Renault Twizy се кара без книжка

Посланик на електрическото возило е Дейвид Гета
16 мар 2012 12:11,
22
Renault Twizy се кара без книжка
Снимка: AutoMedia.bg

Общо четири електрически автомобила присъстват на щанда на Renault в Женева тази година. Най-малкият от тях - Twizy може да изглежда като футуристичен концепт, но всъщност е серийно возило, което се предлага на пазара.

Симпатичното градското превозно средство се задвижва изляло от електрическа енергия и може да бъде управлявано без шофьорска книжка.

Това се отнася за версията Twizy 45 (5 к.с.), която може да развива максимални 45 км/час. По-мощният вариант с 20 конски сили и 80 км/час максимална скорост е предназначен за тези, които вече са навършили пълнолетие и имат свидетелство за управление.

Цените на компактния електромобил започват от 6990 евро, но в повечето европейски страни има държавна субсидия за ековозилата, така че купувачите трябва да заделят около 5 000 евро. Това е приблизително цената на един прилично добър скутер, каквито са на особено голяма почит в страните от Западна Европа заради практичността им в градското движение.

За разлика от тях обаче, Twizy разполага с четири колела, две врати, закрит салон за двама пасажери, въздушни възглавници, колани за безопасност, дискови спирачни апарати, автоматична ръчна спирачка и дори багажник, предлагащ обем между 31 и 55 литра, в зависимост от позицията на задната седалка.

В салона са разположени още места за малки предмети, чийто обем е 3 литра. За по-претенциозните са предвидени лети джанти, паркинг сензори и много други екстри, които са част от по-високите нива на оборудване.

Renault Twizy е в състояние да преодолява 100 км с едно зареждане. Това на практика е достатъчно за отиване и връщане от работа в рамките на един ден.

Пълното зареждане на акумулаторите, чрез интегрираната в колата система за зареждане отнема 3.5 часа. Също като при останалите три серийни електрически (Z.E.) коли на Renault, батериите се предлагат на лизинг, който в случая е 45 евро на месец.

Основните габарити на новото предложение на Renault са: дължина 2,338 мм, широчина 1,237 мм, височина 1,454 мм и междуосие 1686 мм. Общата маса пък е едва 450 килограма, в която са включени литиево-йонните батерии (7кВч), чието тегло е 100 кг.

През 2012 година посланици на Renault Twizy ще бъдат Дейвид Гета и съпругата му Кати, които също присъстваха на щанда на марката в Женева.

Кампанията "Включи се в позитивната енергия", стартира тази пролет и включва нова версия на песента Alphabeat от последния албум на Дейвид Гета Nothing But the Beat, видеото Alphabeat - Plug into the positive energy (регистрира над 2 600 000 гледания в YouTube за само три дни) и др.

Снимки на Renault Twizy вижте в Automedia.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: renault
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Валентин преди 12 години
с конструктивна максимална скорост, по-малка или равна на 25 km/h, и леки четириколесни превозни средства, както са определени в чл. 149, ал. 1, т. 1, буква "л" (категория L6e);Наистина журналистическото образование не е като юридическото, но как си представяте ситуация, в която 10 годишно хлапе кара "законно" такова превозно средство и с 45 км/ч помита някой на пешеходна пътека, понеже не познава закона за движение по пътищата. Съгласно НК на РБ малолетните не носят наказателна отговорност.
19
0
 
0
 
! Отговори
Валентин преди 12 години
работен обем не по-голям от 50 cm3 или не повече от 4 kW максимална мощност нето в случай на други двигатели с вътрешно горене; или не повече от 4 kW максимална постоянна номинална мощност в случай на електродвигател;и Чл. 150а, ал.2, т.1 категория АМ - мотопеди - двуколесни или триколесни превозни средства с конструктивна максимална скорост не по-висока от 45 km/h, както са определени в чл. 149, ал. 1, т. 1, букви "б" и "г" (категория L1е и категория L2е), с изключение на тези с конструктивна
18
0
 
0
 
! Отговори
Валентин преди 12 години
Няма моторно превозно средство според законите на РБ за което да не е необходимо свидетелство за управление. За да не си отваряте ЗДП, ще ви цитирам закона:Чл. 149, ал.1, т.1, б.л) (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) категория L6e - леки моторни превозни средства с четири колела и маса без товар (без масата на акумулаторните батерии при електрическо задвижване) не повече от 350 kg, конструктивна максимална скорост не по-голяма от 45 km/h, двигатели с вътрешно горене с принудително запалване с рабо
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ей най-после ще мога да си пия и да си карам
16
1
 
4
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Чудесна екологична количка,но цената за България не трябва да е повече от 2000лв.без каквито и да са печалби за търговците и никакви данъци,както е в цивилизиваните държави...
15
0
 
1
 
! Отговори
жоро преди 12 години
за зимата има едни малки, симпатични газови бутилки.... :)
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А какво праим зимата на -18 Целзиеви градуса?
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Симпатично но не и за България. Туй чудо влезе ли в българска дупка, няма излизане.
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От РЕНО яко драпат за следващият "приз"- педи автомобил на годината
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За да удовлетворим мераклиите за "книжково" движение, от утре велосипедисти и каруцари на курс :)))
10
1
 
3
 
! Отговори
Петко преди 12 години
До номер 10.Жената го е написала правилно...... " шофьор " .
9
11
 
4
 
! Отговори
до лелята преди 12 години
Като се научиш да пишеш грамотно (шов. книжка, моля ти се!), тогава ще плюеш по ***. Дотогава си същата като тях, само че с ШОВ. книжка.
8
4
 
17
 
! Отговори
чичо ви преди 12 години
Четете правилника за прилагане на закона за движение по пътищата и самия закон. Няма такъв филм - да се кара без книжка!
7
3
 
37
 
! Отговори
леля ви преди 12 години
Идеално е за г-н *** - и тока му е без пари, и диплома за 8-ми клас няма да му е нужна (за да си купи шоф. книжка) :)))))))
6
4
 
15
 
! Отговори
леля преди 12 години
Идеално е за г-н *** - и тока му е без пари, и диплома за 8-ми клас няма да му е нужна (за да си купи шов. книжка) :)))))))
5
0
 
8
 
! Отговори
... преди 12 години
Има бъдеще в тези тип коли, но ... защо ми се струва, че електромобилите все повече приличат на електронните колички за инвалидите .... Тази точно на това ми прилича.
4
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как без книжка? Като не знаеш правилника ще си самоубиец на пътя.
3
4
 
36
 
! Отговори
До 1 преди 12 години
Идеята е в скоростта. Ти и с колело не е нужно да имаш книжка, но можеш да развиеш подобна скорост и да си нямаш идея кой е с предимство ...
2
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Евтина, ама мноо грозна бе!
1
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хубава количка, на добра цена. Но как ще пуснат на пътя някой, който няма книжка? Т.е. без минати листовки и без идея кой е с предимство и накъде може да се завива? Това не се отнася за България. Освен ако не смятат да я карат само в парка или на голф игрището.