Край: Чужденците вече могат да купуват земя в България

Решението е само за граждани на Европейския съюз
19 яну 2024 10:00, Петър Бойчев
216
Край: Чужденците вече могат да купуват земя в България
Снимка БГНЕС

Падна и последната пречка за гражданите на Европейския съюз да придобиват земеделска земя в България.Това стана 17 години след приема ни в ЕС, след като съдът в Люксембург отмени и последното ограничение.

Всички пречки за това трябваше да отпаднат още през 2014 г., но вместо това, с промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) в разрез с Договора за функционирането на ЕС (ДФЕС) държавата постави нова бариера, пише "Лекс". Това стана с приемането на текст в ЗСПЗЗ, който предвижда: „Право на собственост върху земеделски земи могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в Република България повече от 5 години“. Това правилото не се прилагаше само при наследяване по закон.

В четвъртък обаче Съдът на ЕС постанови, че европейските норми не допускат "правна уредба на държава членка, по силата на която придобиването на право на собственост върху земеделски земи, намиращи се на нейна територия, да е обусловено от изискването придобиващият земя да е пребивавал повече от пет години в тази държава членка“.

До днешното решение на СЕС се стигна заради преюдициално запитване от Районния съд в Бургас. То е по дело на австриец срещу сина на негов приятел българин за три ниви в бургаско.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега националистите ще нададат вой защо и руснаците нямат право да изкупуват българската земя?
13
16
 
8
 
! Отговори
ГЛАСУВА - ЗА... преди 3 месеца
Като си оставихте земите и не ги обработвате, България стана джунгла. Дано дойдат по-трудолюбиви европейци да поправят това.
12
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чакам копейките да писнат. Факт е, че обработвана земя е по-добре от пустееща земя. Българите си продадохме земите да купим апартаменти кутийки в градовете на децата и сега няма земя, няма и кой да я работи На никой не му се бачка земеделие, ако на нидерландците им се бачка нямам нищо против да дойдат да сеят лалета тук
11
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Закривай тоя разграден двор - то бежанците за нищо я нямат държавата и минават както си искат, то ще ви управляват хора, дето не знаят даже български език, а сега и земята ви ще изкупят хора, дето не говорят български език. То нещо българско остана ли? Не? Закривай я тая държава, хахаха. 1300 години стигат. Те руснаците ви спасяваха 1 път, 2 път, сега трети ли? Ай, стига. Вие сами не искате да имате държава, ами да се скитате като едно индийско племе, гонено от всякъде.
10
0
 
9
 
! Отговори
Така написана преди 3 месеца
статията не става съвсем ясно за конкретния казус ли са пренебрегнали условието или по принцип?
9
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Айде, на русофилите ще им продадат и държавата сега. Ми отидете да си купите земя в росия или сев курея бре.
8
3
 
12
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 3 месеца
Турците и евреите, не я ли изкупиха веке?:))) *** държавата - секи купува земя, а земя за продан се има;))) Ся, остават да са изкупат държавните и общински земи и електората става рая;))) Асан Вайсман, ке ги продаде борже, неговите събратя евреи са хейхуйхайропсе, ша я купат борже и той заедно с Петков и Линда ша бегат по островите, а ний ша чаками новият Панайот Хитов;))) да напише своята "Как станах айдутин";)))
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега големите консорциуми ще изкупят земята и ще стане както в Германия.
6
0
 
28
 
! Отговори
Сифилиско преди 3 месеца
Те и сега купуват, ама през фирми.
5
6
 
19
 
! Отговори
Аууу преди 3 месеца
Край. Това беше. Сега ще ни изкупят земята. Ужас.
4
5
 
17
 
! Отговори
Баба Радка преди 3 месеца
Спите ли европейци. Спете,спете.
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преди си мислех, че държавата е болна, ама не, норада е! Грешал съм
2
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще разпродадат държавата на парчета!
1
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Айде, последния да изгаси лампата! ПП, ГЕРБ и ДПС закриват цирка!