Hyundai и Kia ще плащат бензина на американци

Причината е разликата в разхода на гориво, посочен от корейците
Обновена: 5 ное 2012 14:05 | 5 ное 2012 14:05,
35
Hyundai и Kia ще плащат бензина на американци
Hyundai Veloster Turbo. Снимка: Hyundai

Компаниите Hyundai и Kia ще платят на американските си клиенти разликата между официалните и реалните данни за разход на гориво. Корейските производители ще трябва да компенсират над 900 000 купувачи на техни автомобили през последните 2 години. Освен това Hyundai и Kia ще трябва да поправят документите на новите машини, в които да бъде вписан реалния разход на гориво.

Двете компании бяха принудени да направят подобен ход след разследване на Американската агенция за защита на околната среда (EPA). Тя успя да докаже, че има разминаване между това какво са посочили производителите като потребление на гориво от техните машини и реалните резултати.

Разликата в разхода бе обяснена от шефа на американското представителство на Hyundai Джон Крафчик като „грешка в метода на изчисления”. Според него изискванията на EPA за измерване са едни, докато тези, с които е разполагала компанията му, са съвсем различни. Крафчик поднесе своите извинения и обеща това да не се повтаря. Вицепрезидентът на Kia Motors America Майкъл Спраг също се извини за случилото се.

Трябва да се отбележи, че Hyundai позиционира 4 свои модела като лидери по нисък разход на гориво в своите класове, като от компанията твърдят, че те харчат по 5.9 л/100 км. Изследването на EPA обаче показва, че 3 от тези 4 модела - Accent, Veloster и Elantra, харчат 6.2-6.4 л/100 км.

Очаква се дилърите на двете корейски марки да привикат клиентите си и да изчислят колко повече от посоченото са изхарчили техните автомобили. Разликата ще бъде доплатена, като освен това купувачите ще получат още 15 % от получената сума.

Още любопитни новини от света на автомобилите вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: бензинHyundaiKia
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама нереално е да се смята че 2 литрова бензинка със 150 коня ще ви харчи 6 на 100..Дизел,бензин- 2 литров ли е и да гони 150 коня и отгоре поне 10.Тва си е реалността.Няма как да е 1500 и нагоре килограма да е 150 конски сили да има четири цилиндъра с определен работен обем и да ви харчи колкото мотоциклет.Особено ако е автоматик-дори и най-новите модели си изразходват поне с половин литър отгоре..Но това са "тънки" глупави сметки.Щото при преход 500 км месечно разликата е 10 лева.
10
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво, янки! Затова сте велики!
9
0
 
14
 
! Отговори
Амо сега ? преди 11 години
epa.gov/fueleconomy/labelchange.htmСамо не виждам куде е написано че ще плащат бензина, но нали сме овце и ни мързи ...... бива да си *** ама чак пък влъбнат ....
8
3
 
21
 
! Отговори
Ами сега ? преди 11 години
Ето как се защитава пазар въпреки уж спогодбите за свободна търговия... интересно ми е с колко ли са скочили продажбите на корейците, че амеканците да изкарат тежката артилерия.... По логиката на ЕРА няма произвотел който да не тряба да плаща .... Ако съм на корейците обратно в съда с иск за подобно изчисление на американските коли и на европейските. Според вас как 8цилиндров без компресор и модерна инжекционна система ще консумира по малко от 12-15л/100 ?
7
6
 
6
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
Ей "копувач", има си методика на измерване и всеки може да прочете точните характеристики! Тука става въпрос, че корейските измамници са подали грешни данни СПОРЕД МЕТОДОЛОГИЯТА! Иначе и две идентични коли да се карат в един град по различни маршрути ще дадат различен разход. Условията за "градско" са еднакви за всички, но какво да обяснявам на *** като теб :)
6
2
 
17
 
! Отговори
Kia-Hundai преди 11 години
В книжката на новата Елантра пише:Разход на гориво,според Директива2004/3/ЕС градски цикъл 8.5 л,извънградски- 5.2, смесен-6.5 л/100 км. Ежедневно управлявам автомобила в София и твърдя, че на икономичен режим най-доброто постижение е 9.5 л/100 км. градски режим. Другите са също с около литър официално занижени. Не претендирам да ми плащат горивото,защото по-големи разминавания при други марки се отчитат дори в статии от Ауто билд.Заради 15% разлика в разхода не карам като мърцина.
5
2
 
20
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Браво на корейците,това са коректни търговски партньори.За разлика от тях,тук всеки доморасъл бизнесмен-търговец,кълколира първо,колко ще спечели от...измамата на клиентите и държавата;на това са научени и...техните счетоводители.
4
12
 
19
 
! Отговори
До 4 преди 11 години
100 % истина. Американски *** некадърни. Една крушка да не можеш да завиеш...
3
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
AHAHHAHA. Eto kak se bori konkurenciq po amerikanski!!! Winagi sa im bili podmolni metodite. Winagi oficialniq razhod poblikuwan ot wsqka awtomobilna kompaniq se e razli4awal ot realniq. Kato se zapo4ne ot Mercedes, BMW i se stigne do Renault-a i Dacii. Towa go znae i wseki kopuwa4. Samo typite amerikanci se prawqt na interesni i se 4udqt za kakwo da se sydqt wzaimno.
2
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да закарам таксито в ИНД Комерс и да изчислят колко пари трябва да ми върнат тъкмо вече минах 300 хиляди километра.
1
5
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако можеше българският народ да получи обезщетение за всички лъжи на политиците през последните 23 години...