев. "През последните повече от 20 години преход България получи много финансова помощ от Европа. Но ако погледнем къде отидоха тези пари, ще видим, че те отидоха в строителство на пътища, водоснабдителни системи, благоустрояване и т.н. Това въобще не е лошо, но не мога да си спомня случай, в който те да са отишли за създаване на фабрика, която дава работни места, добавя стойност и дава ръст на икономиката. Такова нещо няма. В момента се предлага един проект, той е много дългосрочен и има особености, но този проект гарантира възвращаемост, не само едно към едно, но и едно към десет, а и повече".

"Ако се осъществи проектът "Белене" такъв, какъвто бе през 2012, това не е само руски проект. 40% от технологията на централата беше с участието на западни изпълнители".

Какъв трябва да бъде икономическият модел за реализиране на проекта АЕЦ "Белене"? Как трябва да се отговори на упреците, че с осъществяването на проекта "Белене" засилваме своята енергийна зависимост от Русия? Бързо или бавно се случват нещата около проекта "Белене"?

Повече вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
3
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Ами щом ще е едно и също плащането, предпочитам да е разсрочено, чеез по-висока цена на тока. За какво да предплатим 6-7 милиарда предварително?
14
2
 
16
 
! Отговори
симов преди 5 години
В Македония няма АЕЦ А ЦЕНАТА НА ТОКА Е ПО - НИСКА ОТ ТАЗИ В БЪЛГАРИЯ! Няма на света по големи престъпници от властимащите в нашата страна . Няма друга държава да е ограбена толкова жестоко , като България .....Особено от ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ ..
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плащаи те си скъпия ток ама и това не искате само знаете да мрънкате.Бог да пази
12
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само на балканите ще има излишък. В западна Европа вече има излишък на ток. Само Германия има 2 пъти повече инсталирани мощности, отколкото потребява. Не знам дали си спомняте новината, но около нова година седмицата тока там беше безплатен, само останалите такси и данъци. Козлодуй печели на година към 170млн.евро. Сами сметнете при прогнозна цена 10.5 Милиарда, колко години ще трябва да работи Белене, преди да се изплати. Или на каква цена трябва да е тока за да се изплати за 30 год
11
5
 
9
 
! Отговори
66 преди 5 години
Военна Прокуратура , да вкара в затвора всички бандити от преди 12 г. , които НАПРАВИХА ЗВЕРСКИ ОБИР от 3. 5 милиарда лв. Народна пара за някакви железа , които не струват и 200 милиона лв. Ние българите сме по -зле от овце ?!?!
10
12
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
И какво ще го правим този токТурция Румъния строят АЕЦ.Скоро време на Балканите ще има излишък на ток.Инвестирайте тези пари в инфраструктура селско стопанство за да се спре емиграцията.Нека вдигнем БВП а тогава да строим
9
9
 
4
 
! Отговори
аха преди 5 години
НА ТОЗИ " ЕКСПЕРТ " , 100 ТОЯГИ НА ГОЛО И ДА ЗАМИНАВА ЗА ГЪРЦИЯ , КЪДЕТО НЯМА АЕЦ............СЛУГИ ...
8
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия Тикви дорде се напипкат нещо да построят и ще си светим със свещи и газени ламби Туй дето комунизма го построи само не могат го боядисат, колко ще струва тока от тоз АЕЦ нали казваха, че ще е много скъп 20 пъти си сменяха мнението. ЧЕЗ същата работа на гербажия не може да се вярва за нищо и за туй ги съдят за лъжи и са осъдени.
7
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знам, че няма да искате да го разберете, НО: цената САМО на тока в България е около 8 евроцента за КВч, което е около 1/2 от цялата цена която плащате. За сравнение в Германия САМО тока струва около 7 евроцента за КВч. След таксите пренос, данъци, добавки за зелена енергия и т.н. става крайната цена, която е доста по-висока. А ток има в излишък.Така, че помислете сами за колко време ще се изплати нов АЕЦ и доколко ще е рентабилен. Мнението ми е - който иска да строи, да си плаща сам.
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо никой не казва, че намаляваме с по 70 хиляди на година и след 30 години ще сме с 2 милиона по-малко.Толкова по-малко ток ще потребяваме.Сега при 4000 мегават потребление максимум на денонощие имаме 12400 мегавата мощности. Три пъти повече от необходимото.И при намаляващо население е лудост да се дадат 20 милиарда за нова АЕЦ.С тия пари могат да се ремонтират пътищата и строят нови.
5
2
 
13
 
! Отговори
То трябва и акъл преди 5 години
И без пари да се добива тока пак ще плащаме най - много.Защото алчността няма граници. особено ганюФската.В Германия по време на празници и почивни дни, когато не работи част от промишлеността, не таксуват тока защото е по - скъпо да спреш една централа и след това да я пуснеш отново на другия ден. И се насърчава консумация от частния потребител.
4
4
 
18
 
! Отговори
Спиро Киров преди 5 години
Навремето баш майстора каза: Навъдили са се едни мошенициА той беше най-големия мошеник.Днес на власт са баш майсторите
3
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ни трябва евтин ток. По добре скъп от Мариците.Така ни тупат по гърба, папи ни галят по главата и сме най-големите демократи в ЕС.Кой като нас.
2
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако имахме и премиер някой чевен лош комунист дето да не нарича АЕЦ-а един гьол комина вече щеше да пуши.
1
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако таз АЕЦ ще я управлява някоя неграмотна бокова калинка изобщо не ни трябва,че на втория ден ще я взривят

Спонсорирани публикации