Финансист съветва: Взимайте кредити само в краен и належащ случай

Лихвите ще се увеличават още
119
Финансист съветва: Взимайте кредити само в краен и належащ случай
Снимка: Dnes.bg, архив

Лихвите по кредитите се увеличават и очакванията са тази тенденция да се задълбочава. Рискови времена - така описват кредитната ситуация световни анализатори. Нагласите на българските граждани не правят изключение.

“Кредит в момента се взима само в краен случай, който е много належащ, предвид макроикономическите данни. Недобрите прогнози, трябва да дадат сигнали, че едно ново задлъжняване може да се окаже голямо предизвикателство за домакинството”, заяви финансовият консултант Десислава Николова пред bTV.

Още по темата

През седмицата стана ясна настъпваща тенденция сред няколко банки - увеличават лихвените проценти. 

“Банките имат право да повишават лихвите, тъй като по-голямата част от договорите за кредит са отпуснати с плаваща компонента т.е. лихвата им плава”, добави Николова.

Разликата е в договарянето. Ако при подписване сте заявили фиксирана лихва, тя не се променя до изплащането на задължението, докато при плаващата не е така.

“В този случай, потребителите следва на първо време да бъдат известени, ако банката предприема корекции в лихвата, изготвя се нов погасителен план за договора за кредит”, уточни финансовият консултант.

Ситуацията с лихвените проценти при заемите не може да се прогнозира, споделят консултантите.

“Тази тенденция ще продължава дотолкова, доколкото Европейската централна банка ще вдига лихви. Ще се наложи най-вероятно много последващи увеличения в основния лихвен процент. Лихвите нямат таван, от тук насетне говорим за прогнози, а нашите прогнози са, че лихвите по ипотечните кредити най-вероятно ще достигнат тези, които са в Америка - между 5, 6 дори 7 процента”, каза тя. 

Съветите на финансовия консултант са, ако все пак се наложи да се вземе кредит, размерът на месечната погасителна вноска и общ размер на задължението да не надвишава повече от 40% от нетните месечни доходи на едно домакинство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: кредитилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако българина взимаше европейска заплата никой нямаше да тегли никакви кредити
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дада
27
5
 
34
 
! Отговори
До нервно смеещият преди 1 година
Заплатите изостават от инфлацията, ще си платите като попове всичко, кредита не е само ллихва но и главница. Лихвата ще расте инфлацията също. Това ще доведе до рецесия, която води до срив в цените ускъпявяне на парите, безработица и самоубииства. Ти дето смееш така истерично най вероятно вече си го закъсали и затова крещиш нервно в подкрепа на заемите. Типична бг черта Аз да съм зле ама и вуте да е зле. Съвет изчистете си бързо кредитите, почиствте си балансите и поддържайте кеш. Ще дойде и ваш
26
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до bbb ако човек има постоянни доходи няма нужда от кредити а от инвестиции с добра доходност. Те са проблем в момента защото борсите са надолу!
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 29 И като ги вдигнеш ще станеш по-зле всъщност и нищо да не направиш ще вървиш на зле при очертаваща се безработица хората ще се приберат по родните места и никой няма да ти плаща наеми
24
13
 
8
 
! Отговори
bbb преди 1 година
При тази 30%-на инфлация на основни стоки и храни, вземането на кредит/ако, разбира се, човек има постоянни доходи/ е правилно действие.
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие гледайте да не задлъжнеете към НАП, че тия данъчни ша ви таковат мамата.
22
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега е времето и наемчетата да се вдигнат с 20-30% и да се нагрухтя от трите апартаментчета под наем, купени без кредит
21
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един приятел се излъга да изтегли креди за апартамент. После го закъса, с работата, не плащаше вноски. Оставиха го без имоти, всичко му взеха, даже и къщата на село. Дела заведе, ама нищо не излезе.
20
1
 
27
 
! Отговори
Павел преди 1 година
По-добре въобще не взимайте кредити.
19
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледайте да не станете длъжници на държавата, че тя е изградила множество гъвкави механизми, за да си вземе своето. Плащайте редовно данъци, глоби, такси и кредитни вноски, че лошо.
18
1
 
15
 
! Отговори
Балкантурист преди 1 година
На брега на морето имаше много кредитни милионери. Сега са п-малко, здравословно намалени.
17
0
 
6
 
! Отговори
Остап Бендер преди 1 година
Учете се от мен...
16
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По времето на хипер инфлацията през 1997 някои хора изтеглиха огромни заеми. Примерно един трактор струва 1000 лева и изтегляш 10 хиляди и купуваш 10 трактора. След една година вече един трактор струва 10 хиляди. Имаш пет броя. Продаваш единия и си погасяваш кредита. А останалите 4 ти остават безплатни. Това е просто пример за инфлация - кредити.
15
0
 
16
 
! Отговори
В Европа преди 1 година
банките ежемесечно дават съобщения на клиентите си за доходност по сметка или инвестиционен продукт! Тука естествено такова нещо няма, а само съобщение че ти поддържат сметката за 0,25-0,35 стотинки.
14
8
 
7
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
Европа печата пари и ако продължи да печата инфлацията ще се ускори. Колкото повече пари се създават като няма нищо насреща стойността на парите пада. Една от държавите в Европа с най голяма инфлация е Турция. А шампион по печатане на пари беше Венецуела. С една торба пари можеш да си купиш хамбургер. Кой губи от инфлацията? Онези които имат "спящи пари". Пари които не работят. Не създават продукт а са под дюшека. Тези с кредити и с качествена високо - платена работа даже могат да са на печалба от заемите.
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
точно това със заплатите е ключово. Идва рецесия (по нашенски свиване) което ще рече намаляване на обороти, печалби. Повечето фирми планират за догодина да увеличат заплатите на ключови служители но и да съкратят разходи и хора заради намелите обороти. Дано не сте от вторите.
12
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са прекалено общи приказки. Ако ви трябва първо жилище защото живеете под наем и сте под 40 естествено вземете кредит защото наемите няма да падат нито пък цените на качествените имоти. Ако пък просто искате да си купите второ 10 годишно БМВ за уикенда или едностайка на зелено в Ливадите, Кошатниците или Вадите по-добре недейте.
11
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам познат който изтегли 140 бона ипотечен. Друг пък изтегли 300 бона. На тях ще им се отрази това увеличение на лихвите. Много пари с дълъг период на изплащане. Тези с по 20-30 хиляди няма да усетят много защото се вдигат и заплатите. Лошото е ако заплатата не се увеличи.
10
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При Борисов банките постоянно предлагаха заеми с ниски лихви.