След турската лира потъна и еврото. Защо?

Безпокойството е за европейски банки с дейност в Турция
13 авг 2018 11:15, Елка Василева
149
След турската лира потъна и еврото. Защо?
Снимка: архив, Reuters

Еврото потъна до най-ниското равнище спрямо долара от юли 2017 година на фона на безпокойствата за европейски банки с дейност в Турция, където лирата поевтиня с над 20% спрямо щатския долар.

Още по темата

След като потъна до рекордно ниската стойност от 7,24 лири за един долар в ранната търговия днес, турската лира намери известна подкрепа в изказването на министъра на финансите и държавната хазна Берат Албайрак, който обяви, че правителството е изготвило икономически план за действие за успокояване на инвеститорите, отбелязва Ройтерс.

От началото на годината лирата е изгубила около 50 процента от стойността си, уточнява ДПА, цитирана от БТА.

Еврото понесе силен удар в петък след публикация на в. "Файненшъл таймс", че Европейската централа банка (ЕЦБ) има все по-големи опасения за някои европейски кредитори, най-вече испанската BBVA, италианската UniCredit и френската BNP Pariba, тъй като те са сред банките в еврозоната с най-голяма дейност в Турция.

Южноафриканският ранд и мексиканското песо също отслабнаха спрямо долара.

Обявеното от президента на САЩ Доналд Тръмп увеличение на митата за турска стомана (до 50 спрямо досегашните 25 на сто) влезе в сила тази сутрин в 04.01 ч. по Гринуич (07:01 ч. българско и турско време), информира ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: турска лираевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
21 ТРИЛИОНА долара дълг но продукта който бълват е над 18 трилиона долара. В италия този процент е 132% например. Така,че нищо страшно няма :) Да числото е голямо като дълг но и другото число е голямо. За справка ние имаме около и над 50 милярда долара продукт.
125
0
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
"Нещата в света ще се оправят, когато на парите започне да пише " банкнотата е обезпечена със злато"" - това е невъзможно защото на планетата златото е крайно а ние хората се увеличаваме :) Няма как да добиваш достатъчно злато и навреме за новите хора които се раждат..... малко трябва мисъл инъче ще направиш огромна инфлация със златото понеже няма да стига.... точно заради това е и отвързано от долара. Инъче икономиката ще стои на едно място :)
124
1
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
"Всички държави да забранят долара и тогава ФАЩ ще потънат в мизерия и ще се управляват като Северна Корея" - ако не е той ще бъде евро или рубла или юан или друга валута и резултатите ще са същите. Това е реално икономическото положение на Турция каквото и да си кривиш душицата. Има дисбаланс огромен. Турция взема краткосрочни кредити да покрива задължения по други кредити и да се снабдява със суровини защото там НЯМА. Същото както в България :)
123
8
 
20
 
! Отговори
ДА преди 5 години
Всички държави да забранят долара и тогава ФАЩ ще потънат в мизерия и ще се управляват като Северна Корея
122
4
 
24
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Медът е най-сигурната инвестиция. Никога не се разваля - ако се захароса просто се претопля. В миналото са го наричали течно злато.
121
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
еврото потъвало, стига бе и как потънало от 1,14 до 1,13, това ли е потъването 0,2 %, ама Вие сериозно ли ?
120
5
 
14
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Чак пък сринало..при създаването си еврото беше 0.8 долара, т.е по-малко от един долар. Лирата е друга бира, там за един ден се срива с 16% стойността й. Няма място за сраевнение и заглавието ви е некоректно.
119
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те му пишат за еврото, той все за рублата мисли.Какви са тези?***-дали, сър!
118
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЩОМ ЕВРОТО ПОТЪВА, ПОТЪВА И ЛЕВЪТ - НАЛИ СМЕ ЗДРАВО ВЪРЗАНИ.И аз започнах да купувам злато като руснаците и китайците. Сигурна инвестиция.
117
0
 
7
 
! Отговори
Иван преди 5 години
На който не му е ясно защо еврото леко пада когато турската лира се срива да прочете за Азиатската финансова криза от 1997 г.
116
6
 
15
 
! Отговори
До 128 преди 5 години
Точно от историята знаем до къде я докараха -100 рубли- долар и 20 цента.Една карфица конкурентна не успяха да направят за 100 години,държавата им се ,,разложи",технологиите са им от 50те години,язък им за природните ресурси и тях немогат да ползват като хората.Само пушки ,пищови и революции са им в главите.Как се просперира след всичко това и на какво точно се смеят???
115
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъй, тъй, бутайте се сега в еврозоната. При едно сриване на еврото, големите ще се оправят без особени сътресения, ние сиромашиите да му мислим.
114
8
 
22
 
! Отговори
Загрижен преди 5 години
Давайте патриоти, купувайте лири и си продавайте доларите и златото - татко ви това поиска от вас ;-)Сега е момента да убиете капитализма на Сащ и Европа!
113
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, нали знаеш от историята, че руснаците винаги се смеят последни!Така че не ги мисли тях.
112
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Седемнайста била по номинал И КВО ОТ ТВА,А ПА НА ИНДИЯ И КИТАЙ СА МЕЖДУ ПЪРВИТЕ ПО НОМИНАЛ,И КВО ОТ ТВА??Номиналът няма никакво значение,гледа се НА КАЛПАК КОЛКО ИМА И ПОСЛЕ СЕ ГЛЕДА КОЛКО Е ПОКУПАТЕЛНАТА СИЛА НА ПАРИТЕ и така се изчислява стандартът на живот.Номинал,глупости!
111
4
 
4
 
! Отговори
ПЕ-ДЕР преди 5 години
Коко, ти откъде знаеш как плащат руснаците?Сигурно са ти плащалви, нали. Ха-ха-ха
110
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еврото не е потънало макар да му падна с малко стойността към щатския долар,ама интересно защо и магучая рубла се срива и то преди да са влезли в сила предпоследните санкции на САЩ?!Ако след три месеца САЩ изпълни и другите още по-строги санкции та дори и забрана на Аерофлот да лети до САЩ тогава не знам какво ще става.Как ще се изселват матрьошките в търсене на по-добър живот и главно ХАЗБЪНД!Бедняшки руские дьевачки,че го закршат яку...
109
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещата в света ще се оправят, когато на парите започне да пише " банкнотата е обезпечена със злато"
108
9
 
13
 
! Отговори
коко преди 5 години
До Анонимен 116 Твоите пари защо не са в рубли?Руснаците даже и на агентите си плащат в долари.
107
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Икономиката на Турция е сравнително малка .... !!!??? Хафе, ти пак ли си без домашно ???? Икономиката на Турция е 15 по паритет и 17 по номинал В СВЕТА !!!! Щом тя е малка какво ще пишеш за тия извън 20-тицата ?????

Спонсорирани публикации