Цената на газа щяла да скочи двойно, а не с 30%

Нямало евтина алтернатива на руския газ
124
Цената на газа щяла да скочи двойно, а не с 30%
Снимка: БГНЕС

Цената на природния газ ще скочи двойно, а не както се говори с 30%, заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров пред bTV.

„Двойно по-висока цена на природния газ означава съответно и двойно по-високи цени на всички продукти, които са свързани с природния газ. Те са над 20% въобще от промишлената продукция на България над 43 милиарда лева годишно производство“, допълни прогнозата си Овчаров.

По думите му няма евтина алтернатива на руския газ и затова досега никой не е прекъсвал отношенията с „Газпром“, защото алтернативите са по-скъпи и несигурни.

Според Овчаров доставката на втечнен газ с кораб е несигурно за разлика от синьото гориво в тръбата.

Бившият енергиен министър смята, че вицепремиерът Асен Василев с изявленията за енергийна независимост и справяне без руски газ, си „прави пиар“, като се цели в премиерския пост.

Овчаров сравни Василев с „един друг финансов министър – Симеон Дянков, който искаше да пляска руснаците, но те го напляскаха“.

„Освен че поставя България във драматично тежки условия, връткат и дребни далавери“, заяви бившият енергиен министър.

По думите му с процедура за един ден е нает газов танкер от фирма в Швейцария, „от която произлиза настоящият директор на „Булгаргаз“ и ще се доставя газ от Тринидад и Тобаго, което ще го оскъпи още повече.

Овчаров е категоричен, че газовата връзка с Гърция няма да бъде готова през юни. В студиото на „Тази събота“ той показа документи, които, по думите му, показват, че строителните работи по съоръжението се извършват „без проект, а по схеми“ и не отговарят на изискванията за безопасност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: Овчаровгаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално България отказва да плаща на русия газта ,всъщност не точно ни дадохме парите на посредник които не плати на русия от нас дадените пари ,така реално не сме платили ,така посредника които не се издължил ни принуждава не само да сме лош длъжник но и да купуваме от него руска газ на неговите цени.Досега веригата е получаваме директно - плащаме с посредник.Ще бъде получаваме чрез посредник - пращаме на посредника.
61
6
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
ядохме хурката с тез превратаджии...след гергьовден, стачки, митинги и вън!
60
13
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Още един путински слуга получи чувал с рубли от посолството и се активира.
59
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А глупости пишете сега. Оня ден някой от министрите (финансовият мисля,че беше) ни обясняваше,че максимума щял да бъде 20%. Сега пък 50. И това са доставни цени. До краен потребител колко ще бъде? Вероятно 80-100%? А тока тогава? Или тецовете ще почват пак на мазут? Е да ама мазута идва от Лукойл на които пак им трябва газ за да го произведат. Сега пак ми обяснявайте,че всичко е ок.
58
0
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 63 преди 2 години
Може би ... ала бала ... Дадох ти цените в м/час по който плащаме
57
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 61 До xoxoНе само двойно ще е увеличението а може би и тройно . Цената на Газа който идва от Русия няма нищо общо защото го купуваме от Европейската евроатлантическа борса а там той е 1200 евро за 1000 кубически метра
56
12
 
10
 
! Отговори
До обективен преди 2 години
А цената на газа за "приятелска" Сърбия каква е спусната от Русия? Там цените на горивата и газта е по-висока, отколкото тук. Нещо опорките куцат...
55
14
 
10
 
! Отговори
До xoxo преди 2 години
Цената на борсата на газа е около 100 евро/мчас. Руската идва на около 85 евро или демек разликата не е голяма. Отделно се говореше за увеличение от този месец за руската, това от КЕВР, щеше да се изравни. Така че увеличение двойно е руска партенка, Р.Овч. не му вярват дори и децата
54
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До xoxo, глупости, цялата работа е, че искат чрез административно определен нереален курс на рублата от РЦБ и манипулации на контролираната от тях масковска биржа, да завишат цената с поне 50 %, това е, ако не беше така щяха те автоматично да си превалутират в каквато искат валута, явно там в расията си мислят че ние ядеме доматите с колците, е нема им мине номера
53
6
 
28
 
! Отговори
xoxo преди 2 години
Вижте,те си плащат еврата,Русия си прибира рублите.Цялата работа е с отварянето на сметката в Газпромбанк.Имаи публикувана шема на точнио как стават нещата.Съответните държави са си преценили,че не могат да подлагат народите си на инфлацията,докато си търсят алтернативните източници.А вие,от солидарност с Украйна,си плащайте всичко двойно-това е заради солидарното българско правителство
52
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 52 Ще ти продреме като ти увеличат цените на стоките.
51
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 46 Шо не четеш малко преса? Прочети и западна, та да поразбереш малко, а не да повтаряш, това което ти се иска да бъде? Прочети как ще плащат Германия, Австрия, Гърция и т.н. Защо не се отказват от руския газ и защо техният не е спрян.
50
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
наш колко ми дреме за газта, който ползва да си разчопли малко мозъка за алтернативни източници, а Р.Овч. неможе да е никакъв експерт, той е просто една руска марионетка, който говори каквото му наредят в Масква, аз незнам дали има нормални хора,които да му вярват
49
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
спокойно кокорчо омгълчето е уредил швейцарска газ със швейцарски танкер на швейцараки цени. ще ни спаси. търси сега само морски път от цюрих до варна.
48
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да има протести,защото по телевизията лъжат,че са направили плащането и са им върнали парите и хората вярват като се настройват срещу руснаците.Не са направили две сметки в Газпромбанк както е изискването на РФ.
47
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха, пенясвахте се за цената на олиото, кво стана там? Сега газта. Кое следва? Цената на олиото как върви, че не съм купувал от месец
46
1
 
19
 
! Отговори
xoxo преди 2 години
#39 Газта се използва в промишхленото происводство,отоплението на болници и тнт..така че всички продукти,свързани с употребата на газ ще скочат.Както и домакинската газ също.
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 39А производствата, от които зависят и цените на дребно?
44
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До xoxo и изявленията бяха след фейк новини че са се съгласили да плащат в рубли, опровергаха новината, незнам защо продължавате да повтаряте опорните точки на Лавров, това си е един хроничен лъжец, никой вече не му вярва в Европа
43
1
 
7
 
! Отговори
До 39 преди 2 години
Ако не беше толкоз про3 щеше да разбереш ама на никого не му се губи време да ти обяснява!