Защо жените карат с две ръце, а мъжете–само с една?

Психолозите казват, че мъжът - шофьор кара с една ръка, защото чувства колата като част от себе си, а жената - с две, защото усеща колата си като физически отделен индивид
13 юли 2007 09:19,
125
Защо жените карат с две ръце, а мъжете–само с една?
Защо ли жените карат с две ръце, а мъжете - с една? Снимки: Dnes.bg
Карайки с една ръка върху волана, той може да изглежда небрежен. Но не е!

Психолозите казват, че средностатистическият мъж - шофьор кара така, тъй като чувства колата като част от себе си...

Мъжете карат с една ръка, защото се чувстват „физически спокойни” зад волана.

Жената – шофьор усеща колата си като физически отделен индивид – което означава, че тя е по-склонна да „сграбчи возилото с две ръце”.

Проучването, публикувано в thisislondon.co.uk, сочи още, че мъжете използват разговорите за колите си, за да изразят чувствата си.

Д-р Йън Макръри от Университета в Източен Лондон, твърди: „Мъжете говорят за колите си по същия начин, по който говорят за себе си. Жените се чувстват по-добре, когато изразяват емоциите си и говорят за колите си като за отделни от самите тях предмети. Ето защо и те често им дават имена.“

„Същата е и причината, поради която мъжете често шофират с една ръка върху волана – те просто изпитват физическо спокойствие, чувствайки колата като свое естествено продължение. Жените шофират с две ръце, тъй като за тях колата е отделен предмет“, допълва д-р Йън Макръри.

Изследването сочи и къде шофьорите, които управляват с една ръка, обикновено слагат свободната. 46% от мъжете я слагат върху скоростния лост. Само 31% от жените правят същото. За сметка на това 27% от мъжете и цели 39% от жените държат свободната си ръка в скута.

Д-р Питър Марш казва: „Мъжете мразят да говорят за връзки, но връзката, която имат с колата си, е различна, защото те се идентифицират с нея.“

Жените шофират с две ръце върху волана, тъй като усещат колата като отделен предмет. Това често се вижда при чувства като раздразнение при заплаха или потенциална заплаха от одраскване или очукване на колата. Потупването по капака, калника или покрива на колата или обръщането, след заключване, сякаш за да й каже „чао“, са също такива знаци.

Изследването, наречено „Тайният живот на колите и какво издават те за нас“ е установило също, че шофьорите са четири пъти по-склонни да пеят на път за работа, отколкото на път за вкъщи. Това се получава именно поради усещането им, че колата е част от личното им пространство, естествено продължение на сутрешния душ.

Д-р Марш допълва: „Хората не са склонни да пеят в метрото или във влака – но когато сутрин тръгват за работа с колата, те усещат особен вид свобода. Повечето хора засилват скоростта на път за работа. Това е част от „времето-за-мен” преди да пристигнат на работното си място. Това настроение стимулира желанието за „утринно тананикане“, както показа нашето изследване.“

По пътя за вкъщи шофьорите са по-склонни да намалят скоростта, тъй като мислят за новините или за семействата си и тананикат по-малко.

Поставките за чаша в колата също говорят много за водача. Всеки, който има такава, е малко или много работохолик, който не желае да губи и една излишна минута.

Д-р Макръри допълва: „Преди поколения луксозните возила са имали инсталирана маса за пикник – сега е поставка за чаша. Поставките за чаши показват, че живееш съвременен, напрегнат живот и времето ти е ценно.“

Предпочитанията към цвета на колата също са се променили. След десетилетие, в което черното, сребристото, синьото и сивото са били доминиращи, шофьорите са „превключили“ на „изразителни“ цветове като например неоново розово.

Мащабното изследване, поръчано от BMW, ще бъде използвано за помощ в планирането и дизайна на бъдещи модели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Angela преди 16 години
И имаме победител - първия признал себе си за *** - номер 35... :) Евала за твоята смелост или безразсъдност, или пък това просто доказа колко си елементарен. Вземи първо прочети малко история и моооже и да разбереш защо все мъже са откривали разни неща ... Hint - сигурно защото *** *** като теб са подтискали жените през векове. За наша радост кретенчета като теб са по-малко в наши дни и сега се вижда колко умни жени има. Това че си подтиснат от собстветана си маловажност не ти дава право да се тупаш в гърдите и да се правиш на "голям мъж" заради неща постигнати от много по-умните представители на твоя пол. Първо ти постигни нещо в тоя живот, след това се изказвай толкова "компетентно". А докато достигнеш полова и умствена зрялост по-добре се скрии у вас при мама и си мълчи!
43
0
 
0
 
! Отговори
Dido преди 16 години
Kvo stava, tuka, be lelee.. Kakvo obshto ima jenata i kolata, zashto se izlagate :-S
42
0
 
0
 
! Отговори
Luka преди 16 години
И аз сам чувал за тази жена. Но това не е цялата истина. Всъщност тази жена е работила с мъжа си. Мисля че са били французи. И пак излиза че нищо не е открила сама, така че.... жени просто сте по ***.
41
0
 
0
 
! Отговори
shackeraaa преди 16 години
Нищо лично пич. Мойто айкю също е около 130, поне до колкото си спомням, но както и да е. За проблемите в България съм съгласен - така е. Мисълта ми беше за хората, които имат пари, купуват си скъпи и нови коли и ги карат като ненормални, след това съответно правят катастрофи, умират хора. За това казвам, че нямат мозък да мислят с него адекватно. Пак казвам - Нищо лично!
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
първо не пия , второ жена не съм удрял никога, не говоря само за моята а по принцип.. дете сащо.. така ,че не ми приписвай неща без да ме познаваш.. само доказваш ,че си доста глупава и квалифицираш хората без да знаеш нищо за тях.. просто си една лелка която явно си измисля съчинения и се отъждествява с махленска клюкарка.. не мога да съм толкова посредствен .. аз просто съм мъж и може би за това.
39
0
 
0
 
! Отговори
до 36 преди 16 години
първо не пия , второ жена не съм удрял никога, не говоря само за моята а по принцип.. дете сащо.. така ,че не ми приписвай неща без да ме познаваш.. само доказваш ,че си доста глупава и квалифицираш хората без да знаеш нищо за тях.. просто си една лелка която явно си измисля съчинения и се отъждествява с махленска клюкарка.. не мога да съм толкова посредствен .. аз просто съм мъж и може би за това.
38
0
 
0
 
! Отговори
muahaha преди 16 години
34, daje edno ime ne mojesh da zapomnish. Ahahaha . Nqmam kakvo da kaja pove4e. Bravo , mujki :)))
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
То и баща ми ми казва, че нямам акъл, когато съм при родителите ми и стана да направа закуска и кафе на приятелката, щото тя трябвало на мен да направи.Мисълта ми е, че в бг има много по-важен проблем, но той не се решава заради разединението: мъже-жени; овце-пироговци;овце-миньори;овце-пиян шофьор/ка... Усещаш ли някоя думичка да се повтаря, беееееееееееееее? Между другото - АйКю-то ми е 137, но видя ли да обидя жена или мъж?
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Нацията се изражда не само заради лоши майки, а и заради *** мъже като теб, които не могат да направят нищо друго освен да се напият и да набият жените си. Така си избиват комлексите, горките. А децата им гледат и се учат...да правят същото или да мразят...или и двете...
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ХМ.. ТИ АКО СИ УМНА НЯМАШЕ ДА НАПИШЕШ ТОЛКОВА ТЪПОТИИ.. ЗАЩОТО АКО ИМАШ ФАКТИ ГИ ИЗЛАГАШ, ТУКА НЕ СМЕ ДА СЕ НАТПРИКАЗВАМЕ..ТОЛКОВА ФАКТИ ТИ ИЗПИСАХ А ТИ САМО ДУМИ.. УСТАТА ТИ МОЖЕ ДА Е ГОЛЯМА АМА НЕ Я ИЗПОЛЗВАШ ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ.. ЯВНО НЯМА МЪЖ ДО ТЕБ И СИ ПОЛУДЯЛА ОТ ЯД.. НО С ТАЯ ГРОЗНА УСТА НЯМА И ДА ВИДИШ МЪЖ.. ПОЖЕЛАВАМ ТИ СЛЕД КАТО СИ НАЙ-УМНА ВЪВ СЕЛОТО ОТ КОЕТО СИ .. ДА НЕ ПИПНЕШ МЪЖ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ!!! УМНИЦЕ ***..
34
0
 
0
 
! Отговори
men преди 16 години
Myj sym, no vse pak ne moga da se sajlasq s tova koeto kaza ... Ima edna jena deto e izmislila ne6to za naukata. 1 e ama q ima vse pak .. ne i pomnq imeto to4no, no tq e otkrila i izsledvala radioactivnite elemeti v mendeleevata tablica i v posledstvie e umrqla ot radiaciq. Dala si e jivota za naukata i 4ovechestvoto. Bila e po umna ot ostanalite. Tova e 1 sym 4uval az a moje i da ima drugi. Ot druga strana sam 4uval 4e ima i jeni koito prilichat na jeni no vsashtnost geneti4no sa maje. Sq 6e me pomislite za lud ... mi az ne gi izmislqt teq ne6ta :) . XX XY :) alabala. Moje i tq da e bila taka ama :) nqma potvardeni danni :Pp.s. Bez jeni ne moje, bez maje ne moje, bez koli o6te pove4e :)
33
0
 
0
 
! Отговори
008 преди 16 години
до тези, които си позволяват да обиждат жените: не забравяйте, че и вас жена ви е раждала и гледала. и че доката е търчала след вас и е гледала да не се пребиете, не и е останало много време да стане мозъчен хирург, например. колкото до колите: и аз си имам име за моята и си карам с две ръце. не се бях замисляла за тези детайли :)))
32
0
 
0
 
! Отговори
shackeraaa преди 16 години
абе хора,какво ви става бре, вие хептен сменихте темата. Трябва днес.бг да пуснат един чат канал, че явно ви се приказват глупости по каквато и да е тема, и да си пишете на воля - мъже, жени, левскари и цесекари, и тем подобни.Който ще пише по темата да пише, който не - явно е збъркал страницата и въобще не е за тук
31
0
 
0
 
! Отговори
................... преди 16 години
Кой си ти, че ще слагаш жените под общ знаменател. Твойта жена може да е к****, ако имаш такава, но сигурно нямаш с такъв като тебе кой може да се захване.И за 20 наистина не е важно кой с колко ръце кара, но и мъжете минават на червено, като има пешеходни пътеки не карат правилно.Така, че хора вземете се в ръце за това на ден си отиват много хора на другия свят, със спорене в тоз онзи сайт няма да стане нашта работа. УСПЕХ ШОФЬОРИ.
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
евала на мацката... ето такава жена желае до себе си всеки мъж... жалкото е ,че са на 100 една.. и малко мъже имат късмет да имат такова съкровище до себе си.. завиждам на партньора ти!!!
29
0
 
0
 
! Отговори
свинята майка преди 16 години
аман от девствени комплексари от мъжки пол :))) вие сте си виновни, че нищо не е станало от вас, после жените ви били виновни и не знам какви си били, притурки към мъжа и с половин мозък :)) Бас държа, че никой от вас не е по-умен от мен, смотльовци, и никога няма да бъде. Даже половите си органи не можете да използвате по предназначение, освен с отделителна цел. Плюйте по жените,че не са ви вързали и сега ви е криво. Истинският мъж си мълчи, защото е умен и не би обидил половинката си - защото я е избрал умна ...
28
0
 
0
 
! Отговори
Женомразец преди 16 години
Абе,женки,вие за друго не ставате,освен да бъркате манджата,и да раждате деца,оставете на на с колите,а вие си гледайте децата в къщи,че заради лоши майки нацията се изражда!Я марш в къщи!!!!
27
0
 
0
 
! Отговори
shackeraaa преди 16 години
тука не става въпрос за нови - стари коли мойто момче. Ти говориш за хора които имат пари, и такива които имат по малко. Но не е това въпроса. Като си паралия и като караш нова кола, това не означава че имаш повече мозак дори и от една жена. Карай си новата колица, ама - лекичко, защото ако катастрофираш и ако си ти виновен, значи пък, че въобще си нямал акъл. Така, че - умната
26
0
 
0
 
! Отговори
malina преди 16 години
pylni gluposti. az sym jena i vinagi sym karala s edna ryka na wolana i edna na losta za skorostite..i vsi4ki jeni, koito poznavam karat s edna ryka?!?!?!? po skoro pro nqkoq po-slovna manevra ti se nalaga da hvashtash volana s 2 ryce..pulni gluposti..i toq polu4ava zaplata da "razsyjdava" i da pravi "originalni" itkritiq
25
0
 
0
 
! Отговори
acho преди 16 години
добра статия...напълно съм съгласен с нея и ми беше интересно да осъзная, че и аз правя точно както е написано в статията.