Разходите за ресторантьорите скочили 3 пъти, заплатите двойни

Алибегов:Държавата не помага, но поне да не пречи
89
Разходите за ресторантьорите скочили 3 пъти, заплатите двойни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Всички писма, които през последната година и половина изписахме до управляващите, бяха в контекста „не ни пречете. Очевидно е, че няма да ни помогнете, поне спрете да пречите на туристическия и ресторантьорския браншове”. Това каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред Нова телевизия.

Още по темата

Той каза, че разходите на бизнеса спрямо 2021 г. са се вдигнали 3 пъти. По думите му персонал няма, въпреки че заплащането, в сравнение с миналата година, се е вдигнало почти двойно. Според него от бизнеса не вдигат цените толкова, колкото би трябвало. „Наемите също са се вдигнали. За плажа трябва да кажем, че концесионерите през последните две години имаха отстъпка от 50% от Министерството на туризма. Тази отстъпка тази година я няма. Те си плащат същата концесия, а в същия момент изискванията към тях се вдигнаха – че трябва да имат повече спасители”, подчерта Алибегов. Той прогнозира възстановяване на бранша едва в края на 2023 г. и то ако няма други кризи. „Всички гледат на кризата в Украйна само в политически план, но тя влияе и на туристическия бранш”,  припомни ресторантьорът. По думите му държавата е трябвало да замени руските туристи с други, но тя не си е свършила работата.

Той коментира и това дали бизнесът няма да получи енергийни помощи ако актуализацията на бюджета не бъде приета от Народното събрание. „Не се притесняваме, защото премиерът явно не е запознат. Енергийните помощи не са в бюджета, а са в Закона за енергетиката, който ще се гласува отделно и мисля, че ще се приеме”, каза председателят на Българската асоциация на заведенията.

Алибегов подчерта, че по време на COVID кризата туристическият бранш е бил най-потърпевш, затова е необходимо поне една година след отпадането на забрани и мерки помощите за туризма да останат. През това време фирмите са задлъжнели, а държавата спира помощите, които идват от Европа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: ресторантьориалибегов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алибергов и Мутафчиев да се хвашат за ръчички и заедно със всичките им подлежащи *** на борсата по труда - ай сиктир от кърлежи.
25
6
 
28
 
! Отговори
Овце! преди 1 година
Следващата стъпка в процеса на зануляването. Няма да има срдна класа. Спете още, овце! Пландемия, маски, лекдауни, войни...бла бла. Целта е да сте бедни и подчинени! На колене.
24
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакви заплати не са вдигнали. За това нямат персонал. По заведенията на много места стоят обяви за персонал обявени заплати - сервитьор 1000 лева, барман 1300 лева, работник в кухня 1200 лева. Тези заплати за един ден ги избиват. А те са и брутни. Токът им е скъп - да. Но пък цените ги вдигнаха тройно.
23
1
 
41
 
! Отговори
йъфэ преди 1 година
то и цените им скочиха до небесата. Ако те са толкова зле, отдавна да са затворили.
22
1
 
40
 
! Отговори
Алито пак преди 1 година
плаче и Милее за бибитко и сачева.Та вие сте най големите обирджии на народа. Пример една бира я вземате за 1лв и20 ст. А я продавате за 4 лева. Близо три пъти. Днес от 100 бири печелите 270 лева. Всички цени са вдигнати 2 пъти и половина. Има и за вас има иЗа персонала бол. Бойкот трябва.
21
2
 
42
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Рашиде Али Бейов..виж сега..като са ти се вдигнали разходите 3 пъти вдигай и ти цените 3 пъти!Ако никой не ти влезе в кръчмите проблемът си е твой и на никого другиго!Като фалираш ставай чобанин и не занимавай нас работещите с милионерските прищявки!
20
2
 
54
 
! Отговори
Фалирайте преди 1 година
***, преди ковида ходех със семейството си по 3-4 пъти седмично на ресторант. Оляхте се с вдигането на цените. Сега ходим веднъж месечно с жената, веднъж на няколко месеца с децата. Разбираемо е да вдигнете цените на фона на всичко, което се случва, но не с над 100% за две-три години. Изсмукахте сума ти пари от помощи, ддс ви намалиха и пак сте недоволни ...
19
1
 
40
 
! Отговори
истина е преди 1 година
Салата -10 лв. , ракия поморийска -8 лв. .Да го ухате . В кръчма повече -НЕ !!!Реват само за пари ,които държавата да осигури , а персонала на минимални пари !
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колега споко! И да не ти дават данъците на ресторантьорите, пак нищо няма да видиш от тях! Преди 5 години примерно какво разбра от "твоите" данъци? Аз щото нищо.
17
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закривай, пазарна икономика е и като губи се закрива. Като печелят продължава.
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 15 България, освен голяма кръчма, е и голямо казино. В София има повече казина от Лас Вегас, Монте Карло и Атлантик Сити взети заедно.
15
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплатите двойни, пък реве че вдигнали осигурителния праг от 650 на 800? Алибегов даже не помниш какви ги дрънкаш.
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Светът не може без манджа и клюки
13
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13 Имах предвид, че не ме вълнуват проблемите на ресторантьорите. Това, че им дават парите от моите данъци, ме вълнува. И съм против. Когато бизнеса ти не работи, фалираш. Нали сме уж пазарна икономика.
12
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Светът може и без ресторанти.
11
2
 
37
 
! Отговори
мак преди 1 година
Пак ли, вчера писахте за кръчми, днеска пак, стига, баста. България е една голяма кръчма, толкова са много кафененца и ресторантчета, ще речеш, че нищо друго не работи в тая държава. Да се махат от тоя бизнес, ако не им отърва.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
работете за кеф, парите не са били никога приоритет, човек е аботел да убие скуката, важното е да имаме зеленчуци местно държавно произвождство и ток, енергия пак така, останлото е квот дойде засега.
9
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евросъюза служи само на Бенелюкс, останалите са колонии, ще бъдат изсмукани до последната капка по план, само РФ може да ги отблъсне, но първо трябва да минем през тотален глад и нищета, за да се сетим дали сме си сменили системата за към по-добро и дали поблема не е в хората, а не в системата, но без болка няма себеосъзнаване.
8
1
 
51
 
! Отговори
Както и в други преди 1 година
бизнеси! Държавата НЕ Е ресторанти! Стига сте ни занимавали с тези данъчни престъпници! Да се оправят както могат! Все пак са частен бизнес! Стига с дотациите!
7
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямам пари да ходя по ресторанти. Не ме вълнува.

Спонсорирани публикации