Производителите на олио си искат евтиния украински слънчоглед

Забраната щяла да доведе до скок на цените
Обновена: 21 апр 2023 14:43 | 21 апр 2023 14:43, Стела Стоянова
86
Производителите на олио си искат евтиния украински слънчоглед
Снимка БГНЕС

Производителите на олио скочиха срещу временната забрана за внос на евтин слънчоглед от Украйна, която правителството прие.

Те обявиха, че са заплашени от фалити и ще има негативни последици за цялата икономика от тази мярка, която те наричат недопустима. И в противовес на зърнопроизводителите и на земеделския министър твърдят, че у нас няма толкова голямо количество суровина за преработка в огромните капацитети на нашите заводи.

"Временните мерки за ограничаване на вноса на зърно и маслодайни култури от Украйна ще доведат до фалит на преработвателни фирми в България. Предвид наложените тази седмица от правителството на България ограничения за внос на слънчоглед от Украйна и обсъжданите с ЕК на циклични превантивни мерки в рамките на ЕС, опасенията ни са, че без национална позиция по отношение на всички засегнати сектори от икономиката може да се постигнат нежелани и силно негативни последствия за нашия сектор", се казва в становище на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България.

Преработвателната индустрия не може да осигури необходимия слънчоглед само от българския пазар, посочва Яни Янев, председател на сдружението. Икономически последствия от забранения украински внос щели да намалят генерирания БВП от сектора, да доведат до затваряне на предприятия, работа на намален капацитет и намаляване на наетия персонал.

При прилагане на тези ограничителни мерки за по-дълъг период сме изложени на сериозен риск от спиране на производството и неизпълнение на търговски договори поради липса на суровина и невъзможност за планиране в стандартния за индустрията 3-месечен период за осигуряване на продукция, обясни Янев. Според него, ситуацията ще доведе и до хроничен недостиг на слънчогледово олио за вътрешното потребление и съответно покачване на цените за крайните потребители. Щяло да се стигне и до нов ръст на инфлацията.

Производителите на олио виждат и друга опасност - забраната за внос на слънчоглед ще пренасочи украинския слънчоглед към западноевропейските страни, които са традиционни пазари за българското олио и те ще бъдат загубени за нашите маслобойни.

"С цел защита на индустрията и избягване на тези крайно нежелани последствия, считаме, че въведените ограничения са недопустими. Предлагаме в рамките на разрешеното транзитно преминаване на слънчоглед за износ да се допуска и преработка при пълна отговорност, отчетност и текущ контрол на преработвателните предприятия за износ на 100% от произведените с украински слънчоглед продукти", настояват производителите на олио.

Оттам сдружението  посочват, че в бранша оперират над 100 малки, средни и големи преработвателни предприятия, с над 10 000 души персонал. Приходите за 2022 година са над 7 млрд. лева. Фирмите са инвестирали стотици милиони левове в преработвателния капацитет на страната и вследствие на това България сега е най-големият износител на слънчогледово олио, шрот и белен слънчоглед в ЕС.

"Предвид на станалото вече недостатъчно вътрешно производство на слънчоглед, за голяма част от тази преработка се разчита на външен внос, който в последните две години е от Украйна и други страни. Също така, следва да се отбележи, че вътрешното производство на слънчогледови преработени продукти осем пъти превишава вътрешното потребление, така че този преработвателен бранш е силно експортно ориентиран и един от най-големите и надеждни генератори на БВП и данъчни приходи за България. Дейността на преработвателите от индустрията е с традиционни пазари за износ на сурови слънчогледови масла в Индия, Южна Африка и др.; за износ на слънчогледов шрот – в Китай, Израел, Мароко и др.; а за износна белен слънчоглед – в САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Великобритания и др. Заради временните мерки за ограничаване на вноса на зърна и маслодайни култури от Украйна, част от тези пазари могат да бъдат загубени от България", се казва още в позицията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
много чудно преди 1 година
Преди години отглеждахме малки площи пшеница,царевица и слънчоглед. Никога не сме ги пръскали с пестициди защото никакви насекоми не нападаха зърното.Не вярвам и в Украйна зърнените култури да се пръскат с пестициди.Няма смисъл.
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До българка 82 - Свободен пазар? Ти виждаш ли такъв? Защото аз не виждам.
77
0
 
1
 
! Отговори
българка преди 1 година
Лакомията не знае граници.А т.н. свободен пазар е най-вредното за хората нещо.
76
0
 
2
 
! Отговори
Tom преди 1 година
Украинско ГМО пълно с пистициди,не е важно родното ,важно е чуждото!
75
0
 
0
 
! Отговори
ьаьаьаьа преди 1 година
*** коминизма настана в ЕС всичси само искат вече. "Кой ще ни даде пари' помните ли ? ) Хора има си борси и конкуренция и свободна търговия. Всеки сам трябва да се оправя. Ами ако аз купя зърно и после почна да го подарявам, лош ли ще съм? Най-големия дявол Мога подарявам . Като манна небесна ще е. Какво 90% ще ме обичат 10 ще ме мразят
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 78Нещо си в голема грешка! Олиото в Европа е по-евтино, няма как да изнасят нашето, за да го продават по-скъпо./////България е сред големите износители на олио в СВЕТА. Изнасяме годишно олио за 600-700млн.$.
73
4
 
0
 
! Отговори
До Км преди 1 година
Нещо си в голема грешка! Олиото в Европа е по-евтино, няма как да изнасят нашето, за да го продават по-скъпо. Отделно нищо му няма на украинското зърно и слънчоглед...
72
1
 
5
 
! Отговори
Анал@лизатор преди 1 година
Давам земите си на Арендатор,който сее жито.Години наред ми плащаше рента по 25ст на килограм.Сега цената била 40 ст на кг и те били на загуба. А на мен като ми плащаше 25ст,аз на печалба ли бях.Не ми го побира ума как се налага цена с административни мерки.А украинското зърно нито е с пестициди,нито е радиоактивно.
71
0
 
15
 
! Отговори
Тъпанар преди 1 година
Мда. Практиката в България показва, че нещо достигне ли някаква цена, никога повече не се понижава. И без пари да им дават слънчогледа, цената на олиото пак ще остане същата. Само дето, ако почнат да им искат пари, ще реват, че си искат безплатното и ще заплашват с фалити.
70
1
 
15
 
! Отговори
Без име преди 1 година
Всеки пише каквото му дойде на акъла.Скъпотията идва от алчността на българския бизнесмен.Никой няма да фалира,просто ще им намалеят приходите. Да фалираш в тая света значи си много алчен.
69
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евтин и с пестициди
68
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Досега евтин слънчоглед а олиото защо нее евтино бе? Пачки праите на гърба на беднотията?
67
7
 
22
 
! Отговори
Км преди 1 година
Знаем ви вас българските производители и търговци на олио.Изнасяте качественото олио произведено от качествен български слънчоглед на висока цена в Европа ,а на собствения си народ пробутвате *** произведен от радиоактивно и замърсено с пестициди украинско слънчогледово семе.
66
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вноса от Украйна беше забранен от проруското правителство управлявано директно от Путин, същото такова в национален ефир лицето Гълъб Донев говори как транзитираме газ за Унгария и Сърбия, какво повече искате като доказателство, да дойде Радев пак да ви каже Крим е руски, Украйна е руска, България е руска ли?
65
2
 
28
 
! Отговори
смешки преди 1 година
досега бил евтин слънчогледът, ама защо олиото не беше евтино досега
64
5
 
14
 
! Отговори
Супер преди 1 година
Браво, значи досега са ни пробутвали радиационно олио от Украйна като тук то бутилират и пишат, че е българско . Еиии измамници големи. Не ти ща украинското олио, истината излезе наяве
63
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Недоумявам какво правите с това олио. С 2 деца сме вкъщи и ядем на 95% приготвена от нас храна. Олио почти не използваме никъде. Само качествен зехтин от няколко отбрани ферми в Гърция и Италия. Купуваме по 20л на 1 път и цената е повече от поносима (доста по-ниска от супермаркетите у нас), комбинираме се за обща поръчка с други семейства. Един хубав стек се прави с масло и зехтин. Слънчогледово олио да използваме за какво?! Да, ползваме, но много рядко. За пържене- сусамово.
62
5
 
16
 
! Отговори
нормално преди 1 година
Нали пречеше пшеницата? Защо в списъка има 20 продукта? Ще се връщаме в комунизма ли? Тези министри направо да затворят границите и да се върнем в планова икономика. Ще купуваме само наша продукция, но на предварително определени цени. Сега и ЕС ще ни накаже, но мисля да плащат само зърнарите големите глоби! Писна ми да плащам на спекуланти, които обаче дават ниски заплати!
61
1
 
12
 
! Отговори
Решението е преди 1 година
Като няма олио купувайте зехтин.
60
1
 
13
 
! Отговори
ааа преди 1 година
До сега прибирахте големите печалби и добре ви беш