Финансист съветва: Взимайте кредити само в краен и належащ случай

Лихвите ще се увеличават още
119
Финансист съветва: Взимайте кредити само в краен и належащ случай
Снимка: Dnes.bg, архив

Лихвите по кредитите се увеличават и очакванията са тази тенденция да се задълбочава. Рискови времена - така описват кредитната ситуация световни анализатори. Нагласите на българските граждани не правят изключение.

“Кредит в момента се взима само в краен случай, който е много належащ, предвид макроикономическите данни. Недобрите прогнози, трябва да дадат сигнали, че едно ново задлъжняване може да се окаже голямо предизвикателство за домакинството”, заяви финансовият консултант Десислава Николова пред bTV.

Още по темата

През седмицата стана ясна настъпваща тенденция сред няколко банки - увеличават лихвените проценти. 

“Банките имат право да повишават лихвите, тъй като по-голямата част от договорите за кредит са отпуснати с плаваща компонента т.е. лихвата им плава”, добави Николова.

Разликата е в договарянето. Ако при подписване сте заявили фиксирана лихва, тя не се променя до изплащането на задължението, докато при плаващата не е така.

“В този случай, потребителите следва на първо време да бъдат известени, ако банката предприема корекции в лихвата, изготвя се нов погасителен план за договора за кредит”, уточни финансовият консултант.

Ситуацията с лихвените проценти при заемите не може да се прогнозира, споделят консултантите.

“Тази тенденция ще продължава дотолкова, доколкото Европейската централна банка ще вдига лихви. Ще се наложи най-вероятно много последващи увеличения в основния лихвен процент. Лихвите нямат таван, от тук насетне говорим за прогнози, а нашите прогнози са, че лихвите по ипотечните кредити най-вероятно ще достигнат тези, които са в Америка - между 5, 6 дори 7 процента”, каза тя. 

Съветите на финансовия консултант са, ако все пак се наложи да се вземе кредит, размерът на месечната погасителна вноска и общ размер на задължението да не надвишава повече от 40% от нетните месечни доходи на едно домакинство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: кредитилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната *** на вратата!
8
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера отидох до банката за не за кредит а за документ за превод на заплата за разплащателна сметка. Винаги когато отида в банката ме питаха "имате ли нужда от допълнителни средства, можем да ви предложим с изгодни условия". Вчера мълчаха и нищо не предложиха. Мълчеше служителката. Явно заради инфлацията не смятат за удобно да раздават пари.
7
3
 
43
 
! Отговори
Българин007 преди 1 година
НЕ теглете кредити! Следващите години ще са ужасни, с лихви в небесата ...
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 8 това работи ако доходите ти растат с инфлацията. Ако обаче си взел кредит и доходите ти намалеят или спрат си в голяма беда!
5
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така, така, освен ако не направят хиперинфлация, което вече изглежда съвсем реално, предвид залъжнялостта на държавите. Само с хиперинфлация могат да изчистят тези дългове. Италия и Гърция са го правили много пъти. :-) Та в условия на хиперинфлация е по-добре да имате кредит и срещи тези пари да имате стока или имот. :-)
4
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за Бога, братя, не купувайте!
3
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То вече всяко семействоИма кредит
2
4
 
30
 
! Отговори
Цъ! преди 1 година
Не е добър съветник този. Кредити се взимат само от мама и тате, защото не настояват да им връщаш парите.
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кредитен милионер взема парите и не връща.