По 200 грама родно агнешко на глава от населението, внасяме за Великден

Грижата за едно агне на пазара на труда се оценява на около 30 стотинки
44
По 200 грама родно агнешко на глава от населението, внасяме за Великден
Снимка: Pixabay

Агнетата в овцеферма в село Руня ще са готови за продан след около месец. Според овцевъдите за пазара у нас по празниците ще са готови не повече от 400 000 българските агнета.

Затова и тази година се очаква недостигът да се компенсира с внос от Северна Македония и Румъния. Цената на килограм трупно тегло при тях е между 13 - 17 лева, докато у нас цената е 20 - 25 лв. В търговската мрежа обаче е трудно да се ориентираме в произхода на месото. Затова алармират фермерите и открито споделят цената на своя труд.

Семейство Бурмови се занимават с животновъдство от над 30 години. От сутрин до вечер, без почивен ден.

"Между 12 и 15 часа. Взаимозаменяеми сме“, казва Камелия Бурмова пред bTV.

"И когато сравним часовете, които ние сме изработили с нормалното работно време, с нормалния начин на живот, това, което хората вършат за 3 години, ние го свършваме за една", допълва Красимир Бурмов.

Семейството се грижи за 1600 животни от изчезващата българска порода старопланински цигай. Агнетата в стадото тази година са 700.

"Едно агне, за да стане агне, трябва да изпие между 70-90 литра мляко от майка си минимум. Трябва около 50 кг концентриран фураж. Трябват му около 50-60 кг сено. И когато си сметнем всичките тези нещица и ги сборуваме, стигаме до една сумичка от 250 лева минимум разходи за агне 25-26 кг.

Това значи, че себестойността на килограм живо тегло се завърта около 10 лева, но в тези 10 лева ние не включваме фактора труд“, коментира Красимир.

Грижата за едно агне на пазара на труда в момента се оценява на около 30 стотинки. А един човек може да обгрижват не повече от 300 агнета.

"Ако ние поискаме 12 лева и ако някой ни ги даде разбира се, на магазина би трябвало да бъде 30, и над 30 лева“, допълва още фермерът.

В същото време у нас се внася агнешко месо, но на далеч по-ниски цени.

„Ние не знаем какво виждаме в търговската мрежа. Виждаме нещо, което е агнешко, но дали това агнешко е българско, или е внос от Македония и Румъния, кой може да каже? Имайки предвид, че в Македония в момента агнешко живо тегло се предлага между 6  - 6,50 лева, а в Румъния - между 7 и 7,50. Там вече нещата водят наистина до изнервяне, защото го внасящ на 17 лева, а го продаваш го на 30“, коментира Красимир.

Според него проблемът е в замиращото у нас животновъдство.

"Популацията на овцете в момента в България е около половин милион. Една Македония с 2 милиона население може да поддържа популация от животни от 2,5 милиона, една Румъния с 18 млн. население може да поддържа 15 милиона популация. При нас нещата стигнаха до 1:10 - 6 милиона население държава се грижи за 60 0000 овце. 1:10!
Кои сме ние и какъв фактор сме? Че ние вече не можем да задоволим 20%, 30% от пазара си. Слагаме средно тегло 8-9 кила трупче и се получава накрая една смешна цифричка от около 400 грама годишно производство на агнешко месо - българско. Като махнем от тези 400 грама половината кокалчета, останаха 200 грама на глава от населението производство на агнешко месо“, обяснява още стопанинът.

Въпреки трудностите семейството овцевъди остава в отрасъла, поне засега.

"Сега ако се зададе буря, природно бедствие - вятър, дъжд, сняг, силно слънце, животните се събират в кръг. Най-слабите са по средата на кръга, най-здравите по външната част на кръга. Те си обръщат главите ниско долу за да ги запазят... Когато обаче се появи хищник - вълк, чакал, мечкат, те пак заемат същата позиция, само че вече с главите към опасността, за да могат да вземат решение дали със зъби, дали с нокти, дали с копита да се защитят, за да оцелеят. Ако това нещо се случи и в България - политиците да си подадат ръка, както животните си подават ръка, когато времената са трудни, България би била в много по-добро състояние“, смята Красимир.

През последните години у нас големите стопанства се разширяват за сметка на малките, които са на изчезване. Към днешна дата с над 50 животни са едва около 7000 стопанства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: овцеагне
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
ЕЙ преди 1 година
НЕГРАМОТНИЦИ НА ВЕЛИКДЕН НЕ СЕ ЯДЕ МЕСО-БОСПОД ЩЕ ВИ НАКАЖЕ
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тревопасните са вредни за климата. Всички в кланицата и по 200 гр и да се приключва. Най зелени от всички зелени.:))
22
0
 
3
 
! Отговори
ПРО.СТА.КА ... преди 1 година
...и у АМЕРИКА и у КАНАДА си остава ПРО.СТ.АК!!!!!ПРИМЕРИ ---Кирчо и Кокорчо
21
0
 
2
 
! Отговори
Български простотии. преди 1 година
ВОПИЮЩА НЕКАДЪРНОСТ И МЪРЗЕЛ---вечно ЧАКАЩИ некой да ги нахрани и да им обърше ГЗ!
20
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
забравихте за нова зеландия дали е бълг или чуждо цените са едни и същивсяка година едно и също ами няма да ядем агнешко няма да ядем св месо отиспания яица от латвия сирене от ес сухо мляко много е просто
19
0
 
6
 
! Отговори
Еврозона преди 1 година
*** ще ги ядат Борисов и Нинова. А пък, агнешкото за нас ще повече от 200 г. Не сме си изпращали децата в чужбините, за да стават овчари. Времената не са като преди 20-тина г., когато държавата плащаше на финансисти като тези от НДСВ квартирите и обучението в държави като Англия и САЩ. Времената на мутрите и куките отдавна приключиха. Както и тези на гражданите Борисови. Бойко и Симеон. Както и на партиите им. Честита 2023 г. на обикновмените българи.
18
1
 
6
 
! Отговори
1k преди 1 година
Аууу 200 грама няма ли да ги заболят коремите бе, то много нещо... голямо ядени ще падне на тоз Великден
17
3
 
7
 
! Отговори
Асан преди 1 година
За Тиквата и К-урнелия по 2 агнета за Асан хич = средно по 200 грама :)))
16
0
 
6
 
! Отговори
Ken преди 1 година
Внасяме родно ?!?
15
12
 
3
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Единственото месо, различно от риба, което присъства на масата ни е специално селектирано телешко, задължително внос от САЩ. Никакво други и никакви компромиси.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом внасяме,следователно сме богати!Не обикновените не де,ама чичковците комунисти,дето се правят,че живеят от една пенсийка,а носят маркови жилетки от по 2000 лв. ще ядат агне на корем!
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мхъъ, 200гр. агнешко с кокъл за 6,80лв!
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне *** има достатъчно.
11
9
 
8
 
! Отговори
и ний сме дали нещо преди 1 година
България е единствената страна в света,която на овцата вика агне!
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе при лошия социализъм агнешкото не беше проблем- даже захранвахме и 6 американски флот в гърция - от репарациите дето плащахме на гърция до началото на 70-те
9
6
 
14
 
! Отговори
Бойко Фурмата преди 1 година
Поне софетата ще нагъват тиквени фурми!Агнешко който иска-на село!Тука един се хвали че имало у суперо още от фурмите на тиквата..мухлясали вече но за софетата стават!
8
5
 
7
 
! Отговори
Ядрен вампир Z до 3 преди 1 година
Оня с фирмата за пилета където подари кюлчето на Бойко си призна във пряк ефир че са продали фурмите.Бойко побърза да каже че не знае за какво става въпрос.Той няма нищо общо
7
2
 
4
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 година
Аз агне не ям.Давам моите 200гр на друг.
6
3
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Един 3 Фурми има . Къде се гледал ? На село няма да ги видиш. Там има чесън.
5
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бочето нали изби стадата с лъжлива чума за да има внос на месо!.....Сега ядете пасти!