Край: Чужденците вече могат да купуват земя в България

Решението е само за граждани на Европейския съюз
19 яну 2024 10:00, Петър Бойчев
216
Край: Чужденците вече могат да купуват земя в България
Снимка БГНЕС

Падна и последната пречка за гражданите на Европейския съюз да придобиват земеделска земя в България.Това стана 17 години след приема ни в ЕС, след като съдът в Люксембург отмени и последното ограничение.

Всички пречки за това трябваше да отпаднат още през 2014 г., но вместо това, с промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) в разрез с Договора за функционирането на ЕС (ДФЕС) държавата постави нова бариера, пише "Лекс". Това стана с приемането на текст в ЗСПЗЗ, който предвижда: „Право на собственост върху земеделски земи могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в Република България повече от 5 години“. Това правилото не се прилагаше само при наследяване по закон.

В четвъртък обаче Съдът на ЕС постанови, че европейските норми не допускат "правна уредба на държава членка, по силата на която придобиването на право на собственост върху земеделски земи, намиращи се на нейна територия, да е обусловено от изискването придобиващият земя да е пребивавал повече от пет години в тази държава членка“.

До днешното решение на СЕС се стигна заради преюдициално запитване от Районния съд в Бургас. То е по дело на австриец срещу сина на негов приятел българин за три ниви в бургаско.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нормално е. Нали ЕС е единна общност. Който в ЕС притежава повече пари и има интерес да инвестира и притежава земя, той ще има правото да я купи без условия, характерни само за националните държави. Ние отдавна не сме национална държава, още от 2007г. когато избрахме да сме в ЕС.
33
0
 
9
 
! Отговори
Баба Яга преди 4 месеца
Важно е да има разпродажби и битаци...хайде юруш на евтината земя. *** скоро ще стане неканен гостенин на 'собствен' терен
32
8
 
5
 
! Отговори
Правилно преди 4 месеца
Земята трябва да се окрупни още и да се работи от големи консорциуми, които да затворят кръга. Да имат земя, животни, мандри, фабрики за продукцията. Това с земята в реални граници беше голяма глупост. Ще си върне бай Иван двата декара и ще става земеделец? А който много знае, ами да купува огромни декари и да го стопанисва. Не може всеки дядо на село с кон и каруца да претендира за земеделец. В Турция е така, и всеки ден се стрелят, на кой от 5-те наследника се пада по 200 метре2 на кой 250.
31
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Голям праз! Продавам я и си купувам в САЩ. Там хем е по-евтина, хем си собственик на природните ресурси в нея.
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Разпродават я не зада я работят а зада строят ! ПРОДАЖНО ПРАВИТЕЛСТВО ! ОСТАВКА !
29
4
 
3
 
! Отговори
Бау преди 4 месеца
Пак кумунистите са виновни! Хубава новина! Колко дават, че да се отърва от едни 4000 декара площ?
28
0
 
6
 
! Отговори
Ил дьо Франс преди 4 месеца
Аз нищо не продадох и при най-голямото безпаричие.И занапред така ще бъде
27
4
 
6
 
! Отговори
истината боли! преди 4 месеца
Ама си е така - сами се отказахме. Колко от вас живеят на село и заедно с децата си гледат земя? Или животни? Тишина..Така си и мислех. Продали сте земите на мама и тате, на баба и дядо и сте си купили панелки и мижави кутийки в големите градове
26
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В 200кв.м. хидропонна ферма се добиват повече марули отколкото на 20 декара земя.
25
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Членството ни в ЕС създаде нова политическа реалност. Практически третата българска държавност беше прекъсната. Естествено, че правото на ЕС следва да бъде съблюдавано и спазвано. Общностният интерес е по-важен от националния. Законите се пишат в чужбина. Контролът върху държавните граници е вече наполовина отдаден. Скоро и националната парична единица ще бъде заличена. Всички тези неща са нормални защото произтичат от членството ни. Не може да искаме хем членство в ЕС, хем държавен суверенитет.
24
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ужас! Сега ще си я натоварят в багажника и ще си я отнесат, както македонците ни откраднаха езика и си го занесоха в Македония.
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"как младите поколения загубиха първичните си инстинкти за земята" - Какви инстикти при младите като техните родители никога не са имали земя? Бивши партийни секретари, върнали им някави ниви по наследство и ги продават, защото не знаят каво да ги правят. Или в най-добрия случай ги дават под аренда *** други пишман земеделци, дето засадят нещо, чакат някой да им преведе пари и после не си прибират реколтата, защото им превеждат субсидии само за засаждане, а не за реколта.
22
0
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 4 месеца
или друг запознатКакво е станало в Германия?
21
2
 
4
 
! Отговори
Очаквано преди 4 месеца
Хубава ни е земята. Ще има много кандидати.
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-накрая! След като се видя, че ние разбираме само от далавера и келипир, барем дойдат чужденците да ни възродят провинцията!
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Турците вече изкупиха Бг Земята , 80% вече е турска ,че и болници,хотели,фабрики,къщи,апартаменти .... законна собственост
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами не прдавайте и няма ака да ви купят земя, която не продавате.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сякаш досега като фирми не могат да купуват.
16
0
 
6
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 4 месеца
Също та а е много интересно, как младите поколения загубиха първичните си инстинкти за земята. Да кажем, че мама,тати са граждани на село раждани, но би трябвало, поне иснтинкта да се запази, а той напълно умрел. Българина са тросна Европа да го рани и заеба сичко. Все едно неква поколенческа умора. Фана са с некви електорники, Айтита, коени - фърчилки разни. та, сега веке, не сме и територия. Досега казваха: нема държава, само територия, сега и територия нема да сме;)))
15
0
 
5
 
! Отговори
ъ преди 4 месеца
Едуард Ротшилд VII дали е гражданин на ЕС? Предполагам, че да.