САЩ и Полша договориха ракети за 3.5 млрд. долара

Ще бъдат закупени "въздух-въздух" и "земя-въздух"
13 мар 2024 09:08, Петър Бойчев
36
САЩ и Полша договориха ракети за 3.5 млрд. долара
Снимка БГНЕС

Държавният департамент на САЩ одобри оръжейна сделка с Полша на стойност 3,5 милиарда долара. С тези средства ще бъдат закупени стотици ракети тип "въздух-въздух" и "земя-въздух".

Новината бе обявена при посещението на президента и премиера на Полша - Анджей Дуда и Доналд Туск, във Вашингтон, предаде БТА.

Президентът на САЩ Джо Байдън подчерта, че обявената по-рано доставка на боеприпаси за Украйна на стойност 300 млн. долара няма да е достатъчна, и повтори призива към Конгреса да одобри още средства за Киев: "Трябва да действаме преди да стане наистина твърде късно. Защото, както Полша помни, Русия няма да спре в Украйна. Путин ще продължи и ще постави под заплаха Европа, Съединените щати и целия свободен свят."

Лидерите на Полша призоваха за допълнително укрепване на източния фланг на НАТО и за увеличение на минимума разходи за отбрана на членовете на алианса от 2 на 3 процента от брутния вътрешен продукт.

Дуда и Туск са политически опоненти, но демонстрираха забележително единство при посещението си в САЩ. Консервативният полски президент Анджей Дуда се присъедини към министър-председателя на Полша, дясноцентриста Доналд Туск на 12 март, за да обсъдят изпращането на повече оръжия за Киев.

Надеждата на Дуда и Туск е, че демонстрацията им на единство ще убеди конгресмените във Вашингтон да работят заедно в общата кауза за защита на демокрацията в Европа. Представители на Белия дом заявиха, че искат това послание да намери отзвук във Вашингтон - и особено в залата на Конгреса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: САЩПолшаракетитуск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
9
 
11
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Пак си просят боя!Скици ще има ли?
12
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е така се печелят милиарди кога има войни,сащ пусна мухата че след Украйна Русия че нападне и Полша и хоп поляците купуват ракети за милиарди от сащ )
11
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Полските прислужници кихнаха $3,5 милиарда на изключителния шеф.
10
5
 
12
 
! Отговори
Хм преди 2 месеца
И за какво са им?! Да се молят немците да не почнат пак да маршируват, че ще им пръснат дудата....
9
7
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
БРАВО!!! СЕНАТА НА ФАЩ БЛОКИРА ПОМОЩТА ЗА УКРАЙНА НО ПРЕЗИДЕНТА НА ФАЩ МОЖЕ ДА ПРОДАВА ОРЪЖИЕ КОЛКОТО СИ ИСКА И НА КОГОТО СИ ИСКА :D ПРИ ДЖО БАЙДЪН ЗА УКРАЙНА ЩЕ ИМА ПОДКРЕПА ДОРИ СЕНАТА ДА НЕ ПОМАГА! :D
8
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Поляците са калпав народ" - така казваше дядо ми. И май е прав
7
7
 
15
 
! Отговори
Мухахаха преди 2 месеца
От "най-голям съюзник" на Украйна , Полша стана страната която мрази укропитеците повече от Русия. Премиерът на Полша Дуда, издаде указ с който забранява вноса на украински продукти и зърно ЗА ЦЕЛИ 20 ГОДИНИ. А укро мигрантите загубиха всички свои права и помощи в страната . С указ , Полша гарантира помощ ЕДИНСТВЕНО на мигранти , които не са украинци и идват от други страни. Полша вече реши да НЕ ПРЕДОСТАВЯ нито военна, нито каквато и да било друга помощ на Украйна.
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На Дудата ще му изхвъчат копчетата от натягане пред шефа, а чухте ли патосния бандеровски възглас на френското премиерче? Чухте ли пискливото му гласче на финала на речта му пред френския парламент? Питам за същото това френското премиерче, за което казват, че било съпруга на френския външен министър.
5
6
 
6
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Да видим дали тези ракети ще бъдат доставени преди нашите Ф16
4
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами така се прави,подпалваш война в центъра на Европа и после почваш да си продаваш пушкалата на аборигените!
3
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чертежи дадоха ли им?
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Жените на полицаите са зомбита, какво им правят от МВР, какво !?
1
7
 
19
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Поредната лудост на болни хора.