Цената на газа щяла да скочи двойно, а не с 30%

Нямало евтина алтернатива на руския газ
124
Цената на газа щяла да скочи двойно, а не с 30%
Снимка: БГНЕС

Цената на природния газ ще скочи двойно, а не както се говори с 30%, заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров пред bTV.

„Двойно по-висока цена на природния газ означава съответно и двойно по-високи цени на всички продукти, които са свързани с природния газ. Те са над 20% въобще от промишлената продукция на България над 43 милиарда лева годишно производство“, допълни прогнозата си Овчаров.

По думите му няма евтина алтернатива на руския газ и затова досега никой не е прекъсвал отношенията с „Газпром“, защото алтернативите са по-скъпи и несигурни.

Според Овчаров доставката на втечнен газ с кораб е несигурно за разлика от синьото гориво в тръбата.

Бившият енергиен министър смята, че вицепремиерът Асен Василев с изявленията за енергийна независимост и справяне без руски газ, си „прави пиар“, като се цели в премиерския пост.

Овчаров сравни Василев с „един друг финансов министър – Симеон Дянков, който искаше да пляска руснаците, но те го напляскаха“.

„Освен че поставя България във драматично тежки условия, връткат и дребни далавери“, заяви бившият енергиен министър.

По думите му с процедура за един ден е нает газов танкер от фирма в Швейцария, „от която произлиза настоящият директор на „Булгаргаз“ и ще се доставя газ от Тринидад и Тобаго, което ще го оскъпи още повече.

Овчаров е категоричен, че газовата връзка с Гърция няма да бъде готова през юни. В студиото на „Тази събота“ той показа документи, които, по думите му, показват, че строителните работи по съоръжението се извършват „без проект, а по схеми“ и не отговарят на изискванията за безопасност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: Овчаровгаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
18
 
! Отговори
11 преди 2 години
Никаква цена няма да скочи, щот няма да има газ.
41
1
 
7
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
По принцип съм съгласен с това мнение, но лошото е, че русофилите и русофобите са мнозинство в България. Малко са тези, на които им пука само за българския интерес. Така е от 130-140 години... А реално след ПСВ сме и в неофициална гражданска война.
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВОТ ТЕБЯ ПРОМЯНА
39
0
 
10
 
! Отговори
xoxo преди 2 години
# 30 Е вчера имаше статия с изявление на гръцкитя премиер Мицотакис,предния ден на австрийския канцлер- и двамата са държавни глави,не лукови.
38
2
 
18
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Бойковите тръби,хъбове,диверсификации,транзити и реверсии кънтят на кухо кат празен варел!Уж щяхме да сме осигурени поне за 109 години напред!
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 31Явно неговата групичва си гледа техния интерес с посредници и мисли за бъдещето си след политиката в България.
36
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идват гладни демократични времена, стягайте се.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 30 Ако можеш, прочети някои вестници на английски или немско, та да разбереш, че за Германия и Австрия е така. А тук излезе инфо и за Гърция. Ама те всички тези медии по света лъжат, нали? Та на кого е спрян газа, освен на България?
34
2
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Да скача! Нали затова хората гласуваха за евроинтеграция и промяна към европейско бъдеще?
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За този богат народ нищо не е проблем. И 50 -100 % да поскъпне ще си плащаме.
32
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Овчаров си е на щат в руското посолство, глупаво е да давате неговото мнение, то никога не е било в полза на България
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 29Ама само ние, Андрешковците, им разбираме схемата. Загубените енропейци нищо не вдяват и продължават врътката евро-рубли.
30
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те ти Булка Спасов ден!Като не знаем какво правим-ще плащаме.РАЗБЕРЕТЕ, АКО Е ИМАЛО ПО-ЕВТИНА АЛТЕРНАТИВА НА РУСКИЯ ГАЗ, ЕВРОПА ОТДАВНА ДА СЕ Е ВЪЗПОЛЗВАЛА.Сега жална ни майка. А есента и зимата направо ще изпукат свет народ от глад.Кирил да ходи сега при началниците си по примера на Зеленски и Кулеба, и да моли компенсации за България
29
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До xoxo, глупости нито една европейска държава не се е съгласила на плащането, може да има някои частни фирми, но на държавно ниво няма такова плащане, престанете с опорките
28
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не каже Р. ***. , че руската газ се вдигна поне 4 пъти! Изнудват ни, пробват и с врътката с евро-рубли. Далеч от Русия!
27
2
 
18
 
! Отговори
xoxo преди 2 години
#22Ами защото българските политици гледат украинския интерес,а не българския!По-точно американския.И се правят на интересни.За това най-бедната европейска държава ще д***а супата
26
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсурд! Стоиш, гледаш положението как се влошава всеки час. Цени растат, спират ти газа щото много ти знае устата, горива, хляб, всички цени са в небето и става по-зле. И на всичкото гледаш как няколко човека правят така, че да стане още по-зле и на народа да му е още по-трудно. И се питаш за кого работят тези хора?
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е да има санкции срещу Русия в интерес на САЩ, които удрят Европа, а България я удрят много силно. Борбата е основно между САЩ и Русия плюс Китай, като в в същото време САЩ използват Европа като маша с цел отслабването на Европа. Засега САЩ успяват да отслабят конкуренцията на Европа и да продават втечнение си газ много по-скъпо.
24
5
 
17
 
! Отговори
xoxo преди 2 години
#15 Ми явно не е много,след като Австрия,Гърция ,Германия и С.Македония могат да си позволят да си отворят сметка в Газпром.Явно договорката с обмена на валулата си е на държавно ниво.Българското правителство обаче е много умно,затова ще купува руски газ от съседите.
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 15А също и въпросът защо всички други европейски държави се оставят да ги прецакат, а само ние сме умни?