За 15 години животновъдството се сви с цели 72%

80% от субсидиите за директни плащания отиват за 20% от фермерите
Обновена: 24 май 2021 19:43 | 24 май 2021 19:36, Камелия Цветанова
96
За 15 години животновъдството се сви с цели 72%
Снимка: Pixabay

От 2005 г. България е загубила 72% от животновъдството и птицефермите си, Унгария 48%, Полша 54% и Словакия 72%.

Анализ на "Гардиън" показва, че броят на птицефермите и животновъдните ферми само в ЕС, с изключение на Хърватия, е спаднал с 3,4 милиона между 2005 и 2016 г., и с до 5,6 милиона, последната година, за която са налице изчерпателни данни. Докато броят на птиците и добитъка се увеличава през периода, броят на животновъдните ферми рязко намалява, което показва, че е имало огромна интензификация на земеделието и че малки ферми са изправени пред огромен риск. Общият брой на всички видове ферми в ЕС е спаднал през същия период от 14,5 на 10,3 милиона.

Още по темата

Тази интензификация, с повече животни, събрани в по-малък брой ферми се ускори с общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП), която доминира в земеделието в Европа от въвеждането й през 1962 г.

Най-големите фермери се възползват най-много от системата на субсидиране: около 80% от субсидиите за директни плащания в размер на 40 млрд. евро отиват само за 20% от фермерите.

ЕС трябва да въведе обширни реформи на земеделските субсидии тази седмица, за да се опита да спре намаляването на малките ферми и да ги защити от интензификацията на земеделието, насърчавана от десетилетия на предишни политики.

Януш Войцеховски, комисар на ЕС по земеделието, каза: „Намерението ми е този процес на изчезване на малките ферми да бъде спрян. Европейският хранителен сектор в миналото се основаваше на малки ферми и трябва да бъде така и в бъдеще."

Войчеховски призна, че предишните версии на ОСП са предизвикали огромни сътресения. „Причината, поради която загубихме 4 милиона ферми в ЕС, беше грешка в ОСП. Подкрепата беше прекалено [насочена] към индустриалното земеделие и недостатъчна за малки и средни ферми“, каза той.

Реформите на ОСП, които ще бъдат предложени от ЕС тази седмица, ще включват мерки за насърчаване на фермерите да оставят повече пространство за дивата природа, да приемат органични стандарти за добитъка, да използват по-малко химически торове и пестициди и да подхранват здрави почви.

Войчеховски каза пред „Гардиън“: „Защитата на малките и средните ферми е приоритет. Не е вярно, че се нуждаем от все по-големи ферми за продоволствена сигурност. Малките ферми могат да осигурят продоволствена сигурност за гражданите на ЕС “.

„Има разбиране сред законодателите, парламента и Съвета на ЕС, че трябва да защитим по-добре нашите малки и средни ферми - това е много важно за продоволствената сигурност, за околната среда, изменението на климата и биологичното разнообразие", допълни още той.

Европейските потребители също биха усетили ползите, каза той. „Износът е важен, но трябва да обърнем повече внимание на собствените си пазари - висококачествени стоки от европейските ферми до европейските пазари. Това е голям шанс за европейското земеделие “, каза той. „Нашето намерение е да увеличим органичната храна от 8% на 25% през следващото десетилетие, например. Това ще бъде особено добре за малките ферми. “

Връщането към малките ферми в целия блок обаче изглежда все по-малко вероятно.

Във Франция, Германия и Холандия повече от една трета от животновъдните и птицефермите са изчезнали от 2005 г. Близо 120 000 птицеферми са загубени във Франция между 2005 и 2016 г. и близо 36 000 в Германия.

Въздействието на ОСП може ясно да се види в ускоряването на спада на малките ферми сред държавите, които са от сравнително скоро в ЕС. Сред дългогодишните държави-членки на ЕС спадът в броя на малките ферми продължава от десетилетия.

Но източноевропейските фермери претърпяха още по-голямо сътресение от 2004 г., когато мнозина се присъединиха: от 2005 г. България е загубила 72% от животновъдството и птицефермите си, Унгария 48%, Полша 54% и Словакия 72%.

Във Великобритания спадът за 12-годишния период от 2005 г. до 2016 г. е 25%, като 45 500 животновъдни и птицеферми са загубени между 2005 г. и 2016 г.

Загубата е била повече от 110 000 от общо 319 000 от всички ферми през 1990 г.

ОСП, създадена след Втората световна война с намерението да насърчи хранителната самодостатъчност в Европа, насърчава все по-интензивни и индустриализирани земеделски методи .

Фермерите бяха насърчавани да произвеждат повече храна на всякаква цена, използвайки повече химически торове и пестициди.

Производството на храни се увеличи, но околната среда пострада. Броят на птиците в земеделските райони в ЕС за три десетилетия е намалял наполовина , според Европейския съвет за преброяване на птиците.

Популациите на насекомите също спаднаха: броят им в Германия е намалял с три четвърти през последните 25 години, според проучване на защитени територии, а броят на пеперудите в обработваната земя в Англия е спаднал с 58% между 2000 и 2009 г.

Само една четвърт от видовете в ЕС имат добър природозащитен статус и 80% от ключовите местообитания са в лошо състояние, според европейския надзорен орган.

Сделката за ОСП, която трябва да бъде обявена тази седмица, вероятно няма да доведе до генерална трансформация на селскостопанската политика на ЕС.

Селия Нисенс, служител по политиките в неправителствената организация на Европейското бюро за околната среда, заяви: „За съжаление изглежда, че сделката тази седмица ще продължи да кара трактора в грешната посока. По-голямата част от средствата ще продължат да текат към най-големите, най-замърсяващи ферми, с почти никаква зелена посока. В това решаващо за климата и биологичното разнообразие десетилетие, липсата на амбиция на новата земеделска политика е направо катастрофална". /БГНЕС/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
5
 
! Отговори
ветеринар преди 2 години
Като работещ в сектора,мога да ви кажа ,че "убиха" малките животновъдни ферми и натъпкаха с пари големите техни хора и отказаха дребните фермери от съществуване.За сметка на това кучета и котки - колкото щеш.Големият фермер няма да ви предложи качествена продукция/ тай предлага количество/, а малкия фермер ще ви даде добра храна.
57
1
 
4
 
! Отговори
"κ& преди 2 години
До Христо ХристовРепарации на Гърция се плащаха и с кашкавал от родопските мандри! Кашкавала се правеше на пити по около 6 кг, отлежаваше, опаковаше се в найлонови торби с надпис , товареше се в тировете и така! Има още живи мандраджии от онова време - който не вярва да иде към Девинските села и да пита! А в селското ни стопанство съсипията започна още при Луканов, Беров.....! Къса е човешката памет - колко овце, крави... "бурканизирахме" през 1993-96г?!?!
56
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Христо ХристовРепарации на Гърция се плащаха и с кашкавал от родопските мандри! Кашкавала се правеше на пити по около 6 кг, отлежаваше, опаковаше се в найлонови торби с надпис "κεφάλι τυριού", товареше се в тировете и така! Има още живи мандраджии от онова време - който не вярва да иде към Девинските села и да пита! А в селското ни стопанство съсипията започна още при Луканов, Беров.....! Къса е човешката памет - колко овце, крави... "бурканизирахме" през 1993-96г?!?!
55
7
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До Христо ХристовСамо като ти чета скудоумните коментари и веднага разбрах, че си дърт пенсионер и комунист с промит мозък. Щом говориш за средата на 70-те си ми ясен. А статията е за съвсем друго. Че сега се произвежда много повече от преди, но само от огромни ферми и предприятия, които са силно индустриализирани и високо технологични. А малките ферми, които произвеждат много по-чист продукт, БИО продукт, изчезват. Иначе нищо фатално не е станало. Който има пари, пак ще си купува качество
54
2
 
0
 
! Отговори
Вейхайвей преди 2 години
До СофиянецЩо говориш глупости бе? Кой и кога създаде латифундистите?
53
2
 
13
 
! Отговори
Софиянец преди 2 години
Кореняк Софиянец съм ...нямам село но с удоволствие бих се занимавал с животновъдство , стига да има полза от това !!! Но след като БоКо и компания вкараха всякакви чуждестранни фирми да заливат с еФтиНа и некачествена продукция ...убиха всякаква креативност и амбициозност в един български гражданин решил да предприеме начинанието "животновъдство" !!!!ГерП....затвор за всички тях !!!!
52
4
 
18
 
! Отговори
Татул до 53 преди 2 години
Абе к'ъв Сталин те гони теб. Откакто влязохме в Европейският съюз селското стопанство и по точно животновъдството умря. Ти ми говориш за Сталин. Тук се прокараха икономически интереси. Умишлено се затри цялото стопанство на обикновения човек и от там на големите ферми. Само по някои програми връзкарите цоцат парички. Иначе си спомням по времето на дядо ми. Произведат агнета, и веднага на тировете за чужбина. Плащаха в долари. Сега затриха всичко инак кой ще купува *** на Европа и Сащ
51
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време 80% от населението е живяло по селата и абсолютно всяко семейство е отглеждало животни. Задължително овце, кокошки и прасе. По богатите са гледали и крави биволи, и коне за работна тяга. Това е истинският живот. Сред природата, със животните, да обработваш земята и да ядеш плодовете и. А сега е една изкуствена и фалшива работа която за щастие ще приключи много скоро и повечето безполезни гражданя ще изпукат от глад.
50
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми то никой не ще да бачка нормална работа вече. Как да има ферми и животни? Младите не искат да живеят на село като са живели нормалните хора през последните 10 000 години. Сега искат всички до един да са в градовете и да "работят" като инфлуенсъри в социалните мрежи. Това е едно унищожено поколение. Едни първосигнални келеменца който са загубили всякаква връзка с реалността. Трябва да дойде наистина голяма криза и да се опразнят магазините. Чак тогава това калпаво поколение да му дойде акъла.
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до би тък - и това ли модерирате, неграмотници? Така се наричат селскостопанските животни и думата е ползвана за да обозначи тях. Некадърници! Свобода на словото в България? Оксиморон!
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както и останалата част от икономиката ни, и то бе затрито умишлено - под натиск на външни икономико-политически сили, за да могат да разширят пазарите си и да намалят конкуренцията. Не бяха птичи грипове, не бе поголовно и незаконно избиване на *** у нас! Поголвна сечу престъпна политическа дейност на управляващия монопол, който за едни комисионни направи от България земя на едрия чужд монопол!Сега останаха хората, но повечето вече ги няма. Сега откъде ще крадете?
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сви се защото парите отиват в чекмеджето на Бойко и со.
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Юдеи-Семит-ГлобалистВ Холандия , а вече и в Израел произвеждат по изкуствен начин месо, но излиза скъпо и надали някога ще навлезе на пазара, доколкото знам, само Китай са поръчали от Израел такова месо.
45
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къето е стъпил Сталин след войната е така!Където е Чърчил и Рузвелт е друго!Който е пътувал вижда разликата и знае за какво става въпрос.То си е подписано и още не сме се откъснали от този договор.Видяхте как Борисов направи газопровод за Москва без нито едно отклонение за Българи,а минава през земите ни!Дали е земеделие,дали гориво,дали друго е без значение!Каквото каже Москва това се случва тук!И не само тук,а където е стъпил Сталин!!!!!
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЯГОДИ по 3 лв.Затова купувай български сортове ягоди, те са меки и много вкусни, а не са ГМО като тези, които продават на запад и в България ! Българските сортове зеленчуци, плодове и жито са едни от най-добрите и вкусни в световен мащаб, не се шегувам, това е самата истина и са създадени от българските учени по естествен път - чрез селекция,а не с химикали и генно инженерство!
43
1
 
10
 
! Отговори
Юдеи-Семит-Глобалист преди 2 години
нали ви казаха вече - месо само от Лабораторията, така наредиха Шефовете, които Ви притежават!
42
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То не е само животновъдството.Всеки отрасъл е монополизиран от комунистите,без значение как се казва партията им.Не са слизали от власт,само се пишат десни!Искат който прави бизнес в БГ да им е подчинен!Всичко искат да контролират и го правят,затова няма инвеститори и бягат от България!!!!!!!!!!!!!!!
41
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
леле, направо се разплаках.мъка мъка!
40
3
 
3
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
В цял ЕС намалявало животновъдството, в от къде идва месото ?
39
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имахме 16 милиона овце преди неокапитализма, сега имаме на отчет 2 милиона виртуални овеце за усвояване на еврофондовете за животновъдство.