"Вила Ямбол" организира най-големия празник на виното в Южна България

За четвърта поредна година избата представя актуалната реколта Kabile в уникално тържество за целия Ямбол
Обновена: 18 фев 2019 13:56 | 18 фев 2019 13:55,
"Вила Ямбол" организира най-големия празник на виното в Южна България
Източник: Вила Ямбол

За четвърта поредна година "Вила Ямбол" организира един от най-мащабните празници, посветени на виното в родния си град. Събитието събра хиляди хора в Ямбол в неделя през деня. Специално за него избата отвори над 250 бутилки от най-добрите си вина и актуални реколти и още десетки бъчви, с които почерпи феновете на божествената напитка. Празникът се превърна в традиция в културния календар на града и е своеобразна прелюдия към Международния маскараден фестивал "Кукерландия". По този начин се подчертава връзката между традициите на кукерските игри с древните Дионисиеви празници и славата на Ямболския край като отколешен винарски район и Земя на кукерите.

Тази година Празникът на виното събра рекорден брой посетители – над 10 000. Събитието включваше музикални изпълнения на народни песни и кулинарно шоу, водено от Ути Бъчваров. Емблематичната ямболска певица Славка Калчева успя да вдигне на дълго и цветно хоро́ присъстващите, а кукерската група при Младежки дом "Георги Братанов" – Ямбол представи маскарадни ритуали, с които се слага край на зимата.

"Вила Ямбол" организира най-големия празник на виното в Южна България
Източник: Вила Ямбол

Официалният старт на празника "Пазим духа на виното" дадоха изпълнителният директор на избата Красимир Аврамов и кметът Георги Славов. "Хубаво е, когато всички се събираме, за да отпразнуваме заедно нашите съхранени традиции, включително и във винопроизводството. Горд съм, че славата на Ямбол се разнася на цели четири континента", каза в обръщението си кметът на града.

"Хубавата храна и качественото вино са двете най-важни съставки за празника на българина. Затова и неотменно те вървят заедно", коментира Ути по време на готвенето.

Особеностите на тероара, традициите и богатото наследство на региона в правенето на вино са вдъхновение за екипа на родния производител, който е сред най-големите на национално ниво.
"Вината ни от реколта 2018 година се получиха много пивки и вкусни. Природата беше на наша страна, реколтата 2018 бе с добро качество, а екипът ни от агрономи и технолози дадоха всичко от себе си, за да произведат страхотни напитки," сподели Красимир Аврамов.

"Инвестициите в модерна техника, навременните агротехнически мероприятия още на лозето и прилагането както на класически, така и на най-модерните практики, които сме видели по света, днес дават възможност да правим вина на световно качество и с отлично съотношение спрямо цената си. Неслучайно нашите bag-in-box разфасовки са най-продаваните у нас. Зад това стои много труд и усилия", допълни изпълнителния директор на компанията Красимир Аврамов.

"Вила Ямбол" организира най-големия празник на виното в Южна България
Източник: Вила Ямбол

Производителят планира да лансира на пазара до края на тази година и три нови тероарни вина, произведени от микрорайони. Те ще бъдат в най-високия ценови клас и ще представят богатата комбинация от географски и климатични особености на микрорайоните, които придават специфичен вкус на виното.

"Вила Ямбол" е сред най-старите изби в Южна България с традиции във винопроизводството от 1924 година насам. Днес произвежда едни от най-търсените и харесвани ракии и вина на пазара: ракиите "Ямболска" и "Стралджанска", вината Villa Yambol и Kabile.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още от

Спонсорирани публикации