Застрахователната култура на българина остава ниска

Животозастраховането расте с 38%
Обновена: 8 апр 2022 21:50 | 8 апр 2022 21:45, Красимир Ангелов
23

"На животозастраховането се гледа като на начин да заделиш средства за бъдещето. На мен повече ми се иска да се осъзнава ролята му като защита на най-важното, а инвестицията и спестяването нека да идват на втори план. Секторът на общото застраховане расте с малко над 8%, а животозастрахователният расте с 38%. Ние сме в един настигащ темп вече", каза главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на ЗЕАД "Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп" Светла Несторова в "Денят ON AIR".

Тя обясни, че в цяла Европа животозастраховането представлява над 56% от общия премиен приход, само при нас то е в догонваща роля. По думите ѝ българите в момента нямат къде да сложат допълнителните си средства.

"Ние се намираме в парадоксална ситуация, в която човек в банките може само да загуби пари, но не може да спечели пари. Самите банки осъзнават това и прибягват до животозастрахователни продукти. Тази тенденция ще продължава, макар че инфлацията, която се появява сега, най-вероятно ще раздвижи финансовия пазар и в България", коментира Несторова пред Bulgaria ON AIR.

"Много ниска е застрахователната култура в България. Ниска е финансовата култура като цяло и това води до доминиране на задължителните застраховки. Аз мисля, че този манталитет се променя. Застраховането е бизнес, който е съпътствал човечеството и в пандемия, и във война. Винаги е имало конфликти и застраховане едновременно в света. Това е неизменна част от икономиката. Застраховане ще има, въпросът е какво се случва с нашите клиенти. Страшното е, когато тази инфлация се комбинира със свиването на икономиката. Ще трябва много да работим, за да се противопоставим на тази ситуация. Аз съм доста спокойна за финансовото здраве на финансите в България. Големите въпроси стоят пред реалната икономика и там е мястото, където управляващите трябва да насочат своите усилия", обясни Несторова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кукавице ти в кои свят живееш!Щото ние тука от 30 г. живеем от заплата до заплата и ако остане нещо го заделяме за непредвидени ремонти по жилище или коли или ей такива кризи дето твойте тъпкачи ни пускат регулярно през 5-7 г!!
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е като да кажеш: Само готините деца носят найк или адидас... Гледам на запад бягат от тези застраховки, защото хем ниска доходност, хем при по-височка инфлация направо си си на загуба, инфлацията ти изяжда вложените пари или пък парите, които ще получиш след време.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази ни казва, че ако не си даваме парите на мутрите, сме с ниска застрахователна култура.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1. Застрахователна култура има, когато застрахователя не е измамник, не вкарва съучастие на всякъде за да прекара застрахования.2. Застраховката се изплаща при събитие бързо и коректно, не се вади вода от 10 кладенци. Застрахования не търси адвокат и съд за да му се изплати щетата.3. Българите са достатъчно бедни за да им е приоритет застрахователната култура.Има и други причини, но и тези стигат.
16
1
 
8
 
! Отговори
Лойд преди 2 години
Твърде добра си е застрахователната култура на българина; консервативна и със здрав смисъл: застрахова се от всякакви сладкодумни измамници, като стои далеч от тях и не се доверява на обещанията им.
15
1
 
7
 
! Отговори
Хахахах преди 2 години
И след застрахователно събитие, застрхователя съди задтрахования. Това е висока култура.
14
1
 
7
 
! Отговори
Й преди 2 години
Когато започнат да плащат, незабавно ще се повиши. Пари за нищо!
13
0
 
3
 
! Отговори
Застраховка за побой преди 2 години
Застраховка за побой от служители на охранителните фирми , а защо не и от служители на МВР ! Колко добре звучи и даже ехти !
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един познат си беше застраховал сградата с офисите срещу природно бедствие. Падна мълния върху сградата и имаше щети - отказаха да му платят застраховката, щото попадението на мълнията не било пряко, те плащали само при пряко попадение.
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да спечелиш от животозастраховане, трябва да умреш... Българите поради ниска застрахователна култура не искат да припечелят по този начин.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светла Несторова я искаме там в ...... !
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало измамниците твърдят, че на българските старци им липсва благотворителна култура и напоследък не искат да хвърлят парите през терасата.
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Застрахователите в България от времето на ВИС-2 са си същите мошеници.
7
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направете едно изследване в колко случаи на катастрофи застрахователите са платили лечението на пострадалите. Ще се убедите, че лечението се покрива изцяло от здравната каса, ако са осигурени. В цивилизованите държави, застрахователя поема лечението на пострадалите автоматично, по административен ред - тук трябва да по съдебед ред да изискаш от застрахователя да ти плати парите за лечение. В България застраховането е бандитизъм, това е причината българина да го избягва, а не застрахователна култ
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Застрахователите много ни лъгаха с годините и е нормално да се откажем от тях. Като да им дадем парите са много любезни, но когато има събитие, нещата се променят.
5
0
 
20
 
! Отговори
Перко преди 2 години
Тя и другата култура хич я няма, но не се оплакваме. Усещаме лешоядите отдалече.
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаете ли защо не ви плащат за възникнало застрахователно събитие ? Защото на някой свой човек вече са изплатили няколко стотин хиляди от застраховка Живот !
3
0
 
30
 
! Отговори
Ягуар преди 2 години
Преведено означава, че не искаме да плащаме и на тия лешояди! И без това само прибират парите, а като трябва да плащат изчезват! Водих години дела за пълното 6аско на открадната кола!
2
1
 
28
 
! Отговори
Край преди 2 години
За сметка на това пък застрахователите обират държава и общини по закон задължително. Попитайте финансовия министър колко харчи държавата годишно за застраховки и колко получава обезщетения от застрахователи. Ще видите една разлика от десетки милиони в полза на застрахователите. Законна даже задължителна далавера
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е мантрата на застрахователните леш.ояди. Отказа да се оплетеш в мрежите на измамите им, те наричат "липса на застрахователна култура". Застрахователна култура за тях означава да им дадеш едни пари, срещу които при застрахователно събитие най-вероятно няма да получиш нищо - ще измислят сто причини да не ти изплатят застраховката.