Срив на турската лира, българите отново на пазар в Одрин

По официалния курс на БНБ една лира вече се търгува под 6 стотинки
110
Срив на турската лира, българите отново на пазар в Одрин
Снимка: БГНЕС

Пореден срив на турската лира. През седмицата националната валута на южната ни съседка отбеляза пореден рекорд на обезценка спрямо щатския долар. У нас по официалния курс на БНБ една лира вече се търгува под 6 стотинки.

Това доведе до масова шопинг истерия и хиляди българи потеглиха за почивните дни на пазар в Одрин.

В почивния ден по улиците на Одрин има повече българи, отколкото местни жители, съобщи bTV.

Всеки втори българин пресмята на калкулатора на телефона си колко му струва покупката в лева.
Иванка Димитрова е от Сливен и казва, че с едно идване до Одрин подменя целия гардероб на децата си. Разказва, че дрехите и обувките са много евтини.

Семейство Генови са от Свиленград и поне два пъти месечно идват, за да пазаруват. Бюджетът им е 300 лева. Казват, че стоката е по-евтина, но и по-качествена.

В специализираните магазини за млечни продукти може да се открие сирене на цена от 6 до 20 лева за килограм.

Според българите всичко е по-качествено и по-вкусно.

Много от магазините примамват клиентите с надписи на български, а продавачите са готови на всякакви трикове, за да продадат стоката си.

Евтиният пазар от Турция обаче може да ни бъде конфискуван на границата. Вносът на млечни и месни продукти от трети страни, например, е забранен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: одринлира
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Леля чичо В Бургас турската "култура" разцъфвтява, да.. И то не без благодарението на такива хора като Митьо (кметчето на Бургъс) , продавачът на сухо украинско мляко някога, а и такива като областното управителче, също. Затова там се пускат неслучайно и турски радиа. Хората са национал-социалисти (полу българи, полу турци). Тегли ги към техния кумир Ердоган.
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И кои са тез "българи"..? Турчета в България ги наричате българи, така ли?
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голямата и уж богата Турция ... излиза ще е по бедна от България. Валутата имне струва нищо след скандала със САЩ. Щом най бедната държава в ЕС ходи да им купува стоките и вика ЕВТИНО... смятайте . Евела на демокрацията, която на времето ни върза към Европа! Благодарение на този ход днес лева е стабилен и доста силен , както се вижда.
55
4
 
13
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 месец
накратко казано, ако девалвацията е 20%, увеличението на цените е 40%...така че българите да не се облизват много....
54
2
 
7
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 месец
това че турската лира девалвира не означава че всичко в Турция е по-евтино...напротив, девалвацията в Турция масово се използва за оправдание за неадекватно повишение на цените....девалвацията носи огромни печалби на фирмите...това е единствената причина инфлацията в Турция да не пада...по-точно няма желание за смъкване на инфлацията...
53
1
 
3
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 1 месец
Преди 6 месеца една турска лира се разменяше за една опаковка от лукче. Сега се разменя за листо паднало от дърво.
52
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В ЕС има много по-строг контол на качеството на хранителните стоки и продуктите като цяло. Да твърдиш, че в Турция някак си били по-добри е пълна лъжа. Дори един лидл ти гарантира много по-добро качество от съмнителните пазарчета в одрин. Комшиите много добре ги видяхме какво им е отношението към качеството след последното голямо земетресение
51
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Веднъж попаднах на една фб група на наши сънародници, които се хвалеха един на дриг какво са "намазали" от одрин. Беше много жалка картинка. Бяха си натъпкали колите с възможно най големите нездравословни бokлyцци - предимно сладко и въглехидрати. Бяха само никакви абсолютно *** марки с видимо много ниско качество.
50
13
 
12
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Преди два месеца предупредих ! Турция ще бъде потопена в глад и мизерия! Остава още един месец! Това е абсолютният край на Тюрките-кюрди,руснаци,хазари,украинци,арменци,азери,казаци,грузинци...китайци. Остава още един месец и турците ще се бият за хляб по улиците в Турция. Който е нихилирал Българи и Израелци жив този път няма да се измъкне .Един месец! Израело-американската ядрена база в България този пъте ги спре преди да са стигнали границата.Това е краят на Арабо-осман-сефарадо-руска империя
49
17
 
12
 
! Отговори
Ганя мазохизина преди 1 месец
Купувайте си евтинджосите,аз пазарувам само при доказани мошеници,преетикирани стоки, такива а изтекъл срок на годност, неясен произход,но задължително на четворни цени. Любими са ми фантасмагорико, калфанда,сибила и бидъл. Много е яко хем да те мамят,хем да си доволен.
48
11
 
12
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
До 54. А ти не залъгвай себе си и останалите, че като даваш тук двойно за нещо, то е по-дборо от това в Турция. Пример ти завам веднага - гел за пране. Последно купих от МЕТРО преди повече от година, ПО-ГОЛЯМ БОКЛУуКОТ ТОВА НЕ СЪМ СРЕЩАЛ! От тогава гел за пране купувам само от Турция. В момента цената му тук е 3 пъти по-висока от тази в Турция. Още много примери имам. Купувай откъдето си искаш! Парите са си твои, но не бери грижа за чуждите!
47
16
 
5
 
! Отговори
Леля чичо преди 1 месец
Айтоския балкан е пълен с помаци милионери , те ще поддържат туркие защото туркие е пуснала корени дълбоко на наша територия и икономически и политически води политика за узурпация, много им се е осладил бургаския регион и по специално южното черноморие, искат си го при тях, от черноморец на юг , бг радиата са заглушени от турските радиа , те созопол си го смятат за турски , затова кмета беше турчин доста време и най големите комплекси ги строят там помаци като санта марина например
46
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До мдааа Ми купувай си евтинджосите им. Само не залъгвай себе си и останалите, че са нещо качествено. И се научи да правиш разлика между любезност и мазнене.
45
17
 
15
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
До 44 Пълни глупости. Като не ви харесва не ходете, но поне не говорете лъжи. Първо е по-евтино, второ е по-качествено и трето изобщо не ни мразят, любезни са, а и да ни мразят не го демонстрират и това не е наш проблем. Ние отиваме там да пазаруваме, а те искат да си продадат стоката, това е всичко. Самите търговци си казват, че ако не сме българите ще стоят гладни. Аз ще си пазарувам оттам, а вие купувайте боклУУците на местните тарикати-търгаши на двойни и трйни цени и им пълнете гушите.
44
8
 
15
 
! Отговори
Българинъ преди 1 месец
Ислямиста с отомански мераци съсипа туркието за две десетилетия. На хоро с персийците, изолиран от цялия свободен свят, плюещ и мразещ всичко що не е ислям. 80 милиона турци си го преизбират с мерак, хак да им е!
43
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То за тва украинските фашисти си купуват жилища в Турция ,защото те няма да работят там ,а ще харчат готови пари от Украйна
42
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само няколко наши крайпътни казина по време на гатарбайтърския сезон избиват всички печалби на комшиите в Одрин.
41
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 44 Разбирам защо ни мразят. Представи си да си беден турчин и всеки уикенд да гледаш как на тумби се изсипват хората, които ти имаш за по-нисши от теб и за твои роби, как всъщност са в пъти по-богати и щастливи отколкото някога ти ще бъдеш. Еми нормално си е да те хване малко завист и яд хахаха
40
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ходят в Одрин тия дето им е близко - около 50 км. За другите май ще им излезе по-скъпо отколкото в магазина.
39
14
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
това е Платена реклама по всички сайтове ! Скоро бях в Одрин и нито е евтино и нито е интересно и хубаво - вдигат цените за българите , на всеки 200м джамия и се "надпяват" по 5 пъти на ден , грозно ,селско и скучно , а най-вече мразят българите и определено не са желани там -каза ми го наш турчин ,който ни превеждаше.