Токът поскъпна рекордно на борсата

Бизнесът ще реши тази седмица дали ще излезе на протест
54
Токът поскъпна рекордно на борсата
Снимка: Pixabay

Цената на тока за бизнеса продължава да се вдига като стигна 413,24 лева за мегаватчас на сегмент “Ден напред” на Българската енергийна борса в понеделник. За доставка вторник - 12 октомври, цената се понижи слабо до 398,35 лева за мегаватчас. Най-висока цена беше регистрирана в 20 часа - 567,19 лева за MWh, показват данните на борсата. По-евтина електроенергия от нас плащат в Полша (123,06 евро/MWh) и дори в Германия (167,43 евро за мегаватчас), пише "Труд".

В сегмента “ден напред” с доставка във вторник най-скъп ток плащат в Румъния (233,60 евро за мегаватчас), следвани от Унгария (228,26 евро за MWh), Италия (218,54 евро за MWh), Сърбия (209,35 евро за MWh) и Швейцария (208,66 евро за MWh).

Мерките на служебното правителство за компенсиране на бизнеса заради скъпия ток обаче закъсняват. Обещаните по 50 лв./МВтч ще може да бъдат получени най-рано през декември и то ако следващият парламент одобри актуализация на бюджета на 2021 г., оправдаха се от служебното правителство.

Пари има, за да се компенсират потребителите на свободния пазар за високите цени в енергетиката, заяви днес председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. “От нашите членове има натиск за излизане на улицата заради високите цени на тока. Това е резултат от нескопосания търг, който АЕЦ “Козлодуй” проведе. Изнесохме евтин ток, за да могат няколко души да приберат в джоба си няколко милиона. Ако не можем да смъкнем цените и да се изолираме като Полша, може да компенсираме потребителите”, категоричен беше Велев.

Работодателите не приемат, че актуализацията на бюджета пречи. Проблемът с цените на тока е европейски, който в България се задълбочава, предвид, че имаме АЕЦ. Надвзетите средства от потребителите се събират от АЕЦ “Козлодуй” и НЕК. Тези пари трябва да компенсират хората, които са част от бизнеса, който не е някакъв “лош човек”, каза още Велев. Той допълни, че бизнесът ще реши тази седмица дали ще излезе на протест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: токбизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Бизнесът преди 2 години
дори и да излезе на протест, по-скоро ще сключи сделка нещата да са изгодни за него....Но това ще бъде голяма грешка...
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Частна АЕЦ Белене означаваше далавера за частния собственик от чужбина, който е дошъл да печели............Само държавна АЕЦ ще бъде полезна за България, народа и бизнеса..............Частният проект АЕЦ Белене се провали.....................За добро..........Спасихме се от един чужд изнудвач с ядрени мощности.........................Държавни блокове 7 и 8 на АЕЦ Козлодуй, са решението на всички проблеми, които Европейският съюз ни донесе; които престъпленията на ГЕРБ в енергетиката ни донесоха.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българският бизнес е късоглед и вижда само ден напред...............Българският бизнес има нужда от планова икономика и непазарни цени. Прехахнете му пазара на тока, дайте му непазарни цени, далавери............Пазарната икономика е само за бедните и рааботниците.......
41
1
 
1
 
! Отговори
АЗЛК преди 2 години
Интересно е, че в Полша над 15% от произведената електроенергия е от възобновяеми изтчници, а цената за MWh е почти двойно по-ниска. Значи там може.
40
2
 
3
 
! Отговори
До Любо Пенев преди 2 години
То и да имахме пет АЕЦ-а цената нямаше да бъде по различна!
39
5
 
6
 
! Отговори
Любо Пенев преди 2 години
Без АЕЦ Белене ще ду-ха-те супата.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Достатъчно е фирмите заедно да спрат да плащат осигуровките и ддс-то и ще хлъцнат мазните охранени енергийни олигарси кръвопийци.
37
0
 
7
 
! Отговори
Истината преди 2 години
От АЕЦ , през свободния пазар, НЕК за пренос, ЕВН за оператор и накрая 500 лв за мегаватчас! Е от АЕЦ до домакинството не може ли ? Или тока заобикаля по други "наши" жици:))))
36
1
 
9
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
Тая зима, ще го ядем, гол, сурав и студен.
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
38, харвардските шмекери ше повторят далаверата на лондонските шмекери отпреди 20 години.
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е,нали не ни трябваше АЕЦ Белене,американски слуги такива.И сега същите сорошки"експерти"продължават да обикалят студията и да наглеят,вместо да търкат наровете.Ще гласувам за този,който заложи като точка номер едно в програмата си незабавен старт на АЕЦ Белене и стопиране на зелената сделка.А тия двама харвардски шмекера,дето медиите ги обгрижват от сутрин до вечерер и Белене ще спрат безвъзвратно,и зелената сделка ще приемат.Барабар с джендърството естествено.
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заплатите в ТЕЦ овете нали трябва да се избиват, хрантутниците се множат и само назначават още и още нови приятели и познати на ПП ГЕРБ, демек наши и ваши. Ходят на работа да спят и да въртят далавери, туй то...
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кво стана бе" демократи за силна България "и "мадам Иес".ако бяхме построили "ГЬОЛА" Белене сега щяхме да им се смеем.колко сме прости -централа с разрешителни и оборудване я зачеркнахте да слушате американците.че и неустойки на руснаците платихме.
31
2
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Как ше поскъпне тока Цената е държавно регулирана от ДКЕВР :)))
30
2
 
11
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Всички маймунджилъци са дело на шепа спекуланти и олигарси,които лапат милиони на гърба на овчето стадо.Ще има да чакате млади кадри,всичко живо навърши ли пълнолетие ще си бие камшика навън.Тука ще останат братовчедите и олигарсите.Ще внасят работна ръка от Африка.Честита ви ,,ДЕМОКРАДАЦИЯ,,
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
28, клише е. Не може истински комунист да държи енергетиката и оръжейното производство. Истинският идеен комунист и последната риза от гърба си ще даде за ближния. Тези не са комунисти. Били са членове на партията-майка с цел облаги, а след демократизацията, мигновено се преквалифицираха в капиталисти-експлоататори, в империалисти-кръвопийци.
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** нали бизнеса искаше пазарни цени на тока... Ми е им пазарни... Купувайте от де си искате!
27
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво Радев! Браво Янев!ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ!
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
gg не знам какво разбираш под клишена ,но комунистите държат енергетиката и оръжейното производство в Б-я.Те са ни 70 годишното рпоклятие.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственият ефективен начин на протест е да не се плащат данъци токато не се намали тока но за съжаление българите са разединени и няма как да стане. Ако хиляди се организират няма как да ги арестуват за неплащане на данъци. Само така имат шанс да протестират всички а не само софиянци. То накрая ще излезе че е по-евтино да минеш на агрегат на нафта от колкото на ток от мрежата за фирмите егати.

Спонсорирани публикации